JVC RV-B90 Kaboom muzikseti tamirati sonrasi enerji problemi

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

JVC RV-B90 Kaboom muzikseti tamirati sonrasi enerji problemi

Okunmamış iletigönderen hall9900 » 26 Haz 2013, 19:14

selamlar, mudehalem sonrasi calismayan bir adet JVC marka RV-B90 (1997) model muzik setim var, bu cihazi orta asyali bir arkadasdan yillar once satin almistim ve bana yillardir kaliteli muzigin ne oldugunu hissetiren nadir bir cihazdir.

Bu cihazin LCD ekranda turuncu isik veren lambasi bir kac yil once patlamis idi, elektronige meragimdan kaynakli bir cesaretle bu minik lambayi 12v muadili ile degistirmeye karar verdim, herseyi dikkatlice soktum soketleri dikkatlice cikarttim, son islem olarak LCD'nin arkasinda bulunan dikdorgenimsi/ucgenimsi metal odacigin board duvarina lehimli olan bu lambaya ulasmak gerekiyordu, bu metal odacigi ana mikrocipin (ic) bulundugu buyuk board'dan sokmem ve sonra lambaya erismem mumkundu, onu da dikkatlice sadece odacigin board'a lehimlenmis ayaklarini ('mikrocip daha yakin gorunum' isimli fotoda mikrocip ortada V sekli dusunulurse alt ucda mikrocip ust uclarda LCD'nin odaciginin ayaklari gorunuyor board'a saplanmis bir halde) hizli hizili bir sag ayagi bi sol ayagi olacak sekilde havya ile isitarak soktum, daha sonra LCD'ye zarar vermeden bu odacigi cikartip lambaya ulastim ve lambayi da yenisi ile degistirdim, sonrasinda butun islemleri yine cok dikkatlice tersten yaptim ve fise taktim ama elektirige takildiginda yanan standby isigi yanmadi cihaz hic bir sekilde calismadi, defalarca kaset calar, cd ve radyo board'larini birbirine baglayan soketleri dikkatlice soktum taktim, ama degisen olmadi.

daha sonra dusundugumde probleme sebep olacagindan suphelendigim iki durum tespit ettim ve siz degerli forum uyelerine danismak istedim; birinci durumda cihazi ilk sokerken saat ve radyo hafiza bilgilerinin hafizada tutilmasini saglayan piller takili kalmis, ben LCD ekraninin board'a giden tellerine tornavida ile yanlislikla bir kac kez dokundugumda LCD'ye default goruntu falan gelmisti, 3 adet standart AA ama cokda enerji kalmamis kalem pilin verdigi bir kisa devre durumu soz konusu oldu sanirim ancak bir probleme sebep veriyormu diye bir kac kez tekrar dokundugumda ayni goruntu yine gelmisti, ancak islemleri yaptiktan ve butun montaji tamamladiktan sonra bu buyuk problemi farkettigim anlarda bu testi tekrar yaptigimda bu LCD kisa devre goruntu gelme olayi da artik gerceklesmiyordu. ikinci ve beni cok korkutan durum ise bahsettigim metal odacigin ayaklarini board'dan sokerken mikrocip'e havye sicakligi ile zarar vermis olmam, mikrocip bu ayaklara 2 cm uzaklikta ortada duruyor.

kullandigim havya 30W 15 TL'lik Cin mali kalem tipi..

cektigim fotolari da ekliyorum, deneyimli uyelerden degerli yorumlar bekliyorum.

simdiden tesekkurler..

not 1: sigortalarina da baktim yanik kopuk goremedim, 3 sigortasi var birinde 3A yaziyor digerlerinde yazi yok, cam icindeki ortadaki tel saglam gorunuyor.
not 2: multimetre satin alip test yapmayi dusunuyorum.
not 3: orjinal olmasi ve tr bulunmamasi dolayisiyla bu cihazi gecekten seviyorum umarim yardimlarinizla cozebilirim bu durumu.
Eklentiler
13-Optimized.jpg
lcd odacik tepe gorunum
12-Optimized.jpg
lcd odacik yandan gorunum
11-Optimized.jpg
mikrocip daha yakin gorunum
10-Optimized.jpg
mikrocip yakin gorunum
9-Optimized.jpg
lcd oda yandan gorunum
9-Optimized.jpg (25.75 KiB) 1566 defa görüntülendi
8-Optimized.jpg
mikrocip alt gorunum 2
8-Optimized.jpg (21.6 KiB) 1566 defa görüntülendi
7-Optimized.jpg
mikrocip ana alttan gorunum
6-Optimized.jpg
radyo, cd, kaset calar gorunum
5-Optimized.jpg
guc kaynagi
4-Optimized.jpg
lcd gorunum
3-Optimized.jpg
on konsol acik
2-Optimized.jpg
yan gorunum
1-Optimized.jpg
on gorunum
hall9900
Yeni Üye
 
İleti: 7
Kayıt: 24 Haz 2013, 09:09
İl: Istanbul
Meslek: Yazilimci


Ynt: JVC RV-B90 Kaboom muzikseti tamirati sonrasi enerji pro

Okunmamış iletigönderen Amatör » 28 Haz 2013, 22:48

Ucuz da olsa bir multimetre alıp,trafodan itibaren voltajları kontrol etmenizde fayda var.
Sanki enerji arızası gibi görünüyor.
Söktüğünüz soketleri ters takmamışınızdır herhalde
Şüphelendiğiniz pilleri de değiştirin

O mesafeden ısının chipe zarar verdiğini düşünmüyorum(inşallah)

Kolay gelsin
Amatör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 775
Kayıt: 07 Eyl 2009, 19:15
İl: Zonguldak

Ynt: JVC RV-B90 Kaboom muzikseti tamirati sonrasi enerji pro

Okunmamış iletigönderen hall9900 » 28 Haz 2013, 22:59

evet orta kalite ses ile uyari verebilen cinsten bir multimetre edinmeyi dusunuyorum (onereceginiz bir marka var ise memnun olurum ayrica), insallah yakmamisimdir dediginiz gibi, ayrica yorumunuz biraz ferahlatti icimi, pilleri degisme kismini anlamadim ama zira o piller sadece radyo hafizasi ve saat icin idi, onlar olmadan da calisiyor(du), enerjiyi kestiginizde sadece hafiza kaybi oluyordu yani..

bir de soketleri istesemde ters takamiyorum, plastik korumali sert birlestirilmis kablo kumesi halindeler, "lcd odacik yandan gorunum" isimli fotoda bir adet yakin gorunum mevcut.

tesekkurler yorumunuz icin..
hall9900
Yeni Üye
 
İleti: 7
Kayıt: 24 Haz 2013, 09:09
İl: Istanbul
Meslek: Yazilimci

Ynt: JVC RV-B90 Kaboom muzikseti tamirati sonrasi enerji pro

Okunmamış iletigönderen Amatör » 28 Haz 2013, 23:30

Bozuk olan lambanın yerine nasıl bir lamba taktınız acaba,aynısı mı?
Belki taktığınız yeni lamba güçlü bir şeydi ve daha fazla akım çekip sigortayı attırmıştır veya plaketteki ince bir yolu patlatmıştır.
Plaketleri kontrol ettiniz mi?
Sigortalar sağlam demişsiniz,plaketlerde dikkatinizi çeken herhangi bir yol kalkması felan var mı?
10-15 TL lik ölçü aletleri işnizi görecektir.Yaklaşık olarak bu seviyede hepsi aynı
Amatör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 775
Kayıt: 07 Eyl 2009, 19:15
İl: Zonguldak

Ynt: JVC RV-B90 Kaboom muzikseti tamirati sonrasi enerji pro

Okunmamış iletigönderen hall9900 » 28 Haz 2013, 23:57

internet de arattigimda fixya.com sitesindeki yorumlarda ozellikle ayni problemleri 12 V ampul degisimi ile cozmusler idi, bir yorumda da var olan ampulun 9 V oldugunu 12 V takilarak cozuldugunu okumustum.. ben de ayni cozumu uygulamaya calistim.

az once kontrol ettim, herhangi bir yol kalmasi dikkatimi cekmedi ama en garantisi sanirim etraflica bir olcum yapmak (kat kat) dediginiz gibi.

bu arada fotolarini ekliyorum; 2 adet degistirdigim yeni ampulden ornek ve ortada patlamis olan ampul.
bir de kullandigim havya.

ayrica apmule giden kabloyu demonte ettim ("lcd gorunum" isimli fotoda ucu siyah bantlanmis sola yatik olarak gorunuyor) yine lehimini eriterek, bir degisiklik olur belki diye ancak olmadi..
Eklentiler
15-Optimized.jpg
30 W havya, cin mali, 15 TL
14-Optimized.jpg
patlak ampul ve yerine takilan muadilleri
hall9900
Yeni Üye
 
İleti: 7
Kayıt: 24 Haz 2013, 09:09
İl: Istanbul
Meslek: Yazilimci

Ynt: JVC RV-B90 Kaboom muzikseti tamirati sonrasi enerji pro

Okunmamış iletigönderen Amatör » 29 Haz 2013, 00:38

Önce bir multimetre alıp ampulün bacaklarına gerilim geliyormu kontrol edin.
Gerçi ampul yanmasa da cihazın çalışması gerekli,

Trafo dan itibaren voltajı izlemeniz gerkiyor.
220 fişi bozuk değildir herhalde
Başka bir şey aklıma gelmiyor
Amatör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 775
Kayıt: 07 Eyl 2009, 19:15
İl: Zonguldak

Reklamlar

Ynt: JVC RV-B90 Kaboom muzikseti tamirati sonrasi enerji pro

Okunmamış iletigönderen onursal » 29 Haz 2013, 14:05

Resim
Resimde görülen soketlere sistem kontrol tuş takımının bağlanması gereklidir. Bu bağlantı nasıl yapılmaktadır. Kablo ile mi yoksa ön panelin oturtulması vasıtasıyla mı?
Bu bağlantının tam olarak yapıldığından emin olmalısınız.
Kullanıcı avatarı
onursal
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 840
Kayıt: 03 Ağu 2010, 01:56
İl: ankara
Meslek: broadcasting

Ynt: JVC RV-B90 Kaboom muzikseti tamirati sonrasi enerji pro

Okunmamış iletigönderen hall9900 » 29 Haz 2013, 14:53

cihaza besleme saglayan kabloyu TV'de denemistim calismisti, TV'ninkini bununla denemistim calismamisti, yani kabloda sorun yok gibi.. avometre icin 20-25 TL civari degilde soyle 50-80 TL arasi bir sey alayim diyorum biraz okudumda hassasiyet, count, hiz, CAT, kalibrasyon, bip sesi vs.. tabiki Fluke'e haddim yok ama TT Tech. VC-97 gibi bir seyleri alip kullanayim diyorum.. DIY meseleleri de ilgimi cekiyor, bu yuzden daha iyi bir prof olmayan avometre edineyim istiyorum. Bu problemi cozersem kendime guvenim geri gelecektir sanirim bu konularda :P tabi bilgi olmadan tek basina guven problem demek, onu da artirmaliyim isten kalan zamanlarimda, bir yerlerde bir devreye dahil olup elektironik elektirigine carpilmam umarim :) bir de eldiven alayim bari.

bir de son gelen soruyu da cevaplayayim; o iki isaretlediginiz kisim aynen dediginiz gibi tus takiminin soketleri ve on konsolu monte ettinizde civatalari saglamlastirdiginizda oturuyor olan bir yapidalar, ben acaba onlar da mi oturmuyor diye onlari dikkatlice sokup manuel olarak da takmistim isaretli yerlere ama degisen olmadi malesef.
hall9900
Yeni Üye
 
İleti: 7
Kayıt: 24 Haz 2013, 09:09
İl: Istanbul
Meslek: Yazilimci

Ynt: JVC RV-B90 Kaboom muzikseti tamirati sonrasi enerji pro

Okunmamış iletigönderen hall9900 » 06 Tem 2013, 23:46

selamlar, bir multimetre ile internet'den edindigim bilgilere dayanarak olcumler yapmaya calistim (cok cok amatorce), soyleki; cihaz icindeki transformer'a 230 V gelen AC akim 17 V DC gibi bir degerle power board'dan kartlara dagiliyor, tabi sirayla, power board'dan bir adet buyuk ve bir cok kondansator'un ve aliminyum sogurucunun bulundugu anpli katina (disardan aux ve mic girisi var bu karta ordan anladim:) oradan ne oldugunu cozemedigim ara bir kucuk karta ve paralelde LCD'nin bulundugu karta (benim islem yaptigim), LCD kartindan da on kontrol paneline, CD calar kartina, kaset calar kartina ve radyo kartina gidiyor soketler de AC/DC pinleri goruyorum baska seyler goruyorum, transformer olcumu sonrasi yaptiklarimi soyleki;

Kartlar arasi soket kablolarini continuity testine tabi tuttum sorun goremedim, cihaz prize takili iken kartlar arasi elektirigin aktarildigini tam olarak netlestirdigimi soyleyemem, kartlarda bulunan ve CM olarak isimlendirilen kapilardaki DC pin'lerine multimetre'nin bir prop'unu degdirdigimde 1 V ustune kimi yerde 2 V ustune ciktigini gordum ama AC olarak malesef DC'de cok artislar olmadi hatta eksilere indi (prize takili olmadiginda ne AC ne DC degisimi olmadi), en son az once olcemiyorum sanirim diyerek su lambanin kablosuna bir mini ampul taktim isik yanmadi, sanirim elektirik LCD katina gelmiyor. izledigim youtube video'larinda TV tamiri yapan vatandaslar power kartta bulunan soketteki DC pin'ine multimetrenin pozitif probu'u diger prob'u ise Ground olarak belirttikleri topraklamya (tv govedesinin herhangi bir metal aksanina veya ayni sokette bulunan G pinine) takip DC olcumunu teyit ediyorlardi, ben de benim cihazin soket'lerinde G gorur gibi oldum ama cesaret edemedim..

sonuc olarak elektirigin kartlar arasi transferi ile ilgili saglikli bir olcum yaptigima inanmiyorum ama LCD katinda CM kapilarinda 1 - 2 V civari elektirik tespit ettim gibi, ama bu ampulun kablosuna 9 gelmesi gerekiyor idi ki yansin, oraya 1 V'nin altinda bir seyler geliyor gibi olctum.

soyle soyleyeyim, istanbul'da olup engin tecrubeleri ile cok kisa surede su muhtemelen yapamadigim olcumu yapmaya vakti olan ve berber ciragi gibi izleyerek ve sesli dusuncelerini dinleyerek bir seyler kapabilecegim birisi var mi mesela yarin icin ? veya konu hakkinda cok degerli oneri ve yorumlariniz nelerdir ?

youtube'da bir suru TV tamiri eski model boombox tamiri var ama malesef benim cihazin farkli bir modeli icin bir adet tamir videosu var o da elektirik kablosunun takildigi yerle ilgili.

saygilar..
hall9900
Yeni Üye
 
İleti: 7
Kayıt: 24 Haz 2013, 09:09
İl: Istanbul
Meslek: Yazilimci

Ynt: JVC RV-B90 Kaboom muzikseti tamirati sonrasi enerji pro

Okunmamış iletigönderen hall9900 » 18 Tem 2013, 19:51

su soruyu tekrar sormak istiyorum; cihazi ilk sokerken saat ve radyo hafiza bilgilerinin hafizada tutilmasini saglayan piller takili kalmis, ben LCD ekraninin board'a giden en sagdaki iki teline tornavida ile yanlislikla bir kac kez dokundugumda LCD'ye tum yazabilecegi harfleri yazacagi sekilde goruntu gelmisti, 3 adet standart AA ama cokda enerji kalmamis kalem pilin verdigi bir kisa devre durumu soz konusu oldu sanirim ancak bir probleme sebep veriyormu diye bir kac kez tekrar dokundugumda ayni goruntu yine gelmisti.. islemleri yaptiktan ve butun montaji geri tamamladiktan sonra sistem calismadiginda bu dokunma islemini tekrar yaptigimda LCD kisa devre goruntu gelme olayi da artik gerceklesmiyordu, sizce ic901 mikrocipine giden bu bacaklara kisa devre olmasi (pil ile) chip'e zarar veri mi ?

bu arada cihazin servis manuel'ini buldum bu gunlerde internetten, ekledigim resim'deki SEG18 ve SEG19 bacaklarina pil takili iken dokunmus oldum, yukarda bahsettigim durum bu, ve ekrana full goruntu gelmesi de yine ekledigim resimde goruldugu gibi idi..

cihazin servis manuel'i asagidaki linkte;

http://elektrotanya.com/jvc_rv-b90gyu.pdf/download.html
Eklentiler
datasheet_part1.jpg
hall9900
Yeni Üye
 
İleti: 7
Kayıt: 24 Haz 2013, 09:09
İl: Istanbul
Meslek: Yazilimci


Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri


Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir