Ersoy yazdı:Gökhancığım.
Asıl teşeküre ne hacet. Asıl ben sana teşekkür edeceğim. Herhalde bu sitedeki iyi takipçilerdeniz. Bir telefonla atladın geldin. O güzel sohbetinden aldığım keyif için ben sana teşekkür ederim. Daha çok işimiz var.
Gelelim ras projesine. Aslına bakarsan ben ras 200 mü 250 mi 300 mü bilemiyorum artık. Birtakım değişiklikler yaptım. Sen bazılarını biliyorsun zaten. Çünkü sitede yayınlandığı haliyle benim kullanımıma uygun değil. Farklı olmayı severim. Ama hala istediğim gibi değil, ondan ortaya çıkartmıyorum. Ama az kaldı. Aslına bakarsan trafo da takıldım. Onu çözersem bitti biter.
Buarda rasın pre si hakkında:
Pcb konusunu bana brakabilirsin. Çift yüzlü, delikiçi kaplamalı, eniyi kalite plaketi ben yaptırırım. Senin piyasadan alacağın fiyatlardan daha ucuza olur hemde. Önemli olan miktar. İstersen bu preden yapmak isteyen arkadaşları bir tespit edelim onagöre bir çalışma yapalım. Derim.
Ayrıca esas sorun plaketi bastırmak değil. BD leri eşlemek. Eğer BD ler iyi eşlenmez ise bu pre standart bir pre nasıl çalarsa okadar çalar. Eğer talep olacaksa eşleme işine girişeceğim. Belki biner tane BD almak lazım. Neyse hallolmiyacak bir sorun değil.
Birde seninle bir subwoofer projemiz var. Hesaplarını bitirdim. Hoparlörü ve aktif amfisi hazır. Bir eksik kutusu. Bana yardımın lazım. Senin marangozhaneyi kullanabilirmiyiz acaba?
Yahu yardımlaşmadan bu işler keyifli olur mu? Yaptığım işlerden çok daha fazlasını ya okuyup inceliyorum ya da konuşuyorum. Dostluklar olmayınca bu işin tadı melankolik yalnızlık modunu geçmiyor.
RAS300 bizim sitedeki haliyle yüksek voltaj olmadan o gücü veremeyecek gibi görünüyor. Asıl önemli olan Nico'nun bu devreyi gerçekleştirirken BD serisi ve 40-50 volt aralığından 70V'a çıkmayı tercih etmesi ve mosfetler hariç daha yüksek gerilimli modelleri seçmesi. Dolayısıyla sen deneyip de olmadı deyince ve devre üzerinde bu kadar uğraşınca ben de her iki devreyi karşılaştırıp diyaudio.com daki yorumları dahi okudum.
RAS300'deki sorun beni epey aşar, elektronik bilgisinin ve deneyiminin oldukça iyi olması gerekiyor. Belki basittir ama sonuç olarak RAS250 dediğimiz Nico'nun kendi sistesinde yer alan devre, aynı bizim plaketi kullanmakta ve de sonuç vermekte. Basit bir kurulumda bile ses gerçekten farklı, kulak ayırt ediyor hemen. Malzemeler iyi seçilmek kaydıyla Karaköy'den. Hatta benzer yerlerden alışveriş edince aynı malzemeleri alıyoruz.
Bunlar ilk izlenimler ama daha inanılmaz detaylar var, artık bunları o muhteşem kutu tasarımı ile kocaman trafon geldiğinde sen açıklarsın.
Nico'nun preamplisi konusunda ise plaket yaptırmaya ben varım. En az 10 tabe veya 20 tane alabilirim. Aylardır aldığım malzemeler elimde duruyor. Ne yapacaksın bu kadarını demeyin, yedek parça olması dışında tek bir cihaz yapmakla yetineceğimi sanmıyorum. Bazılarını da arkadaşlarıma ya hediye edeceğim, Ersoy'dan gördüğüm gibi, ya da dinlemeleri için ödünç vereceğim. Fikirler geldikçe iyileştirmeler de çoğalıyor. Ayrıca pikap için de RIAA düzeltmeli geri beslemesi farklı bir modeli de var Nico'nun, onu da katınca işin içine sayı artıyor.
Transistör eşleme konusunda denemelere başladım, ama daha test ortamını tam çözemedim. BD serisi piyasada bozuk olanlar da var. Hatta bir forumda tamircihasan resmedip belgelemiş. Testten geçiyorlar ama ses bozuk

Baktım bende de beşer tane var. Ama BD139-16 birikti ve gayet iyi görünüyorlar.
Kaliteli sistemlere bakınca evde yapılandan çok büyük farklar görünmüyor ama asıl fark kullanılan malzeme kalitesi ve eşleştirmeden kaynaklanıyor sanırım. Dolayısıyla lot olarak topluca alıp bunları aynı üretim bandından geldikleri için eşlemek de büyük avantaj sağlamakta. Hazar'ın değerli çabasına ek olarak bir de böyle bir toplu alım işimizi çok daha kolaylaştırı ve de ucuzlatır.
Subwoofer konusu ilginç olacak, tecrübelerin birleştirilmesiyle güzel bir şey oluşturabiliriz. Marangozhane kapsamlı, ancak marangoz pek uğramıyor. Ölçülere göre bu hafta kesim yapacak, kesmeden çizimleri yollayacağım. Yapışma süresi biraz uzun, hiç vida kullanmayalım dedik, ben daha önce tutturma vidaları kullanmıştım. Çok sağlam bir yapıştırıcımız var ama marangozları birşeye ikna etmek zor olabiliyor bazen.
Herkese iyi çalışmalar, bir süre lamblardan uzak durayım diyorum. Siz geliştirin ben seneye bakarım onlara