Hocamla anlaşamıyoruz.bi bakarmısınız?

Hoparlörler » Tweeter(tiz), mid-range(orta sesler), woofer ve subwoofer'lar hakkındaki tüm soru(n)lar

Hocamla anlaşamıyoruz.bi bakarmısınız?

Okunmamış iletigönderen okb18 » 14 Kas 2009, 02:57

atölye hocamız amplifikatöre amplifikatörün gücünden daha yüksek güçte( örn:22w anfiye 250w hoparlör takmak)hoparlör bağlamanın anfinin aşırı yüklenmesine ve arızalanmasına sebep olcağını-olabileceğini söylüyor kitaptada böyle yazıyor ama ben bunun böyle olmadığını biliyorum hocama bi türlü izah edemedim sen tda1554q 2*22w anfiye istersen 250w hoparlör bağla bişey olmaz burda önemli olan hoparlör ve anfinin empedansı dedim 4 ohm luk anfiye 2 ohm takarsan ozaman aşırı yüklenme olur dedim ama gel gelelim bizim hoca kitapta yazılanı savunuyo baktım olmiyacak bişey demedim.arkadaşlar son söz sizindir siz ne düşünüyorsunuz haksızmıyım?yani yeri geldi 22w anfiye 250w rms gt4 12 bile takıp uzun zaman kullandım hiç bişey olmadı.
elbet bir gün gelecek; en kral hi end devrelerini tasarlayacağım.!
okb18
Yeni Üye
 
İleti: 31
Kayıt: 25 Şub 2008, 16:50
İl: MUŞ


Ynt: Hocamla anlaşamıyoruz.bi bakarmısınız?

Okunmamış iletigönderen miriel » 14 Kas 2009, 04:30

Ohmaj uyumsuzluğu var ise anfinin zarar görme olasılığı yüksektir şayet korumaya geçmezse.Güç farkı teorik olarak 22w dan 250w çekilince tabiki yanacaktır ama malesef anfinin peak değeri üstünde bir güç çekilemeyecektir her uygulamada.Uzun süren çalışmalarda tasarım iyi yapılmamışsa max güçte çalışmadan dolayı anfide yorulma ve arızalar görülebilir.Birde anfinin verebileceği max güçten fazla gücü gerçekten çekebiliyorsanız aynı şekilde anfi korumaya geçmezse zarar görecektir.
Tamamen tasarım meselesi yani.
Örnek verecek olursam evimdeki kasetçalara 500w lık subwooferi bağlayarak sabahlara kadar çalıştırmıstım bayağı bizaman önceleri,hiçbir problem olmamıştı.Belki seste kalite kayıpları olusabilir devre elemanlarının ısınmasından kaynaklanan ama bunu subwooferla anlamak çok zor.150w lık araba anfisine 350wlık sub bağladığımda kalitesiz şarkılarda problem olmazken kaliteli çekim şarkıların basslarında anfi korumaya geçiyordu.Yani kapasitesinin üzerinde akım çekilmek isteniyordu çünki teypden gelen sinyal çok güçlü olduğu için.Bilmem anlatabildimmi bu ince çizgiyi :)
Siz yinede hocanızın sözünden çıkmayın,sorunsuz kaliteye bu şekilde ulaşırsınız.
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 325
Kayıt: 09 Haz 2009, 15:57
İl: RİZE
Meslek: Makina Mühendisi

Ynt: Hocamla anlaşamıyoruz.bi bakarmısınız?

Okunmamış iletigönderen IEEE » 14 Kas 2009, 13:34

Düşük güçlü amplifikatörünüzü yüksek güçlü bir sistem ile denerseniz amplifikatörden çıkan sinyal kırpılmaya uğrayabilir(çünkü kırpılma demek dc bileşen demektir) ve sisteminizde tweeter gibi bileşenlere zarar verebilir.üniversite birinci sınıfta iken(bundan 7sene önce)ben de sizin yaptığınız gibi yüksek güçte hoparlörleri düşük güçle çalıştırırdım.oto ampfisini bilgisayarın güç kaynağına bağlardım.Fakat bu şekilde sistemden gerçek performans elde edilemez.Jet motorunu dandirikten yakıtla beslemek gibi birşeydir bu..En kaliteli ses eşit güçte amplifikatör ve hoparlör kullanmaktan geçer.Hatta amplifikatör bir miktar daha güçlü olursa hoparlörü daha kolay besleyebilecek ve her frekansta dolgun ses verebilecektir.Amplifikatörün güç kaynağı istenilen akımı verebilecek kapasitede olmalıdır.güçlü bir dc kaynak her zaman güzel netice verir.verdiğim linki incelerseniz amplifikatörlerin verdiği gücü görmek açısından yararlı olabilir.
http://www.audiograph.se/subpages/cubes/cubes.htm
vur vur inlesin alem krell dinlesin :praising:

cevahirin kıymetini cevherfüruşan olmayan bilmez...
merkep anlar OTTAN,lakin GÜLDEN anlamaz..

Ben gelmedim kavga için benim işim sevgi için
Dostun evi gönüllerdir gönüller yapmaya geldim.
Kullanıcı avatarı
IEEE
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 219
Kayıt: 21 Eyl 2007, 12:43
Konum: istanbul

Ynt: Hocamla anlaşamıyoruz.bi bakarmısınız?

Okunmamış iletigönderen e_cag » 14 Kas 2009, 14:13

Arkadaşlar, konuyu güç kaynağına vs dağıtmayın. Arkadaş kısaca diyor ki 20W çıkışlı ampliye 200W hoparlör bağlanırsa zarar görür mü. El cevap: ampli için önerilen çıkış empedansı örneğin 4ohm ise hoparlör empedansı 4 ohmun altında olmamak kaydıyla isterse 10000W hoparlör bağlasın. Hoparlörün gücü sürekli çektiği güç değil, taşıyabileceği güç kapasitesidir. Ses kalitesinin vs. soruyla ilgisi yok.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1416
Kayıt: 10 Oca 2008, 02:06
Konum: Istanbul
İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Ynt: Hocamla anlaşamıyoruz.bi bakarmısınız?

Okunmamış iletigönderen IEEE » 14 Kas 2009, 14:17

vay Emin hocam nasılsın.kızma yahu anlatalım dedik bir taşla iki kuş vuralım dedik de asıl konuya değinmemişim.konuyu dağıttık sanırım :mrgreen: arkadaş imzasında en iyi amplifikatörleri tasarlayacağım diye yazmış ya.Ben de bir fikir vereyim dedim. konu dağıldı ya nyse ;)
vur vur inlesin alem krell dinlesin :praising:

cevahirin kıymetini cevherfüruşan olmayan bilmez...
merkep anlar OTTAN,lakin GÜLDEN anlamaz..

Ben gelmedim kavga için benim işim sevgi için
Dostun evi gönüllerdir gönüller yapmaya geldim.
Kullanıcı avatarı
IEEE
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 219
Kayıt: 21 Eyl 2007, 12:43
Konum: istanbul

Ynt: Hocamla anlaşamıyoruz.bi bakarmısınız?

Okunmamış iletigönderen tubefreak » 14 Kas 2009, 14:52

Önce şunu belirtelim,
Hoparlör pasif bir komponenttir ve herhangi bir Watt yada güç vermez.Peki üzerindeki W nedir.Tek başına birşey ifade etmemekle birlikte W değeri, minimum,nominal ve maksimum olarak 3 şekildedir.Minimum değer hoparlör verimliliğine ve empedansa bağlı olarak kullanabileceğiniz minimum Amplifikatör W değeri,Nominal değer ideal amplifikatör W değeri ve Maksimum değer ise hoparlörün zarar görmeden sürülebileceği max. amplifikatör W değeridir.
Normalde tek bir W değerinden ziyade min. ve max.değerleri arasında herhangi bir güçle,(dinlenilen ortamın hacmi,kişiye göre tercih edilen ses yüksekliği ile değişen) kullanılabilir.Bizi ev ortamında maksimumdan ziyade minumum W değeri ilgilendiriyor.Çünkü bu değer, sensivite (hoparlör eficciency-verimliliği) ve Ohm değerini göz önüne alarak, birlikte kullanacağımız amplifikatörü seçmemizi sağlıyor.
Yani min.10W lık bir amfi ile kullanılır denilen bir hoparlör, genelde yüksek verimlilikte ve çokta düşük omajlara inmeyen bir hoparlördür.
Min.50W isteyen bir hoparlör ise, genelde düşük verimlilikte ve nispeten düşük Ohm değerinde bir hoparlördür.
Bunların ikisinin de max.dayanma gücü 250W olabilir ama birincisi ile 22W lık amfinizi reahatlıkla kullanabilirsiniz ama ikincisinde çok düşük sesler haricinde amfiniz hoparlörün akım açlığından (verimi düşük ve düşük empedanslı olmasından) dolayı distorsiyona girecek ve belki de kendisi ve hoparlöre zarar verecektir.

Bunun yanında aşırı bir örnek ama, tabii ki dikkat etmemiz gereken ama ev ortamında ilk örnekteki kadar önemli olmayan bir örnek de; 500W lık bir amplifikatörünüz var ve max.dayanma gücü 60W bir hoparlörü yüksek ses seviyelerinde heavy metal dinlemek için kullanıyorsanız bu da hoparlöre zarar verecektir.
tubefreak
Yeni Üye
 
İleti: 15
Kayıt: 13 Arl 2008, 21:13
İl: İzmir

Reklamlar

Ynt: Hocamla anlaşamıyoruz.bi bakarmısınız?

Okunmamış iletigönderen djmalan » 14 Kas 2009, 15:45

Hiçbir zaman net olarak açığa kavuşturulamayacak bir konu bence.Ben deki kitap lar da hoparlörün gücü daha yüksek olmalı yazıyor ,örnek 300W lık yükseltece 350W lık hoparlör bağlayınki hoparlörünüz zarar görmesin deniliyor.
Profesyonel seslendirme işi yapanlar ise tam tersi 3/1 kuralı diye birşey den bahsediyorlar.Kullanacağınız yükseltecin gücü hoparlörden 3 kat fazla olmalı diyorlar.
Zamanın da 40W lık anfi ye 20 W lık hopar lör bağlayıp 5 sn içinde hoparlörün göbeğinden dumanlar çıktığını gördüğüm için ben hep hoparlörü daha yüksek seçerim ,üstelik selendirme ile de zaman zaman uğraşmama rağmen ,sesçiler gibi 3/1 i falan da ciddiye almam.
Yalnız kesin olan birşey var ,Yükselteç tepe değerini aştığı an da (peak) hem hoparlöre hem de yükselteç e veda etmenin zamanı gelmiştir eğer koruma devresi çıkışı sırırlamaya başladı ise (limiter) yükselteç zarar görmese bile hoparlöre giden sinyal üstten kırpılmaya başladığı için arkaşların dediği gibi Dc ye benzer bir sinyal oluştuğu için hem ses distortion gitar gibi kulağı tırmalayacak hemde hoparlör zarar görecektir.
Ayrıca ne yükselteci nede hoparlörü %100 verim ile kullanma gibi bir mecburiyetimiz yoktur.Burdaki elimizi kolumuzu bağlayan en önemli sorun;Müzik sinyali karışık bir sinyal olduğu için net olarak hesaplanması mümkün olmayan bir güçten söz ediyoruz ,sinüs sinyali üzerinden yaptığımız hesaplamalar maalesef sadece fikir veriyor.
Bu konuyu internet ortamı dışındada sesçi ve elektronikçi herkes ile yıllardır tartışmaktayım(fikir alış verişi ,araştırma anlamında ,bazen beyin fırtınası).Elektronikçilerin genel eğilimi hoparlörün biraz daha yüksek olmasından yanadır.Sesçilerin hoparlörü düşük seçmesinin nedenini ise mekanik yapının ataletini azaltmaya yönelik ve uzak mesafeye yüksek ses basıncı göndermek olduğunu düşünüyorum.
Benim kendi fikrim ise ;Tedbiri elden bırakmamak ,herzaman pay bırakmam 300W lık sisteme ihtiyacım varsa 400Wlık sistemi 300 W ile çalıştırmaktır.Çünkü hem ses daha yumuşak duyuluyor hem de kayıt güzelse tonlamaya gerek kalmıyor ,canlı müzik te ise sesin doğal duyulmasına neden oluyor.Ama kemik gibi veya çivi gibi dedikleri ses (sistem zorlanmadığı için)oluşmuyor . :lol:
Kullanıcı avatarı
djmalan
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 138
Kayıt: 28 Kas 2007, 16:23
Konum: ANKARA
İl: ANKARA

Ynt: Hocamla anlaşamıyoruz.bi bakarmısınız?

Okunmamış iletigönderen djmalan » 14 Kas 2009, 16:07

Bu arada 22W lık yükseltec i 250 watlık hoparlörle çalıştırmakta bence doğru değil,250 w lık hoparlörün mekanik yapısı ile 35 W lık hoparlörün mekanik yapısı aynı olmayacağı için 250w lık bu durum da 35 W lığa göre büyük ihtimal daha verimsiz çalışacaktır.
Burada kendi deneyimimide paylaşmak isterim;Şimdiye kadar düşük güçlü yükselteç ve yüksek güçlü hoparlör ile ne hoparlöre ne de yükseltece zarar vermedim ama ,düşük güçlü hoparlör ve yüksek güçlü yükselteç ile zaman zaman gerek bobin gerek kağıt yırtılması benzeri sorunlarla karşılaştım .Yeri geldi mecbur kalıp doğru olmamasına rağmen 4 ohm yükseltece toplam da 2 ohm yük bağlayıp ses seviyesini düşük tutarak tan (amacım yüksek ses değil sesi sadece dağıtmaktı )zarar vermeden ve ses kalitesinde dinleyicinin veya müzisyenin anlayabileceği bir bozulma olmadan kullandım.O yüzden ohm kanunu heryerde geçerli diyorum...
Kullanıcı avatarı
djmalan
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 138
Kayıt: 28 Kas 2007, 16:23
Konum: ANKARA
İl: ANKARA

Ynt: Hocamla anlaşamıyoruz.bi bakarmısınız?

Okunmamış iletigönderen miriel » 14 Kas 2009, 22:50

2 şekilde de sistemin durumuna göre doğru olabilir.

Tasarım olarak anfi max güçte uzun müddet çalışmasında yeterli soğutucu donanıma sahip ise bir problem olmayacaktır.
Soğutma yetersizse anfi zarar görür,buna artı olarak anfiye gelen sinyal çok güçlüyse anfi yüksek seste yine zarar görür.(korumaya geçmez ise)
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 325
Kayıt: 09 Haz 2009, 15:57
İl: RİZE
Meslek: Makina Mühendisi

Ynt: Hocamla anlaşamıyoruz.bi bakarmısınız?

Okunmamış iletigönderen bykoz » 14 Kas 2009, 23:05

bir hoparlörün gücünden ziyade kendisine uygulanan gerilime ve frekansa göre değişen empedans değeri dikkate alınmalıdır (tabi ki güç de önemlidir), multimetre ile ölçülen ve hoparlörlerin üzerinde yazan 4 , 8 ohm gibi değerler nominal (ortalama/omik )değerlerdir. ama önemli olan endüktif empedanstır yani hoparlör üzerine uygulanan gerilim ve frekansa bağlı olarak değişen empedanstır, bu değer (empedans) hoparlör çalışırken değişir, ne kadar çok değişiyorsa amplinizi o kadar yorarsınız, minimum 4 ohm yük kaldırabilecek 20 watt gücünde bir ampli, empedansı asena gibi oynayan değerlere sahip (1ohm, 10 ohm gibi) bir hoparlör ile hasar görebilir. ama bu şekilde genellemede yapmak doğru olmaz.

bana göre indüktif empedansı eşit olan her hoparlörün amfiye yükü aynıdır (hoparlörün gücünden daha fazla güç vermemek şartıyla), ancak burada (yukarıda bahsedilen konu ile alakalı) dikkat edilmesi gereken şey, hoparlörün minimum giriş watt değerlerinde frekans eğrilerinin istenilen düzeyde olması durumu, teoride doğru olanı eşit güçlerde ampli ve hop kullanmaktır. fakat pratikte işler bazen değişebilir.

250 watt güç tüketebilecek bir hoparlörün 20 watt güç verildiğinde istenilen kalitede ses üretmesini beklemek pek doğru olmaz kanımca.
vesselam.
bykoz
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 107
Kayıt: 03 Şub 2007, 14:50
Konum: bursa
İl: BURSA
Meslek: AUDIO & VIDEO SERVİCE

Sonraki

Hoparlörler


Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir