2Farklı Ölçüm&Test yöntemi; FazDışı Sinyal ve Fazİçi Gürültü

Makaleleriniz » Elinizde olan veya yazdığınız makaleleri(teorik bilgi, nasıl çalışır gibi bilgiler) gönderin; ana sayfamızda isminizle beraber yayınlayalım. Ayrıntılı bilgi Haberler ve Duyurular forumunda mevcuttur.

2Farklı Ölçüm&Test yöntemi; FazDışı Sinyal ve Fazİçi Gürültü

Okunmamış iletigönderen fatihcol » 20 Ekm 2010, 16:08

Arkadaşlar belki yüzlerce yıldan beri yapılan, "hata" diyebileceğim bir noktayı kısaca paylaşmak istiyorum. Döngü aralığı(duty cycle) ve sıklık(frequency) konusunda onlarca yanlıştan biri aynı olduklarının düşünülmesidir. Time-domain ve phase-domain farklı ölçümlerle tespit edilir.

Ses ile ilişkisinin birkaç cümle ile açmak istiyorum:

Faz dışı sinyal(Sweep) kullanılarak hoparlörün, bütünlük dışı omaj ölçümünü yapabiliriz. Bu ölçüm bize hoparlörün DC karekteristiğinden ölçüm bilgileri verir.

AC karekteristik ölçümü ise; sweep ile ölçülemeyecek kadar değişkendir. Bu konuda ise pink-noise tarzı gürültüler yardımımıza yetişir.
Transducer lerin(hoparlör, mikrofon,....) AC ve DC karakteristikleri arasındaki farklılıkların, oluşum noktası titreşimdir(rezonans). Fakat sesin kaynağı ve ana enerji noktası rezonans değildir. Birden fazla yardımcı nokta ile birleştiğinde, rezonans müziği oluşturur.

Üreticilerin tezleri ne olursa olsun; müzik ve stereo konusunda, faz içine mahkumlardır.
Hoparlör üreticilerinin; xmax, hacim, ebat, omaj, alan, gauss, spl, freq. responce... tipindeki merakları; kalite&gerçeklik ilişkisine tabi olmak zorundadır.

Herhangi bir hoparlörün aynı anda(aynı fazda), tüm duyulabilir frekansları kulağa iletmesi istenir. Aksi bir durum saçma ve sadakat dışı harekettir.
Peki tranducer ler böyle tepkiye sahipler mi? tabiki hayır. Ehilleştirme veya eşleştirme olarak tabir edebileceğim işlemi yapmak için; kabin, port, x-over, time shift dsp, phase shift apf(dsp de olabilir) gibi dış etkiler oluşturarak sadakatı elde etmeye çalışırız.

Biraz kısa olsada konunun esasına bu noktalardan dikkat çekmek istedim.

Saygı ve Selam ile,.
Kullanıcı avatarı
fatihcol
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 143
Kayıt: 04 Eyl 2007, 11:17
Konum: AOSS Maslak
İl: İstanbul
Meslek: Elektronik Teknisyeni


Makaleleriniz


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • Balanced Sinyal
    1, 2gönderen sebolof » 23 Arl 2009, 21:31
    14 Cevaplar
    2500 Gösterim
    Son ileti gönderen sebolof Son iletiyi göster
    25 Arl 2009, 16:08

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot], Semrush [Bot] ve 0 misafir