Elektronik Potansiyometre

Serbest Kürsü » Ondan bundan şundan...

Elektronik Potansiyometre

Okunmamış iletigönderen Bedri® » 09 Ağu 2013, 17:48

Arkadaşlar benim araba yarışı oyunu oynama gibi bir tutkum var. Bu tutku ilk aldığım bilgisayarda arkadaşın yüklediği ilk 3boyutlu görüntülü Test Driver oyunuyla başladı. Şu an iki üç günde bir onbeş yirmi dakika falan oynuyorum.
İki sene önce bir elektronik markette gaza gelip Logitech Driving Force GT direksiyon aldım. Bir süre kullandım bu direksiyonu sonra baktım yarışlarda adamlar bizi geçiyor..nasıl oluyor da bu adamlar bu kadar fark atıyorlar dedim... araştırdım. Manual vites ve debriyaj sayesinde olduğunu öğrendim. E benim aldığım direksiyonda yoktu debriyaj ne yapacaktım..? Diyci bu rahat durur mu? :) Araştırdım elin oğlu yapmış manual vitesle debriyajı.. bende hemen kolları sıvadım. :)

DFGT
logitechdrivingforcegtrv.jpg
logitechdrivingforcegtrv.jpg (19.85 KiB) 3054 defa görüntülendi


Logitech Attack 3 joystick
01E0999238AE45B9AB27CC9577233070.jpg


Bu cihazı debriyaj ve manual vitesin elektronik arayüzü olsun diye aldım. Joystickin butonlarını her biri bir vitese gidecek şekilde Paletli Butonlara bağladım. Logitech in en iyi direksiyonu G27... onda bile 6 ileri 1 geri vites var! Benimkinde 7 ileri 1 geri...:)Bu durum biraz komik oldu :lol:

07082012101.jpg



16102012159.jpg


07082012103.jpg
16102012162.jpg





Joystickin gaz vermek için kullanılan trimpotunun yerine de debriyaj potansiyometresini bağladım. Ancak şöyle bir sorun vardı ki buradaki trimpot 100K değerinde benim taktığım potansiyometre ise 10K değerindeydi. Buna rağmen çok işime yaradı ve çok zevkli oyun deneyimi yaşadım :) Sadece debriyaja yarım bastığınızda sonuna kadar basılmış şekilde algıladığından işlevini tam olarak yerine getiremiyordu.

Direksiyon setimin gaz, debriyaj ve fren potansiyometreleri yıprandılar. Bu potansiyometrelerin biri 100K değerinde. Bu kadar az oynayıp nasıl yıprandılar diye soracak olursanız..pedal setim 2.el:) Sanırım bir İnternet cafe de kullanılmış. Ben içlerini açıp temizledim ama nafile çünkü sürekli kullanılmaktan aşınmışlar. Aynısını bulmak ta zor. Logitech yetkili servisini arayıp potansiyometreleri talep ettim ama onlar bana komple pedal setini verebileceklerini söylediler. Bu durumda ben zarar etmiş oluyordum. Ben de kabul etmedim. DFGT direksiyonumun padal setindeki potansiyometreler tam uyumlu o nedenle kullandım ama aşınma her zaman olmakta... şu an 100K potansiyometre ile en az bir adet 10k potansiyometre lazım.

Aşağıdaki videoda padal setindeki potansiyometrenin temizlenmesi anlatılıyor orada bana dert olan potansiyometre ve takıldığı düzenek daha net görülebilir.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=I96fkD36MKY

Benim merak ettiğim şey şu. Yeni pedal setlerinde elektornik potansiyometre kullanılıyormuş. Bu sistem Load Cell olarak geçiyor. Biz bu sistemi yada aynı işlevi görecek bir dizaynı kendimiz yapamaz mıyız?. Yapabilirsek nasıl yaparız?. Fikri olan varsa belirtirse sevinirim:)
IMG_20130809_154533.jpg

Potansiyomatre özellikleri:
Family Rotary - Linear
Resistance 10.0KΩ
Power (Watts) 0.5W, 1/2W
Resistive Material Carbon
Rotation 300°
Package 23.83mm x 11.51mm

GTEYE-G25-G27-Spring-and-Pedal-Set (1).png


DigitalVolume-control1.gif


Buradaki devreyi yapsam butona basış süresince direnç değeri değişse(Pedala bastığım anda)... Butonu sabitlediğimde direnç orada kalsa diğer butona bastığımda (Pedalı bıraktığımda) ise direnç ters yönde değişse olurmu dersiniz..Tabi bu durumda ani gaza yada frene basma durumlarında işe yaramaz onun için bu ani reflekslere tepki vermesi için de osilatör frekansını da değiştirmek lazım belki... olursa hiç üşenmeden bu devreyi yapmaya razıyım hem de üç adet:) Benim önerim tamamen manual bir düzen sensörle alakası yok farkındayım...fikir işte birde kondansatör var o da ayrı bir dert böyle birşey yapsam kondansatör kullanmadan çalıştırmam mümkün olurmu?
Hem gaza basıldığında ledlerin yanması da harika olur. Onlarla bir km sayacı yaparım:)
Kullanıcı avatarı
Bedri®
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 286
Kayıt: 30 Eyl 2010, 10:24
İl: Sakarya
Meslek: Resim Öğretmeni


Ynt: Elektronik Potansiyometre

Okunmamış iletigönderen maystor » 14 Ağu 2013, 23:13

Şuradaki:
http://www.alfasanayi.com/
daha kaliteli karbon potları kullanırsanız daha uzun ömürlü olur düşüncesindeyim.
Tabiki mekanik değiiklik gerekebilir.
SADECE KENDİN OL!
Kullanıcı avatarı
maystor
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 504
Kayıt: 11 Mar 2008, 14:32
Konum: istanbul
İl: istanbul
Meslek: makine otomasyonu

Ynt: Elektronik Potansiyometre

Okunmamış iletigönderen Bedri® » 15 Ağu 2013, 00:37

Bana gerekli olan potansiyometrenin dönüş açısı 300 derece bu sitede sunulan potansiyometreler daha farklı belki olur ama alışıldık ürünlere benzemiyorlar pek anlayamadım açıkçası.:) İlginize çok teşekkür ediyorum:)
Kullanıcı avatarı
Bedri®
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 286
Kayıt: 30 Eyl 2010, 10:24
İl: Sakarya
Meslek: Resim Öğretmeni

Ynt: Elektronik Potansiyometre

Okunmamış iletigönderen maystor » 15 Ağu 2013, 07:35

Bedri® yazdı:Bana gerekli olan potansiyometrenin dönüş açısı 300 derece bu sitede sunulan potansiyometreler daha farklı belki olur ama alışıldık ürünlere benzemiyorlar pek anlayamadım açıkçası.:) İlginize çok teşekkür ediyorum:)

359 derece olanları var, zaten kalibrasyon yapılabiliyor windowsun içinden.
Tabi biraz pahalılar.
SADECE KENDİN OL!
Kullanıcı avatarı
maystor
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 504
Kayıt: 11 Mar 2008, 14:32
Konum: istanbul
İl: istanbul
Meslek: makine otomasyonu

Ynt: Elektronik Potansiyometre

Okunmamış iletigönderen Bedri® » 19 Ağu 2013, 12:23

Manyetik alan içerisinde bulunan ve üzerinden akım geçen bir iletken boyunca gerilim (Hall gerilimi) oluşması olayına Hall etkisi denilmektedir.
Gerilimin doğrultusu iletkenden geçen akımın ve manyetik alanın yönüne diktir.
Akım taşıyan bir yarı iletken manyetik alan içinde tutulduğunda, akım taşıyıcıları manyetik alana ve akım yönüne dik bir kuvvet etkisi altında kalır. Denge durumunda yarı iletkenin kenarları arasında bir gerilim oluşur.
Birkaç üretici tarafından "Hall Effect Sensörü" denilen bir ürün üretilmektedir.

Resim

US1881 bir manyetik algılayıcısı ile entegre olmuştur. Sensör manyetik ortama yaklastığında etkileşimi algılar. Bu sağlam duruş sensörü için yapılmıştır. Manyetik sensör diğerlerinden daha küçüktür, fakat Reed Switchlerden daha düşük akımlarla çalışır.

Özellikler:
3.5V 24V DC gerilim.
Düşük akım tüketimi
Sıcaklık kompanzasyonu
50mA maksimum akım çıkışı
Ters polarite koruması
Kurşunsuz Ambalaj: TO-92
Veri Sayfası
https://www.sparkfun.com/datasheets/Components/General/Hall-US1881EUA.pdf

Birkaç sensör daha var..
HALL EFFECT SENSÖR A3144

Yukarıdaki bilgileri derleme yaptım.. formülleri de var ama buraya ekleyemedim çünkü eklerken formüller deforme oldu.
Kısaca yapacağım uygulamadan bahsedeyim.
Pedalın altında içinde yay olan bir düzenek var. Ben bu ana kadar hep potansiyometre üzerine yoğunlaşmıştım. Digital pot yapsak bile ani hareketlerde tepki vermesini ayarlamak gerekiyordu. Yani har halükarda mekanik bir harekete ihtiyaç var.
Ben de başka çözümler üzerinde düşünürken yabancı bir sitede benimle aynı amacı taşıyan bir kişinin bu uygulamayı yaptığını gördüm. Böyle bir sensörün varlığından haberim yoktu. Çok akıllıca bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Bunu yapan kişi komple bir pedal sistemi yaptığı için dizaynını daha özgür şekilde yapmış. Ben aşağıdaki mesajda fotoğraflarını paylaşacağım düzenek üzerinden bu işlemi yapmak istiyorum.
İçinde yay olan iki parçalı bir düzenek var. Bu parçaların alt kısmı üst kısmının içine giriyor. Ben sensörü bu alt kısmın içine monte edeceğim.
Hatta sensörü monte etmemde yardımcı olsun diye Logitech mühendisleri alttaki aparatın tam ortasına delik açmışlar:) İçine to92 kılıflı olan bu sensörü yerleştirdikten sonra alttaki delikten kablolarını geçirip normalde potansiyometrenin bulunduğu yan kısma bu sensörü bağlamam gereken INA122 Entegreli amplifikatörü monte edeceğim. Bu amplifikatör(Enstrümantasyon amplifikatör ) pedala basmak suretiyle mıknatısın sensöre yaklaşması sonucu sensörün ürettiği gerilimi alıp yükselterek çıkış voltajını 0-5V arasında otomatik olarak değiştirecek. Yani ben ancak bu kadar düşünüyorum. Tabi bu entegre biraz pahalı onun yerine lm393 olur mu bilmiyorum. Ben gördüğüm devreyi yapan biriyim. Amplifikatörü ayarlama konusunda yardım bekliyorum. Fikir sanırım herkese mantıklı gelmiştir.
Yol haritamı şu şekilde ayarlayacağım.
Önce sensörü alacağım.
Mıknatıs ayarlayacağım. Neodmiyum mıknatıs bulabilirsem süper olacak.
Sensör ile mıknatısın etkileşimini gözlemleyeceğim. Hangi yakınlıkta ne gibi değişkenlik olduğuna bakacağım.
Bu gözlemler sonucunda amplifikatörü yapacağım. (Yardımsız yapamam:D)
Eğer sensör ile mıknatıs bağlantısını tam olarak ayarlayamazsam sanayi plastiğinden bir düzeneği kendim yapacığım. Yani planını çizip tornacı arkadaşlarımdan birine yaptıracığım.

Alternatif olarak pedalın arka kısmında potansiyometreyi döndürmek için kulanılan plastik dişliye de bu sensörü monte etme durumum olabilir. Öncelikle mıknatıs ile sensör arasındaki bağlantıyı çözmem gerekiyor.
Sensör çıkışını digital potansiyometre ile ilişkilenderme durumu da olabilir belki. Bu ihtimali malzemeyi bulma sorunum yüzünden pek tercih ettiğimi söyleyemem.

Fotoğrafları ekliyorum. İlgilenen tüm dostlara şimdiden teşekkür ederim.:)

1.jpg


IMG_20130819_105139.jpg


IMG_20130819_105413.jpg


Yapacağım düzeneği mıknatıs üst kısımda, sensör alt kısımda olacak şekilde bu kırmızı renkli aparatlar içine monte etmeyi düşünüyorum.

Analog sensör gerekiyormuş bana ama henüz bulamadım.
Kullanıcı avatarı
Bedri®
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 286
Kayıt: 30 Eyl 2010, 10:24
İl: Sakarya
Meslek: Resim Öğretmeni


Serbest Kürsü


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • 1MC Potansiyometre Olan ?
    gönderen birgitay » 28 Tem 2013, 14:38
    4 Cevaplar
    1284 Gösterim
    Son ileti gönderen birgitay Son iletiyi göster
    30 Tem 2013, 02:20
  • Digital Potansiyometre Kullanmak
    gönderen hamist » 22 Haz 2011, 14:09
    4 Cevaplar
    1204 Gösterim
    Son ileti gönderen hamist Son iletiyi göster
    27 Haz 2011, 00:45
  • Elektronik takılar
    gönderen Hazar » 01 Oca 2009, 13:21
    2 Cevaplar
    640 Gösterim
    Son ileti gönderen maystor Son iletiyi göster
    01 Oca 2009, 18:31
  • Elektronik Forumları
    gönderen Icarus » 25 Eyl 2011, 18:03
    2 Cevaplar
    972 Gösterim
    Son ileti gönderen DepresifKedi Son iletiyi göster
    26 Eyl 2011, 00:11

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir