Sevgili Ersoy üstadım Ras 100 sırada zaten ilk onu yapacağım ardından LM3886 yapacağım ardından LM4702 ardından PA 0016 devrelerini yapacağım:) Fakat bir arkadaşım AV400 devresinin aynısını istiyor bende mosfet masrafından kurtulmak için ilk konuda bahsettiğim olayı sordum.
Hoparlör hocam küçük sinyal transistörlerini kesinlikle eşlemek gerektiğini artık biliyorum. Zaten takıntılı bir insanım fiyatları da makul olduğundan bu transistörleri eşlemek allahın emri gibi birşey benim için:) Yalnız aklıma takılan nokta şu. Yıllar önce bir kitapta okumutum... dörder adet çıkış transistörü olan bir devre vardı. Bu devreyi açıklayan yazıda yazar, çıkış transistörlerinin paralel bağlanması durumunda hfe değerlerinin çok önemli olduğunu ve çıkış transistörlerinin de eşlenmesi gerektiğini anlatıyordu. Eğer çıkış transistörleri eşlenmezse hfe değeri büyük olan transistörün (yada küçük olan) bir süre sonra üzerine aşırı yük bineceğinden olsa gerek yanacağını yazıyordu. Ayrıntıları net hatırlamıyorum. Zaten o sıralar bu match olayını bilmiyordum . Yazar çıkış transistörlerinin üretimi sırasında üretim zamanı açısından birbirine yakın olan transistörlerin karakterlerinin birbirine yakın olacağını, bu nedenle transistörlerin satın alınırken aynı sıradan hatta yan yana olanlarının seçilerek alınmasını söylüyordu. Bu kadar aklımda kalmış

Ben Ras 100 projemde çıkışta paralel mosfet olmadığından çıkış mosfetlerini eşleme yapmayı ihmal etmeye karar verdim.
Eşleme yaparken aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi güç transistörlerini üç bağlantı yuvası olan sokete ayak yaparak ölçü aletinin hfe bölümünde değerlerini ölçüyorum.
Mosfetleri ise alt kısımda resimleri gözüken devre ile yapıyorum.