TDA 7294

Entegreli Güç Yükselteçleri » Küçük ama çok etkili. Entegreli(tümdevreli) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

TDA 7294

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 07 Oca 2008, 14:00

Cantan arkadaşıma.

Elimde kaçtane pcb kaldığını hatırlamıtorum. Atölyede bir arama yapmam lazım. Muhtemelen son ikitane kalmış olmalı. Sana onları yollayabilirim.

Kanal başına çift tda7294 gerekmektedir. Artı eksi 25volt beslemeli kaliteli bir devre. Ben üç çift yaptım kullandım. Fakat şuan elimde çalışır durumda yok çünkü beğenen arkadaşlarım aldı götürdü. Hatta birisini bir müşterime sattım. Kendime yapacaktım ama şuan pek vaktim yok, son kartlarıda sana yollayabilirim. Hoparlör arkadaşımıza bir çift pcb vermiştim. Sanırım birtakım sorunlar var ama ben yaparken hiç sorunla karşılşmamıştım. Neyse sana haber verceğim bordları bulunca. Bana kargo adresini yaz.

Dikkat. Sanırım ankara piyasası istanbuldan daha küçük ve güvensiz. Sahte melzemelere dikkat etmelisin. 7294 ün sahtesi varmış. Ben belki 15 senedir aynı dükkanlardan alış veriş yaptığım için pek sahte malzemeyle karşılaşmadım. Eğer istersen 7294 leride alır yollarım sana. Ama nezaman karaköye gidersem ozaman yani acele etmek yok.

Kolaygelsin herkeze.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen the_cantan » 07 Oca 2008, 17:03

tamam dostum. sıkıntı yapmana gerek yok.lazım olursa veya yoksa... 2.1 versiyonu var mıdır bu entegrenin?yahut benzeri vardır muhakkak ki.50W civarlar ve yukarısı yeterli. besleme kolay hazır bile sayılır. TDA ra akşam piyasada bakacağım.vardır sanırım.hulasa bazı detaylar için PM attım.
selamlar.
Kullanıcı avatarı
the_cantan
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 07 Oca 2008, 17:27

Sevgili Cantan.
Bordları buldum. Bana herhangibir ödeme yapmana gerek yok. Burası paylaşım sitesi. İllede bir jest yapmak istersen sende bana Lambalı bir preamfi ile ilgili bir bord yollayabilirsin. Tabi varsa. Çünkü Ras 300 bitti ama presi yok. Lambalı pre yapmak istiyorum bende zaten.
Kargo adresini bekliyorum...

Kolaygelsin...
Ersoy
DIY Audio Gurusu

RAS300

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 07 Oca 2008, 17:57

Sevgili Ersoy,

Nihayet açıkladın RAS300 olayını ama bir düzeltme yapmak istiyorum. Yaptığın devre bizim sitede açıklanan devre değil, aslında RAS250.

Ben tüm montajı bitirdim, kontrolleri yaptım, defalarca RAS250'yi ve diyaudio.com sitesindeki RAS yorumlarını okudum. Soğutucular da hazır, çok şık oldu, senin bana verdiğin epoksilere devreyi tamamladım. Şimdilik sadece seyrediyorum, Ahenüz elektrik vermedim, senin açıklamanı bekliyordum, apartmanda acayip tadilat var, zaman ayırıp fişe takamıyorum bir türlü.

Preamfi olarak bizim sitede de yayınlanan RAS'ın devresini düşünüyorum, hatta birkaç tane yapıp bir tanesi pikap için RIAA düzeltmeli yapıcam. RAS diyaudio.com'da böyle bir devre vermişti. PCB bir sorun, fiyat aldım bir iki yerden, ama lambalı bir preampli de çok güzel olur doğrusu. Ben şimdilik elimdeki BD139/140-16 stoğumu eritmek istiyorum :)

Paylaşmak çok güzel birşey, ben teşekkür ediyorum sana, fırsat bulmuşken.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

TDA7294

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 07 Oca 2008, 18:12

Bu arada söylemeyi unuttum, TDA7294'ün bir de tek entegreli modeli var, aynı kaynaktan. Ben bir türlü vakit bulamadım, bir PCB yaptım ama çizim boyutları yanlışmış, bir de ters imiş. Sonuçta elimde delinmiş, laklanmış ama işe yaramayan bir test devresi oldu. Tersten montaj yapayım dedim ama entegre bacakları da uymuyor.

Ama şimdi grii_35'in desteğiyle yeni bir kağıt deneyeceğim, ev tuzruhu ve perhidrol deposu gibi:)) Tek sorunum zaman ama bir test devresi yapıp bir kere elimde 10+10 adetlik TDA7294 stoğunu test edeceğim. Sahte olmayanı da var ama önce bir tüm fonkiyonlarını test edeyim, sonra tekrar elden geçireceğim.

Ersoy'un elindeki PCB'ler için çok kaliteli ve Internet'tede övgüler alan bir devre olduğunu söyleyebilirim. Bulunan en iyi köprü devresi. Daha iyisini bilen varsa yollarsa sevinirim :)
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen the_cantan » 08 Oca 2008, 11:54

Ersoy yazdı:Sevgili Cantan.
Bordları buldum. Bana herhangibir ödeme yapmana gerek yok. Burası paylaşım sitesi. İllede bir jest yapmak istersen sende bana Lambalı bir preamfi ile ilgili bir bord yollayabilirsin. Tabi varsa. Çünkü Ras 300 bitti ama presi yok. Lambalı pre yapmak istiyorum bende zaten.
Kargo adresini bekliyorum...

Kolaygelsin...

Sevgili dostum sağolasın. Allah razı olsun. elimizden geleni elbette yaparız. ama lambalı pre mi? ben de tam tersi lambalı output stage; katı hal olan pre'yi tutuyorum. tersini de severim de. daha çok tersini.
ama sağım solum belli olmaz. :)
Kullanıcı avatarı
the_cantan
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

RAS 300

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 08 Oca 2008, 16:26

Gökhancığım.

Asıl teşeküre ne hacet. Asıl ben sana teşekkür edeceğim. Herhalde bu sitedeki iyi takipçilerdeniz. Bir telefonla atladın geldin. O güzel sohbetinden aldığım keyif için ben sana teşekkür ederim. Daha çok işimiz var.

Gelelim ras projesine. Aslına bakarsan ben ras 200 mü 250 mi 300 mü bilemiyorum artık. Birtakım değişiklikler yaptım. Sen bazılarını biliyorsun zaten. Çünkü sitede yayınlandığı haliyle benim kullanımıma uygun değil. Farklı olmayı severim. Ama hala istediğim gibi değil, ondan ortaya çıkartmıyorum. Ama az kaldı. Aslına bakarsan trafo da takıldım. Onu çözersem bitti biter.

Buarda rasın pre si hakkında:

Pcb konusunu bana brakabilirsin. Çift yüzlü, delikiçi kaplamalı, eniyi kalite plaketi ben yaptırırım. Senin piyasadan alacağın fiyatlardan daha ucuza olur hemde. Önemli olan miktar. İstersen bu preden yapmak isteyen arkadaşları bir tespit edelim onagöre bir çalışma yapalım. Derim.
Ayrıca esas sorun plaketi bastırmak değil. BD leri eşlemek. Eğer BD ler iyi eşlenmez ise bu pre standart bir pre nasıl çalarsa okadar çalar. Eğer talep olacaksa eşleme işine girişeceğim. Belki biner tane BD almak lazım. Neyse hallolmiyacak bir sorun değil.

Birde seninle bir subwoofer projemiz var. Hesaplarını bitirdim. Hoparlörü ve aktif amfisi hazır. Bir eksik kutusu. Bana yardımın lazım. Senin marangozhaneyi kullanabilirmiyiz acaba?
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Cantan

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 08 Oca 2008, 16:31

Pre konusunda neden tube pre yi tercih etmediğini merak ettim. Bizimle paylaşırsan sevinirim.
Kargo adresini bekliyorum hala. Hemen yollayayım şu plaketleri de başla malzemeleri dizmeye.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen the_cantan » 08 Oca 2008, 17:25

Dostum neden lambalı pre yi seçmediğim biraz muallak.şöyle ki kullandığım lambalı amplilerin pre si SS idi. çıkış katları tüplü dolasıyla bu yapıda ki hibrid yapıların sesleri hoşuma gidiyor. ezcümle lambalı presi olan eskilerin lambalı amfilerinin sesleri bana hiç canlı gelmiyordu.azcık dinamik olsun.tabi bunda amfinin eski olması yıpranmış olması muhtemel.lakin şu an tamir tamir aşamasında olan Türk malı sonakord ef86 başlangıçlı kazanç tüplü amfinin sesini duyunca aptallaşmadım değil.bitince resimlerini koyarım. şu nokta da çıkış katı mos-fet olan bir yapıyı 12Ax7 gibi sinyal kazançı çok olan bir pre ile sürmek zayıf sinayalde bile hassasiyeti yüksek, amplifikasyonu yüksek lambalı sıcaklığı sunduğu söylenen bir mos-fet de neden çok olumlu sonuçlar doğurmasın diye düşünmemek elde değil.
elimde ef86 mullard ve 12ax7 nin pre şemaları var. baskı devre şemaları yok. bir gelişmeolursa haberdar olursun.PM geliyor. :)
Kullanıcı avatarı
the_cantan
DIY Audio Gurusu

Cevap: RAS 300

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 13 Oca 2008, 11:39

Ersoy yazdı:Gökhancığım.

Asıl teşeküre ne hacet. Asıl ben sana teşekkür edeceğim. Herhalde bu sitedeki iyi takipçilerdeniz. Bir telefonla atladın geldin. O güzel sohbetinden aldığım keyif için ben sana teşekkür ederim. Daha çok işimiz var.

Gelelim ras projesine. Aslına bakarsan ben ras 200 mü 250 mi 300 mü bilemiyorum artık. Birtakım değişiklikler yaptım. Sen bazılarını biliyorsun zaten. Çünkü sitede yayınlandığı haliyle benim kullanımıma uygun değil. Farklı olmayı severim. Ama hala istediğim gibi değil, ondan ortaya çıkartmıyorum. Ama az kaldı. Aslına bakarsan trafo da takıldım. Onu çözersem bitti biter.

Buarda rasın pre si hakkında:

Pcb konusunu bana brakabilirsin. Çift yüzlü, delikiçi kaplamalı, eniyi kalite plaketi ben yaptırırım. Senin piyasadan alacağın fiyatlardan daha ucuza olur hemde. Önemli olan miktar. İstersen bu preden yapmak isteyen arkadaşları bir tespit edelim onagöre bir çalışma yapalım. Derim.
Ayrıca esas sorun plaketi bastırmak değil. BD leri eşlemek. Eğer BD ler iyi eşlenmez ise bu pre standart bir pre nasıl çalarsa okadar çalar. Eğer talep olacaksa eşleme işine girişeceğim. Belki biner tane BD almak lazım. Neyse hallolmiyacak bir sorun değil.

Birde seninle bir subwoofer projemiz var. Hesaplarını bitirdim. Hoparlörü ve aktif amfisi hazır. Bir eksik kutusu. Bana yardımın lazım. Senin marangozhaneyi kullanabilirmiyiz acaba?

Yahu yardımlaşmadan bu işler keyifli olur mu? Yaptığım işlerden çok daha fazlasını ya okuyup inceliyorum ya da konuşuyorum. Dostluklar olmayınca bu işin tadı melankolik yalnızlık modunu geçmiyor.

RAS300 bizim sitedeki haliyle yüksek voltaj olmadan o gücü veremeyecek gibi görünüyor. Asıl önemli olan Nico'nun bu devreyi gerçekleştirirken BD serisi ve 40-50 volt aralığından 70V'a çıkmayı tercih etmesi ve mosfetler hariç daha yüksek gerilimli modelleri seçmesi. Dolayısıyla sen deneyip de olmadı deyince ve devre üzerinde bu kadar uğraşınca ben de her iki devreyi karşılaştırıp diyaudio.com daki yorumları dahi okudum.

RAS300'deki sorun beni epey aşar, elektronik bilgisinin ve deneyiminin oldukça iyi olması gerekiyor. Belki basittir ama sonuç olarak RAS250 dediğimiz Nico'nun kendi sistesinde yer alan devre, aynı bizim plaketi kullanmakta ve de sonuç vermekte. Basit bir kurulumda bile ses gerçekten farklı, kulak ayırt ediyor hemen. Malzemeler iyi seçilmek kaydıyla Karaköy'den. Hatta benzer yerlerden alışveriş edince aynı malzemeleri alıyoruz.

Bunlar ilk izlenimler ama daha inanılmaz detaylar var, artık bunları o muhteşem kutu tasarımı ile kocaman trafon geldiğinde sen açıklarsın.

Nico'nun preamplisi konusunda ise plaket yaptırmaya ben varım. En az 10 tabe veya 20 tane alabilirim. Aylardır aldığım malzemeler elimde duruyor. Ne yapacaksın bu kadarını demeyin, yedek parça olması dışında tek bir cihaz yapmakla yetineceğimi sanmıyorum. Bazılarını da arkadaşlarıma ya hediye edeceğim, Ersoy'dan gördüğüm gibi, ya da dinlemeleri için ödünç vereceğim. Fikirler geldikçe iyileştirmeler de çoğalıyor. Ayrıca pikap için de RIAA düzeltmeli geri beslemesi farklı bir modeli de var Nico'nun, onu da katınca işin içine sayı artıyor.

Transistör eşleme konusunda denemelere başladım, ama daha test ortamını tam çözemedim. BD serisi piyasada bozuk olanlar da var. Hatta bir forumda tamircihasan resmedip belgelemiş. Testten geçiyorlar ama ses bozuk :x Baktım bende de beşer tane var. Ama BD139-16 birikti ve gayet iyi görünüyorlar.

Kaliteli sistemlere bakınca evde yapılandan çok büyük farklar görünmüyor ama asıl fark kullanılan malzeme kalitesi ve eşleştirmeden kaynaklanıyor sanırım. Dolayısıyla lot olarak topluca alıp bunları aynı üretim bandından geldikleri için eşlemek de büyük avantaj sağlamakta. Hazar'ın değerli çabasına ek olarak bir de böyle bir toplu alım işimizi çok daha kolaylaştırı ve de ucuzlatır.

Subwoofer konusu ilginç olacak, tecrübelerin birleştirilmesiyle güzel bir şey oluşturabiliriz. Marangozhane kapsamlı, ancak marangoz pek uğramıyor. Ölçülere göre bu hafta kesim yapacak, kesmeden çizimleri yollayacağım. Yapışma süresi biraz uzun, hiç vida kullanmayalım dedik, ben daha önce tutturma vidaları kullanmıştım. Çok sağlam bir yapıştırıcımız var ama marangozları birşeye ikna etmek zor olabiliyor bazen.

Herkese iyi çalışmalar, bir süre lamblardan uzak durayım diyorum. Siz geliştirin ben seneye bakarım onlara :)
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Sonraki

Entegreli Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • tda 7294
    1, 2, 3gönderen axe axe » 23 Eyl 2013, 21:47
    20 Cevaplar