Arızalı hoparlörumun hali...

Hoparlörler » Tweeter(tiz), mid-range(orta sesler), woofer ve subwoofer'lar hakkındaki tüm soru(n)lar

Arızalı hoparlörumun hali...

Okunmamış iletigönderen tiger41 » 20 Ağu 2010, 15:48

Eveet nihayet bir sure once anfi denemesi sırasında mevta olan philips muzik setimin kolonunu actım gerci ne halde oldugunu gormek icin on kapagını cıkarmak kafi asagıda resimlerini gorebilirsiniz...Bas hop. ortasına daha once benim ufaklık parmak basmıstı kerata elektrik sup. ile cektirdim ama gelmedi bende o sekilde kullandım sorun yoktu...Bir sure once esp nin gerilim geri beslemeli devresini denerken bu hale geldi o gunden beri bir daha ses cıkmadı sanırım bobini yaktık anfiye bagladıgımda su an sadece cıtırtı geliyor...Bu arada yesil olan woox hop.u cok ilginc geldi bobin mıknatıs v.s yok elektriksel bir baglantısı yok anladıgım kadarı ile bas hop.unun kabin icinde yarattıgı titresimler sayesinde sese farklı bir akustik katıyor..Neyse Simdi muhim olan aynı teknik ozelliklerde bir hop bulup onu buraya yerlestirmek..Haa bu arada ras100 ü kutuladım yakında onunda resimlerini koycam...Herkese kolay gelsin...
IMG0098A.jpg
IMG0098A.jpg
IMG0099A.jpg
IMG0100A.jpg
IMG0101A.jpg
IMG0102A.jpg
Eklentiler
IMG0097A.jpg
.......
tiger41
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 118
Kayıt: 07 Ağu 2008, 14:34
İl: KOCAELİ
Meslek: Genel Çırak


Ynt: Arızalı hoparlörumun hali...

Okunmamış iletigönderen e_cag » 20 Ağu 2010, 19:18

Geçmiş olsun. Ben içeri kaçık göbekleri bantla çekiyorum çok sert değilse. Yankı hop. amplifikatöre de zarar verebilir, dikkat edin. RAS100'ü bekleriz merakla. :)
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1416
Kayıt: 10 Oca 2008, 02:06
Konum: Istanbul
İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Ynt: Arızalı hoparlörumun hali...

Okunmamış iletigönderen Amatör » 20 Ağu 2010, 20:12

Uygun ebatta hoparlör bulursanız , çift olarak almanızı tavsiye ederim.
Kolay gelsin
Amatör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 775
Kayıt: 07 Eyl 2009, 19:15
İl: Zonguldak

Ynt: Arızalı hoparlörumun hali...

Okunmamış iletigönderen miriel » 23 Ağu 2010, 00:28

tize bile mıknatıs eklenmiş, masraftan kaçınmamış tasarımcılar:)

port yerine esnek bir yüzey koyulması enteresan, sese nasıl katkısı oluyor merak ettim doğrusu...
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 325
Kayıt: 09 Haz 2009, 15:57
İl: RİZE
Meslek: Makina Mühendisi

Ynt: Arızalı hoparlörumun hali...

Okunmamış iletigönderen tiger41 » 23 Ağu 2010, 13:29

Aslında port da var sadece on kısmın resmini cektigim için görünmüyor sese etkisine gelince aslında gorludugu uzere sadece titresmesi icin konulmus yani gercekte ses cıkmıyor ama sese enstrumantal anlamda ayrı bir akustik katıyor bazan dusunurdum bu hop. neden bas ile zıt bir sekilde titresiyor diye ;) cevabını gordum nihayet...
.......
tiger41
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 118
Kayıt: 07 Ağu 2008, 14:34
İl: KOCAELİ
Meslek: Genel Çırak

Ynt: Arızalı hoparlörumun hali...

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 27 Ağu 2010, 15:30

tiger41 yazdı:Bu arada yesil olan woox hop.u cok ilginc geldi bobin mıknatıs v.s yok elektriksel bir baglantısı yok anladıgım kadarı ile bas hop.unun kabin icinde yarattıgı titresimler sayesinde sese farklı bir akustik katıyor..


Passive radiator denilen bu tip hoparlörler bir bobin ve mıknatısa gerek duymadan diğer hoparlörün yarattığı akustik enerjiyi kullanırlar. Kapalı kabinlerde kullanılır ama asıl amacı portlu tasarımdaki port rezonansı vb. etkilerden kurtulmaktır. Pasif hoparlör aslında portun yaptığını yapmaktadır, tasarımcı da kutu hacmini dengelemek amacıyla kullanır genellikle. Ancak kutu kesim frekansının altında aniden verim düşer, yavaş yavaş düşmez frekans eğrisi ve daha da kötüsü frekans bandında bir çökme, dip noktası oluştururlar. BU dip noktasının duyulabilir bir frekansa doğru ötelenecek şekilde tasarımın üzerinde oynanması ile sorun bir derece aşılabilir.

Dışarıdan bakınca hangi hoparlörün pasif hangisinin gerçek olduğunu anlamak imkansız, ya içini açmak zorundasınız ya da broşürüne bakmak :)
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Reklamlar

Ynt: Arızalı hoparlörumun hali...

Okunmamış iletigönderen tiger41 » 28 Ağu 2010, 03:20

Gokhan hocam kutu alt kesim frekansı,cokme,dip noktası gibi olaylara hoparlorler konusunda pek bilgim olmadıgı icin biraz fransız kalıyorum ama yazınızın son kısmında tasarım uzerinde oynama yapmaktan soz etmissiniz bu oynama islemi kabin icerisine herhangi bir absorbe malzemesi konulmaması gibi bir durum olabilirmi cunku kabin icinde hicbir titresim emici malzeme yok belki bu sekilde frekansların bu hoparlore daha sert ve belirgin bir sekilde carpması bu sayede de bu hoparlorun veriminin yukseltilmesi istenmis olabilirmi?Zira yıllardır bu kabinleri kullanıyorum gerek yuksek volumlerde gerek dusuk ve her tur muzik dinledim ama herhangi bir bozulma hic dikkatimi cekmedi.!!
.......
tiger41
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 118
Kayıt: 07 Ağu 2008, 14:34
İl: KOCAELİ
Meslek: Genel Çırak

Ynt: Arızalı hoparlörumun hali...

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 28 Ağu 2010, 12:02

Portlu kabin tasarımlarında minimum ses yutucu malzeme kullanılır, ya yoktur ya da yok denecek kadar azdır. Kabin şekline göre de değişebilir. Hiç olmaması biraz ucuzcudur ama kabin içi şekilli ise yani ses dümdüz yansıma yapmıyorsa konulmayabilir de. Zaten konulacak malzeme sadece kabinin arka duvarına 2-4mm kadar ince bir şey olmalıdır. Bu da arka panelin titreşimini ve düz yüzeylerden gereksiz yansıma yapmasını önlemek içindir. Temelde amaç sesin kabin içinde sönümlendirilmesi değil, aksine yönlendirilerek kabin ve port yoluyla bu enerjiden yararlanmaktır. Dolayısı ile kapalı kabinler gibi ses enerjisinin sönümlendirilip ısıya çevirilmesi gibi bir amaç güdülmez. Alçak frekanslar açısından zaten pek dert yoktur, asıl mesele mid bas seviyesindeki ses frekanslarının sönümlendirilmesidir, bunun için de ince bir tabaka yeterli olur. Kabin içinde köşelerdeki duran dalga sorunundan kurtulmak için yeterlidir bu. Ama alt frekanslar zaten havayı bolcana iterek port/pasif hoparlör/akış direnci (flow resistor) gibi araçlar yoluyla ama kabin hacmini kullanarak yol bulurlar. ScanSpeak bu araçların hepsini sunuyor, bir bakmak yeterli olacaktır. http://www.scan-speak.dk/products.htm

Flow resistor denilen araçlar pasif hoparlörlerin benzeri şeklinde çalışır, aslında içinde bir miktar hava geçmesine izin veren port kapakları gibidirler. Yoğunlaştırılmış elyaf kapalı kutudan belirli bir direnç gösteren port yoluyla hava almasını veya vermesini sağlarlar. Benzer bir metod da hortum gibi uzun ve ince bir kanalın doğal bir hava basıncı oluşturarak benzer bir etkiyi yaratmasına dayanır. DIY açısından daha ucuz olmakla birlikte pasif radyatör ve flow-resistor kadar sonucu garantili olmuyor.

Her şekilde de iyi tasarlanmış kabinler amacına uygun yerlerde kullanıldıklarında oldukça iyi sonuçlar veriyorlar. Özellikle flow-resistor büyük hacim isteyen kapalı kutu tasarımlarının çok daha küçük boyutta yapılabilmesini sağlıyor. Tüm tekniklerin temel amacı da küçük kapalı kabinde kalmış hoparlöre birazcık ama kontrollü şekilde nefes aldırmaya dayanıyor ve hoparlör daha az distorsiyon ile çalışabiliyor.

Kendim özellikle hortumlu versiyonu son yaptığım kabinlerde denedim, bir port yoluyla da havayı kontrollü olarak dışarı verdim. Epey ölçüm ve deneme gerektiriyor, açıkcası harcadığım o kadar emek karşılığında değer mi bilemiyorum. Hani işte bir metod buldum çok iyi diyemiyorum, ki farklı hoparlörler ile de sonuç çok değişmedi. İyi mi iyi, ama kapalı kabin her zaman daha garantili ve daha HiFi.

Technics flow-resistor tarzında kapalı kabinler üretmiş, sesleri iyiydi. Sizin boombox canavarını bir mağazada dinlemiştim, minicik birşey üzerinde Woox yazıyor ama 80m2 inliyordu. Yani hiçbir zaman bu tarz tasarımlara kötü dememek lazım, ancak kullanım amaçlarının ötesini de beklememek gerekir. Pop tarzında olduk iyiydi, geniş bir alan, yayılan baslar ama o kadar. Gerçekten iyisini yapmanın da imkanı var ama örneğin Accuton 120Euro istiyor bir pasif hoparlör için. Eh pasif olmayanının 400-500Euro olduğunu düşünürsek biraz ekonomi sağladığını görebiliriz ama bu tutarlara çıkınca başka bir sürü alternatif doğuyor. Ama unutmamalıyız ki tüm bu teknikler kabin teknikleri, yani kabin tasarımındaki parametrelerle oynamak için kullanılıyor. Belirli bir hacimde belirli bir ses basıncı elde edebilmek, ama daha önce saydığım handikapları da göze alarak. Kritik tasarımlar, bence ancak ölçüm ortamı ve bu konuda tecrübesi olanların deneyebileceği konular, yoksa garip ses eğrilerine güzelmiş deyip geçebiliriz.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul


Hoparlörler


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir