Tiyatro için 3 ekiplik ses sistemi ve dahası yardım...

Projeleriniz » Elinizde olan veya hazırladığınız projelerinizi ayrıntılı açıklama ve resimleriyle beraber gönderin; ana sayfamızda isminizle beraber yayınlayalım. Ayrıntılı bilgi Haberler ve Duyurular forumunda mevcuttur.

Tiyatro için 3 ekiplik ses sistemi ve dahası yardım...

Okunmamış iletigönderen Trapsin » 28 Arl 2014, 01:06

Merhabalar,
Ankara'da Tiyatro ve Kukla gösterileri yapmaktayız. İhtiyacımız olan bazı devreler var ve yardımcı olabilecek arkadaşlarımızı bekliyoruz. Gösterilerimizde kullanmak üzere gerek okul tiyatro salonlarında gerek AVM'lerde gerekse açık hava gösterilerinde işimizi görecek amfi ve hoparlör tasarımları ve uygulamaları(3 ekipte aynı anda 3 farklı yerde gösteri yaptığı için 3 er sistem) için yardımınıza ihiyacımız var. Vereceğiniz fikirlere göre elimizdeki mevcut 2 ekiplik sistemi geliştirebiliriz(ses seviyesi olarak yetersiz durumdalar) ve 3. ekip için yeni bir sistem oluşturabiliriz veya 3 ekip için de sıfırdan sistem oluşturabiliriz. Diğer bir yardımcı olmanızı istediğimiz konu; yapmak istediğimiz robot kuklası için karaşimşek devresinin kuklanın gözlerinde kullanılması gerek ve gövdesinde ise bir çok yerde vu metre devresi ile sese duyarlı ışık gösterisi yapılması gerek. Oynatma tahtasına 3-4 adet buton ile kuklanın gövdesindeki bazı şerit ledler(karaşimşek ve vu metre devrelerinden hariç) renk değiştirebilir ve yine oynatma tahtasındaki potansiyometre ile karaşimşek devresi hızlanıp yavaşlayabilir. Bir de kuklaları oynattığımız sahnemizin bazı yerlerinde yine vu metre ile ışık gösterisi yapılması gerekiyor.
Yapılması muhtemel şeyler olduğunu düşünüyorum. Bahsettiğim devreler ve ses sistemleri için ne vaktim var ne de hatasız bitirebilecek kadar bilgim var.
O yüzden yardımcı olmak isteyen arkadaşlar elimizdeki mevcut sistemlerin bilgisini almak ve bize hazırlamayı düşündüğü sistemi anlatıp fiyat bilgisi vermek için 0532 697 09 15(Forumda telefon paylaşmak yasak mı bilmiyorum yasak ise adminler kusura bakmayın.) nolu telefonu arayabilirler(Maillere pek bakmadığım için telefon ile ulaşmanız daha iyi olacaktır. Bu arada bazı okulların tiyatro salonlarında telefon çekmeyebiliyor. Gün içerisinde tekrar ararsanız sevinirim. Ancak telefon no vermek yasak ise pm ile de ulaşabilirler.).
Fırsat bulabilirsem en kısa sürede mevcut 2 ekiplik ses sisteminin fotolarını ve özelliklerini konuya ekleyeceğim.
Herkese kolay gelsin, iyi günler...
Trapsin
Yeni Üye
 
İleti: 3
Kayıt: 28 Arl 2014, 00:45
İl: Ankara
Meslek: Reji


Ynt: Tiyatro için 3 ekiplik ses sistemi ve dahası yardım...

Okunmamış iletigönderen Trapsin » 29 Arl 2014, 12:35

1. ekip
2 adet http://www.sahibinden.com/listing/alisv ... 705/detail hoparlörün wss-0800 modeli yani 150w olanından var fotoğrafını internette bulamadığım için bunu koydum. amfi olarak http://www.sahibinden.com/ilan/alisveri ... 1677/detay bu power mixer var 6 kanal 200 watt ve bu sistem yeterli olmuyor. sesi yüksek açtığımızda kendini korumak için kapatıyor. sanırım hoparlörlere göre power mixer yetersiz kalıyor.

2. ekip(benim kullandığım sistem)
Resim Resim Resim Resim
numark cm-200 5 kanal dj mixeri ve lite-putter cx-1203 12 kanal dmx512 ışık masası(sahneye uygulanacak ışıklar buna bağlanabilir) markası ve modeli belli olmayan üzerindeki etikette hi-fi yazan kendinden amfili yan hoparlörünüde kendi besleyen her 2 hoparlöründede 150watt yazan ilk resimde altta gördüğünüz hoparlörler var bunların mid ve tiz sesleri hiçbir işime yaramadığı için sadece bass olarak kullanıyorum çünkü flat verdiğim takdirde sesini istediğim kadar zaten açamıyorum ama az da olsa iş görecek kadar açtığımda buda kendini korumaya alıyor amfili olan kapanıyor yan hoparlörü tek kalıyor. kaldı ki flat olarak verdiğimde dahi standart pc hoparlörleri kadar ses veremiyor. bunları full bass olarak veriyorum ancak öyle işimi görüyor ve üstündeki http://www.sesistanbul.net/paket-ses-is ... ofonu.html hoparlörleri full tiz veriyorum ve ancak okul tiyatro salonlarında az çok iş görebilecek bir ses yakalayabiliyorum.
Bu arada case kendi yapımım düşünceleriniz ve önerileriniz varsa bekliyorum =)
Trapsin
Yeni Üye
 
İleti: 3
Kayıt: 28 Arl 2014, 00:45
İl: Ankara
Meslek: Reji

Ynt: Tiyatro için 3 ekiplik ses sistemi ve dahası yardım...

Okunmamış iletigönderen onursal » 31 Arl 2014, 13:31

Bir tiyatro ses sistemi bu gibi ucuz ekipmanlarla sağlanamaz.
Bu işin teknik hesaplamaları için bile bir uzmana ödenecek mebla ciddi düzeyde yüksektir.
Seslendirilecek alan hesabı ve istenilen ses şiddeti kriterleri onlarca hesaplardan oluşur ve kolay değildir.
Belirtilen kriterler önemli değil dense de dinleyicilere hitap edebilmek için minumum gereksinimlerin karşılanması şarttır.
Şu linkte verilmiş olan basit çizelge bile bu işin ciddiyetini ortaya koyacaktır.
http://www.chuckhawks.com/speaker_spl_amp_power.htm

Keza belli kriterlerin yerine getirilmesi, başta belirttiğim üzere amatör tasarım ürünlerle yerine getirilmeyeceği gibi çoğu aksaklıkları da beraberinde getirmesi kaçınılmazdır.
En azından minumum sistem gereksinimleri için bile belli kalitede ürünler gerekir ki bu ürünler öyle 300-500TL ye temin edilemez.
http://www.fullcompass.com/product/300190.html
Ürün olarak sadece bir mikser ve ampli referans alınamayacağı gibi en uç nokta olan hoparlörler de işin temeli olmaktadır.
http://www.electrovoice.com/family.php?id=116

Vermiş olduğum linkler incelendiğinde görülecektir ki bu tür profesyonel seslendirme sistemleri öyle basit hesaplarla halledilebilecek bir şey değildir.
Örnek fiyatları şu linkten görebilirsiniz.
http://www.batimuzikmarket.com/ELECTROV ... bels=216-3
Kullanıcı avatarı
onursal
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 840
Kayıt: 03 Ağu 2010, 01:56
İl: ankara
Meslek: broadcasting

Ynt: Tiyatro için 3 ekiplik ses sistemi ve dahası yardım...

Okunmamış iletigönderen resho » 31 Arl 2014, 18:55

Sn Trapsin, anfiler kendini aşırı yük durumunda korumaya alır genelde. Bu da anfinin gücü ile derik olarak alakalı bir durum değildir. Bağladığınız hoparlörlerin (yani yükün) empendansı ile alakalıdır. Mesela 2 adet 4 ohm'luk hoparlörü aynı porta paralel bağlar iseniz toplam empedans 2 ohm olur ve ne kadar pahalı olursa olsun bir anfi bu yükü kaldırmakta zorlanır. Size tavsiyem ilk olrak anfinin neden kendini korumaya aldığını bağlantı şekline ve hoparlörlerin empedansına bakarak çözmeye çalışmanız. Bilhassa hoparlörleri aynı çıkış portuna paralel olarak bağlamadığınızdan emin olun.
Kullanıcı avatarı
resho
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 148
Kayıt: 23 Mar 2007, 10:28
Konum: Ankara

Ynt: Tiyatro için 3 ekiplik ses sistemi ve dahası yardım...

Okunmamış iletigönderen Trapsin » 01 Oca 2015, 14:25

Öncelikle cevaplarınız için teşekkürler.
Sn Onursal sanırım tam olarak neyden bahsettiğimi tam anlatamadım. Çünkü sabit bir salonumuz yok. Gösteri için gittiğimiz Ankara içinde 150 tane okul var. Okulların çoğunda ses sistemi yok. Zaten olanlarda kullanmamıza izin vermiyor. Daha önce giden tiyatrocular sınırları zorlayıp bozabildiği her şeyi bozmuşlar. Okulların salonları standart değil. Bazıları sığınaktan veya sınıftan bozma salon bazıları amfi tiyatro gibi merdivenli sistem bazıları ince uzun koridor gibi. İstenildiğinde AVM ve açık hava gösterileride yapıyoruz. Yani alana göre ses sistemi seçme şansımız yok. Kaldı ki büyük çaplı bir tiyatro değiliz. Çocuk tiyatrosu yapıyoruz. Benim olduğum ekip ipli kuklalarla gösteri yapıyor. 2. ekip ve oluşacak 3. ekip el kuklalarıyla gösteri yapıyor.

"Ürün olarak sadece bir mikser ve ampli referans alınamayacağı gibi en uç nokta olan hoparlörler de işin temeli olmaktadır." demişsiniz. Ben de zaten amfi ve hoparlör ihtiyacımızdan bahsettim. Yani sadece amfi lazım demedim.

Sn Resho hoparlörleri hiçbir zaman paralel bağlamıyorum. Power mixer olan ekipte mixerin 2 x 100w çıkışı var ve 2 adet 150w hoparlörü ayrı ayrı bağlıyorum. Konya sokakta bunları bize satan adama 2 saat bu mixerin bu hoparlörleri kaldırmayacağını anlatmaya çalıştıysam da anlatamadım yine patronları ikna edip sattı bu power mixeri. Kaldı ki itiraz etmeseydim 2 x 50w çıkışlı modelini satacaktı.

Benim sizden istediğim tam olarak anlaşılmamış. 2 ekipte de 2 x 150w hoparlörler var. Hepsi 2 yollu. Tabi benim olduğum ekipteki kendinden amfili yan hoparlörünü kendi besliyor. Hoparlörler yeterli olur der iseniz. Bu hoparlörleri rahatlıkla sürebilecek(Kendinden amfili olanın amfi devresini iptal edip pasif olarak kullanmak istiyorum.) amfi yapabilecek arkadaşlardan fiyat bekliyorum. Yok bu hoparlörler yeterli olmaz diyorsanız. Sorun çıkartmayacak şekilde amfi ve hoparlör takımı yapabilecek arkadaşlardan fiyat bekliyorum.
Trapsin
Yeni Üye
 
İleti: 3
Kayıt: 28 Arl 2014, 00:45
İl: Ankara
Meslek: Reji

Ynt: Tiyatro için 3 ekiplik ses sistemi ve dahası yardım...

Okunmamış iletigönderen zunda » 01 Oca 2015, 18:07

http://construyasuvideorockola.com/proyectos.php siteyi incelemeniz yararlı olacaktır sizin aradıklarınız olabilir anlaşılan 2*250watt gibi bir amfi işinizi görecektir siz karar verdikten sonra size fiyat konusunda fikir verilebilir hazır sistemlerden ucuza mal olmayacaktır bilmelisiniz .
Kullanıcı avatarı
zunda
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 328
Kayıt: 28 Ekm 2010, 19:55
İl: kütahya
Meslek: revizör.

Reklamlar

Ynt: Tiyatro için 3 ekiplik ses sistemi ve dahası yardım...

Okunmamış iletigönderen onursal » 01 Oca 2015, 21:05

Trapsin yazdı:Öncelikle cevaplarınız için teşekkürler.
Sn Onursal sanırım tam olarak neyden bahsettiğimi tam anlatamadım. Çünkü sabit bir salonumuz yok. Gösteri için gittiğimiz Ankara içinde 150 tane okul var. Okulların çoğunda ses sistemi yok. Zaten olanlarda kullanmamıza izin vermiyor. Daha önce giden tiyatrocular sınırları zorlayıp bozabildiği her şeyi bozmuşlar. Okulların salonları standart değil. Bazıları sığınaktan veya sınıftan bozma salon bazıları amfi tiyatro gibi merdivenli sistem bazıları ince uzun koridor gibi. İstenildiğinde AVM ve açık hava gösterileride yapıyoruz. Yani alana göre ses sistemi seçme şansımız yok. Kaldı ki büyük çaplı bir tiyatro değiliz. Çocuk tiyatrosu yapıyoruz. Benim olduğum ekip ipli kuklalarla gösteri yapıyor. 2. ekip ve oluşacak 3. ekip el kuklalarıyla gösteri yapıyor.

"Ürün olarak sadece bir mikser ve ampli referans alınamayacağı gibi en uç nokta olan hoparlörler de işin temeli olmaktadır." demişsiniz. Ben de zaten amfi ve hoparlör ihtiyacımızdan bahsettim. Yani sadece amfi lazım demedim.

amfi yapabilecek arkadaşlardan fiyat bekliyorum. Yok bu hoparlörler yeterli olmaz diyorsanız. Sorun çıkartmayacak şekilde amfi ve hoparlör takımı yapabilecek arkadaşlardan fiyat bekliyorum.


Ben bahsettiğiniz şeyleri anladım ama sanırım ben kendimi anlatamadım. :D
Verdiğim linklerde hem hoparlör hem de anfi seçenekleri bulunmaktadır.
Ama sizin elinizdeki sistem gibi değildir.

İster seyyar olsun isterse sabit mekanda olsun yukarda vermiş olduğum ölçüler vardır. Bu ölçüler seslendirme tekniğinin temelidir.
Bu ölçülerde sizlerin belirleyebileceği tek bir unsur bulunmaktadır.
DİNLEYİCİLERE HANGİ ŞİDDETTE DİNLETMEK İSTİYORSUNUZ?

speaker sens. (1w/1M) listener distance desired SPL amp. headroom required power
104db 15' (4.6M) 90db 15db 27 watts
101db 15' (4.6M) 90db 15db 53 watts
98db 15' (4.6M) 90db 15db 106 watts
95db 15' (4.6M) 90db 15db 212 watts
92db 15' (4.6M) 90db 15db 422 watts
89db 15' (4.6M) 90db 15db 842 watts
86db 15' (4.6M) 90db 15db 1681 watts
83db 15' (4.6M) 90db 15db 3354 watts
80db 15' (4.6M) 90db 15db 6691 watts
77db 15' (4.6M) 90db 15db 13,351 watts
Bu çizelgede ideal dinleti seviyesi olan 90dbA için kullanılacak hoparlör hassasiyeti ve amlifikatör gücü hesabı verilmiştir.
Eğer 104dbA hassasiyetinde hoparlör kullanılırsa (Bu hoparlörler aşırı pahalıdır)27W lık bir ampli ile 4.6m mesafeden 90dbA ses şiddeti sağlanabilir.
Eğer ikinci seçenekteki hoparlörler kullanılırsa aynı koşulda 53W gibi bir ampli gücü gereklidir.
Eğer 3. seçeneğimizi belirlersek 106W gücünde bir ampli gücü ile işimizi hallederiz demektir.
Verileri değerlendirirsek,
İlk seçenekteki hoparlörler aşırı pahalıdır. Bunlara girmeyelim.
2. seçenekteki hoparlörler çoğu kişinin alabileceği hoparlörler değildir. Bunu da eledik.
3. seçenekteki hoparlörleri tercih edersek hoparlör başına elbette bir meblağ gereklidir ki bunlar 1000TL ya da $ civarındadır.
Eğer 3. seçenekteki hoparlörleri alabilirsek o zaman çoğu amatörün yapabileceği herhangi bir 100W lık ampli ile bile işimizi rahatlıkla görebiliriz.
Bu durumda tek sorun uygun kalite hoparlör temini olmalıdır.
Bir hoparlör elde yapılamayacağı için fazla seçenek olmaz. Ya uyduruk hoparlörlerden temin edip çok kaliteli ve yüksek güçlü ampli ile boğuşacağız ya da hoparlör işin temeli diyip birkez alacağız ve ticari kazancımızla bu hoparlörlerin maliyetini abzorve etmeye çalışacağız.
Bu anlatımlarım ile şunu anlatmaya çalıştım.
Bir ampli ve hoparlör ikisi bütündür. Bir ampliyi ustasına para vererek yaptırabilirsin ama hoparlörü yaptıramazsın. Hoparlörün sadece kabinini yapan ustalar vardır ama kabin yapmak hoparlörün kazanç değerleri ile ilgili değildir. Hoparlörler fabrikada üretilirler ve belli değerlere sahip olarak yapılırlar. Hoparlörün kabinleme işi ayrıdır.

Benim önerim şudur.
Yukarda linkini vermiş olduğum hoparlörlerden 4 adet uygun değerdekilerden temin edebilirseniz, anfi işi her durumda kolaydır. Hazır satılan seslendirme amplilerini bile kullanıp test edebilirsiniz. Ama konya sokağa gidip te bana hoparlör verirmisiniz diyerek hoparlör alamazsınız :mrgreen:
Kullanıcı avatarı
onursal
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 840
Kayıt: 03 Ağu 2010, 01:56
İl: ankara
Meslek: broadcasting


Projeleriniz


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir