RAS300 POWER

Projeleriniz » Elinizde olan veya hazırladığınız projelerinizi ayrıntılı açıklama ve resimleriyle beraber gönderin; ana sayfamızda isminizle beraber yayınlayalım. Ayrıntılı bilgi Haberler ve Duyurular forumunda mevcuttur.

Ynt: RAS300 POWER

Okunmamış iletigönderen fatihcol » 16 Nis 2011, 11:11

Herkese Selam,

RAS300 hakkında site içi aramalarda şemaya direkt ulaşamadım...(fazla aramadım kusura bakılmasın kolaycılık işte).
Fakat gördüğüm kadarıyla sadece; bias ve out katını içeren bir devre. Giriş hassasiyeti normal bir FB ile ancak 10Volt@1kOhm civarında diye tahmin ediyorum. Bu cihazı sürer iken ya benim kullandığım tarzda Pioneer8650 oto ana ünitesi kullanılacak veya uygun bir pre katı tasarlanmalıdır.
Konudan "shiftery" tarafından vakıf oldum. Herkese teşekkürler.

Düşünceleriniz nelerdir?
Kullanıcı avatarı
fatihcol
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 143
Kayıt: 04 Eyl 2007, 11:17
Konum: AOSS Maslak
İl: İstanbul
Meslek: Elektronik Teknisyeni


Ynt: RAS300 POWER

Okunmamış iletigönderen ITHEN » 14 Arl 2013, 12:13

RAS300W-2.pdf
Sadece deneme düşünce ve eleştirileriniz
(62.66 KiB) 485 defa indirildi
ITHEN
Yeni Üye
 
İleti: 7
Kayıt: 11 Arl 2007, 14:55
Konum: İZMİR
İl: İZMİR
Meslek: IT-MANAGER

Ynt: RAS300 POWER

Okunmamış iletigönderen caglarm » 16 Arl 2013, 02:58

Merhaba,
Ras100-200-300 devrelerini yaptım..hem de oldukça kaliteli komponentler ile.diyebilirim ki ras100 hariç diğer ikisi de mosfet düşmanı..inanın onların yaktığı laterallere servet harcadım diyebiliriz..termal komp.lateral oldukları için olmadığından yükü eşit paylaşmıyorlar ve çatır çatır mosfet yiyorlar..ama ras100 bambaşka..çok stabil ve classAB lerin içinde iyi bir yere sahip.
Kullanıcı avatarı
caglarm
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 245
Kayıt: 17 Oca 2011, 00:46
İl: kocaeli
Meslek: Elektronik-Enstruman Tekn.

Ynt: RAS300 POWER

Okunmamış iletigönderen ITHEN » 16 Arl 2013, 16:51

ilginç !! sayın ersoy ve hoparlör çok iyi yorumları var lumsuz olarak sadece devrenin maliyetinden bahsediyorlar

devreyi daha komplike olması açısından böyle çizdim devreyi deneyenler daha varsa hem çizim hakkında hemde devre hakkında başka yorumlar alabilim

saygılarımla
ITHEN
Yeni Üye
 
İleti: 7
Kayıt: 11 Arl 2007, 14:55
Konum: İZMİR
İl: İZMİR
Meslek: IT-MANAGER

Ynt: RAS300 POWER

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 16 Arl 2013, 20:32

Sevgili dostlar,

RAS100 gerçekten evde müzik dinlemek için sabit, stabil ve oldukça kaliteli bir tasarımdır. Zaten güzel yanı yaparsınız ve çalışır, sonuç uğraştığınıza değer.
RAS300 gibi devreleri daha fazla yaptım, açıkcası mosfet yakmadım, ama kullandığım mosfetlerin menşeini iyi takip ettim o kadar. Sonuç gene oldukça güzel, zaten beni de tekrar amfi yapmaya özendiren Ersoy'da dinlediğim RAS300 olmuştur.

RAS300 Power dediğimiz tasarım ise bunlardan farklıdır. Amfinin çıkış katı ayrı tasarlanmıştır ki soğutma daha etkin olabilsin ve ilk iki katta hem eleman hem de değer değişiklikleriyle ses renginde değişiklikler elde edilebilsin. Bu tasarım üzerinde baskılı devre değişiklikleri önermiyorum, hiçbirimizin bu anlamda Nico Ras'dan daha birikimli olduğumuzu sanmıyorum. Ama her zaman merak edip denemek serbesttir, sadece Nico'nun elinden çıkmayınca Nico'nun tasarımı şöyle böyle demeyin yeter :)

Bu tasarımı aslında paylaşabilirdik ama Nico'nun da ricası üzerine paylaşamadık ve araya zaman girip projeleri de erteleyince açıkcası benim pek hoşlanmadığım subjektif bir durum ortaya çıktı. Bunun için kusura bakmayın, ama tasarımcıya saygı adına birşey yapamıyorum şu anda. Sadece RAS300 Power tasarımı üzerinde epey çalıştık, Nico ile video konferanslar yaptık, birlikte devreler test ettik ve ben adamın hızına yetişemedim burada hayat bazı zevklerimizi maalesef geciktirdi.

Sadece şunu söyleyebilirim, masraflı, zahmetli ve de ev için çook fazla bir tasarım. Ersoy'un elinde Magnapan Planar elektrostatik hoparlörler gibi düşük verimli bir çift harika tasarım olmasaydı belki bu kadar üzerinde durmazdık. Mosfetler konusunda miktar maliyeti çok artırıyor. Doğru düzgün baskılı devre yaptırmanız şart, besleme ve trafo ile bu tasarımı gerçekleştirseniz dahi bu gücü evde nasıl kullanacaksınız? Elinizde iyi bir çift hoparlör varsa %10-25 seviyelerinde çalıştırıp dinleyebilirsiniz, bias ile oynadığınızda lambalı gibi yumuşak tonlardan sert İngiliz tınısı (English Sound) tarzında neyse o tarzında ses kalitesi alabilir, hatta Class A çalıştırabilirsiniz. Ancak bunlar Nico'suz ve masrafsız olmaz maalesef. Tasarımı paylaşma izni alabilsek aslında denemenizi tavsiye ederdim, bu onuda itiraf ediyorum bir dolu devreyi yapmama rağmen test edip sizlerle paylaşamadım.

Ama çok rahat tavsiye edebileceğim ve Nico'nun da bana ilk tavsşyesi halen en iyi çözümlerden biridir. Bir çift RS240-300 gibi devre yaparsınız ve bununla basları sürersiniz. Sonra bir çift de RAS100 yaparsınız ve orta ve tiz hoparlörlerini sürersiniz. AB sınıgı mosfet severler için benim halen en beğendiğim seçeneklerden biridir bu eşleme.

Ama sadece RAS100 aslında bir çift kaliteli hoparlör ile inanın yeterli hatta fazla oluyor. Günümüz ses kaynakları, bilgisayar, MP3 çalar, medya oynatıcılar kesinlikle yeterli oluyor bu çıkış katlarını sürmek için.

Kolay gelsin diyorum.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Ynt: RAS300 POWER

Okunmamış iletigönderen caglarm » 16 Arl 2013, 22:07

Merhaba,
sanırım anlatmak istediğim yanlış anlaşıldı..sözüm dizayna değil..sn. hoparlörün çalışmalarını ben de ağzım sulanarak izlemiştim..söylemeye çalıştığım,daha doğrusu direk söylediğim sebep zaten mosların yükü eşit alamaması,yanı mosların eşlenik olmaması idi..yapılan çalışmalarda kutular dolusu mosfet alınıp eşlendiğini biliyorum..tabi benim 100 er adet mosfet alıp eşlemek gibi bir lüksüm olmadı..zaten belirttiğim gibi devrenin esası ras100 üzerine kurulu ve ras100 mükemmel bir amp..ilk yaptığım günden beri 1 kez bile sorun çıkartmadı,biasları daima 80-100ma sınırında kaldı..fakat ras300 ü elbette orijinal pcb si ile değil kendi imkanlarım ile yaptım,1 çift mosfet ile günlerce dinledim sorunsuz..fakat eşlenmemiş mosfetleri devamında takınca sorunlar yaşadım..
Kullanıcı avatarı
caglarm
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 245
Kayıt: 17 Oca 2011, 00:46
İl: kocaeli
Meslek: Elektronik-Enstruman Tekn.

Reklamlar

Ynt: RAS300 POWER

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 17 Arl 2013, 00:36

Açıkcası mosfetleri eşlemek ancak bu konuda çok kritik tasarımlar gerektirdiğinde önemlidir. Nico'nun tavsiye ettiği tasarımlar zaten bu eşleme sorununu bertaraf edecek kadar tolerans sahibi oluyor. Ersoy ile hem eşlenmiş hem de eşlenmemiş mosfetlerle tasarımı yaptık ve bir fark duyamadık. Bu tasarımda ise zaten eşlemeye gerek kalmıyor, çünkü o kadar çok mosfet var ve kapasitelerinin çok altında çalışıyorlar ki bu tür eşleme gözardı edilebiliyor. Kritik olan ön kuvvetlendirici ve sürücü katları ve ayrı kartlarda olmalarının bir sebebi de budur. Biz sadece aynı üretim bandından çıkmış mosfetleri sıralı olarak alıp kullandık ki bu aslında hiçbir şeyi garanti etmez. Asıl sorun pasif elemanların kalitesine kalıyor. Kılavuz elektronikten Alman malı direnç kullanıyorsunuz, 20 tanesini ölçün hepsi 5000 hatta 50000 count ohm metrelerde peşpeşe aynı kaliteyi tutturuyor. Ama gidip Karaköy'de başka yerlerden metal film direnç alın, 50 tane alıp en fazla 20 tane eşleştiriyorsunuz.

Mosfet eşleme konusunda düzenek kurup denedim ama Nico boşver gerek yok dedi. Ama oturup Krell yapacaksanız tabiki eşleme yapmak lazım. Bizim amacımız ses kalitesini tutturmaktı ve çok çeşitli denemelerde bunu sağladığını görünce ve de Nico da boşverin deyince bir kenara bıraktık. Olursa iyi olmazsa boşverin, çünkü attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değmiyor.

Bu arada çıkışları ciddi anlamda kısa devre etmedikten sonra ya da besleme/topraklama sorunu yaşamadıkça hiç mosfet kurban etmedik gibi. Bu konuda Ersoy daha başarılı, sanayi elektriğinin azizliklerine en fazla o uğradı :P
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Ynt: RAS300 POWER

Okunmamış iletigönderen ITHEN » 17 Arl 2013, 16:34

IMG_20131216_221926.jpg
IMG_20131216_221520.jpg


Orjinaline tasarıma sadık kal diyorsun ama mosfetler konusunda sıkıştırmıyorsun bilgi birikimim ve tecrübem son derece az olduğu için karar verme aşamasında yorumlarınız çok önemlidir yukarıda baskı devre ve mosfetlerin resimlerini paylaştım Tamam mosfetlerim HİTACHI değil ama deneme aşamasında iş görürler sanırım

Yardım konularından diğeri besleme konusunda hiç fikrim yok sadece ersoyun yatınladığı fotoğrafta sanırım 8*10000mF\100 var
sayın caglarm ve hoparlör yorumlarınızı ve deneyimlerinizi paylaşımını bekliyorum

saygılarımla
ITHEN
Yeni Üye
 
İleti: 7
Kayıt: 11 Arl 2007, 14:55
Konum: İZMİR
İl: İZMİR
Meslek: IT-MANAGER

Ynt: RAS300 POWER

Okunmamış iletigönderen caglarm » 17 Arl 2013, 19:37

Bildiğim kadarı ile bu lateralleri artık hiachi değil Renesas yapıyor..bunda sorun yok..benim tavsiye edebileceğim tek konu sürücü devreyi tamamı eşleşmiş transistor ve dirençler ile yaptıktan sonra başlangıçta güç katına 1 çift mosfet bağlayın,birkaç saat sorunsuz dinledikten sonra 1er çift 1er çift ,aralarında birkaç saat test ve dinleme yaparak çıkış çifti sayısını arttırarak ilerleyin..kolay gelsin
Kullanıcı avatarı
caglarm
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 245
Kayıt: 17 Oca 2011, 00:46
İl: kocaeli
Meslek: Elektronik-Enstruman Tekn.

Ynt: RAS300 POWER

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 18 Arl 2013, 19:53

Birkaç sorum olacaktı.

Birincisi devre hangi devre, acaba Nico'nun ilk yayınladığı sürücü kat mıdır? Daha sonra farklı versiyonlar var ve bizim kurduğumuzu yayınlamadı Nico. İlk versiyon daha fazla elemana sahip ve halen de sorunsuz çalışıyor.

İkincisi mosfetler Karaköy piyasasından mı? Yılmazoğlu ve Kılavuz'da var. Bu durumda sorun yok demektir, en azından sahte olmadıklarını söyleyebiliriz.

Üçüncüsü, neden bu devre? Çünkü bu devreyi lehimlemekle iş bitmiyor, aşama aşama gitmeli, önce sürücü katın çalışmasından sonra da birer çift bağlayarak çıkış katını test edin. Elektronik konusunda fazla tecrübeniz yoksa neden bu devreyi yapmaya çalışıyorsunuz? Besleme voltajı en fazla 2x70V olacaktır ki 140V'luk bir DC akıma çarpılmak hiç de hoş olmaz, ufak bir hatada da herşeyi yakarsınız. Bu yüzden 2x12-20V arası düşük bir gerilimle başlamak daha doğru olur.

Kolay gelsin.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Önceki

Projeleriniz


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir