Naim (NAP140) Amfi

Projeleriniz » Elinizde olan veya hazırladığınız projelerinizi ayrıntılı açıklama ve resimleriyle beraber gönderin; ana sayfamızda isminizle beraber yayınlayalım. Ayrıntılı bilgi Haberler ve Duyurular forumunda mevcuttur.

Naim (NAP140) Amfi

Okunmamış iletigönderen hacı » 22 Oca 2012, 17:38

Merhaba arkadaşlar uzun zamandır yapmayı düşündüğüm Naim amfiyi bu günlerde yapmaya koyuldum.Yaklaşık 80w civarında class AB meşhur bir amfi,yapmış olduğum araştırmalardan öğrendiğim kadarı ile çok iyi bir sesi var,tabi yapmış olduğum son birkaç amfi class a idi,bundanda ümidim en az onlar kadar iyi sonuçlar vermesi.Amfiyi yapanlar 35-40v arası bir besleme kullanmışlar,bende 36v kullanmayı düşündüm,devrenin bias akımı 40ma çok fazla ısınacağını düşünmüyorum nispeten küçük soğutucular kullandım aslında birazda ısınmasını istiyorum,malum kış günleri :) Devrede Önerilen iki çeşit çıkış transistörü mevcut,fakat bende birçok kişinin yaptığı gibi 2sc5200 kulandım,birde bu amfinin çıkışları npn daha öncede npn çıkışlı bir amfi yapmıştım gayet güzeldi.

Resim
Resim

Şimdilik kartlar ve soğutucuları hallettim,yakın zamandada besleme kısmını tamamlarım.Resimlerdende görüleceği üzere şimdiye kadar gördüğüm ve yaptığım en küçük amfi olacağını düşünüyorum.Gerçekten çok küçük bir kutu vardı elimde bende onu değerlendirme düşüncesi ile çok ince bir tasarım yaptım,hemen hemen bütün alanları değerlendirmeye çalıştım ,kutunun boyutları 250-250-44 (kutu altınkaya kutudan alınmıştır) bukadar ince bir kutunun içine 150w civarı bir trafoyu sığıdırmak çok zor olduğu için trafoyu lambalı amfiler gibi kutunun üzerine gömmeyi planlıyorum.
Resim
Resim
Resim


Yer sıkıntısı ve içerisi dahada kalabalık olmasın diye potansiyometre koymayıp power amfi yapacağım,ses girişlerini rca ile hemen arka kapaktan alıp kartlara vermeyi düşünüyorum.Şimdilik herşey planlarıma uygun ilerlemekte inşallah bundan sonrada öyle olur.Tahminlerimce kutunun içi ilerde sabah saatlerindeki metrobüsler gibi olacak :)
Resim
Resim
Resim
Kibrit kutusu bile kutudan daha uzun.
Kutu bu haliyle D yada T sınıfı bir amfi gibi gözüküyor,ama ilerde trafoda üzerine binince çok farklı bir görünüm kazanacak gibi.
İleriki gülerde amfiyi tamamlayıp bütün detayları paylaşacağım
hacı
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 266
Kayıt: 15 Tem 2007, 18:56
İl: İstanbul


Ynt: Naim (NAP140) Amfi

Okunmamış iletigönderen Bedri® » 22 Oca 2012, 18:49

Canımı çektirdiniz TDA7294ve BDX53-54Cli olan projeyi yapmayı düşünüyordum ama belki bunu yaparım hele bir çalıştırın güzel sonuç alın da daha da heves gelsin bana:) Girişteki BC-546 ları ısıl olarak ta eşlemeyi düşünmezmisiniz. Ben en stabil amplifikatörümü bu eşlemeri dikkatli yapınca elde ettim. Ellerinize sağlık:D
Kullanıcı avatarı
Bedri®
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 286
Kayıt: 30 Eyl 2010, 10:24
İl: Sakarya
Meslek: Resim Öğretmeni

Ynt: Naim (NAP140) Amfi

Okunmamış iletigönderen hacı » 22 Oca 2012, 19:48

Açıkçası girişteki bc546 lar arasında çok fazla bir ısı farkının olacağımı düşünmüyorum,birde bu transistörlerin HFE değerleri bir birinden farklı olması önerilmiş,düşüncem ısılarınında farklı olması gerektiği bende buyüzden böyle bişey yapmadım bakalım çalıştırınce neler olacak,duruma göre bir ayarlama yapılabilir.
Sonuçları bende çok merak ediyorum,beklentilerim çok yüksek...
hacı
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 266
Kayıt: 15 Tem 2007, 18:56
İl: İstanbul

Ynt: Naim (NAP140) Amfi

Okunmamış iletigönderen hamist » 22 Oca 2012, 21:53

hacı yazdı:Açıkçası girişteki bc546 lar arasında çok fazla bir ısı farkının olacağımı düşünmüyorum,birde bu transistörlerin HFE değerleri bir birinden farklı olması önerilmiş,düşüncem ısılarınında farklı olması gerektiği bende buyüzden böyle bişey yapmadım bakalım çalıştırınce neler olacak,duruma göre bir ayarlama yapılabilir.
Sonuçları bende çok merak ediyorum,beklentilerim çok yüksek...


İyi tasarlanmışa benzeyen, türünün klasik devresi.
Ancak ab değil, b class bu devre, zira ab olması için bias akımı
soğutma ve besleme şartlarına göre bir-kaç yüz mA civarına ayarlanmalı,
ki istenen güce kadar, ayarlanmış bias bölgesinde a class çalışabilsin.

Öte yandan, ün yapmış dif. girişli ticari ampl.lerin hemen hepsinde girişteki transistörler
pcb üzerinde yüz-yüze kurulup sıkı temas amacı ile de etrafına
bir bilezik geçirilmiştir.
Buradaki montaj şekli ile, devrenizin üzerinden akacak farklı hava akımları
bile bias noktasında küçük oynamalar gösterebilir.
Tabii bunu test edip ölçümlersek görebiliriz.
Ben bizzat gözlemledim.

Anlamadığım bir şey daha,
dif. girişteki transistörler üzerinden aynı akım akmalıdır,
burada birinin collector ünde 1K diğerinde 22K.
Bias için bu noktayı kurcalamak gerekebilir.

Sonuçlar bekleniyor olacak.
Kolay gelsin selamlar...
Tüketimleri ile ünlü ülkelerin tarihlerini üreten ülkeler yazar.
hamist
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1401
Kayıt: 24 Mar 2011, 23:45
İl: istanbul
Meslek: endüstriel elektronik

Ynt: Naim (NAP140) Amfi

Okunmamış iletigönderen hacı » 25 Oca 2012, 22:21

Merhabalar
Dün ve bugün devreyle baya bir uraştım,birkaç test ve ölçm sonunda herşeyi hazırladım geriye sadece devreyi kutusuna toplamak kaldı,onuda bu hafta içi tamamlarım diye düşünüyorum.

Gelelim sonuçlara öncelikle söyleyeyimki devrenin orta frekansları gayet iyi beni etkiledi diyebilirim,baslar çok fazla dolgun değil yada ben basslarıda bir class a amfide olduğu gibi dolgun olmasını istiyorum sanırım.Ama buna ramen devre gerçekten yapılabilir yakalşık 40-50w bir amfi yapmak isteyenler bunu tercih edebilir.Bazı kaynaklarda devrenin 80w olduğu söylensede sanırım müzikal gücü 40-50w,benim ölçümlerimde max 40w,sağlıklı bir güç olarakta 16-20w diyebilirim.

Devreyle ilgili yaptığım birkaç hesap fotoğrafını çektiğim kağıtta mevcut.
Resim
buradad görülebileceği gibi,devreden 40w güç alınabilir gerekli giriş sinyalinde fakat bu durumda 1,6v luk offset ortaya çıkıyor
Resim
Bu gerilimde hoparlör için çok tehlikeli,tabi bu offset telafi edilebiliyor ama offseti 40-50mv'a çekebilmek için devrenin 1,6 küsür amper çekmesi gerekiyor,zaten 40w güç elde edebilmek içinde devre 950ma akım çekmekte.Bu arada bu ölçümler 1 khz 400mv sinüs giriş sinyali ile yapılmakta,müzik gücü birazdaha fazla olabilir.
Resim

Sağlıklı bir şekilde 16w elde edebilmek için devreden çekilen akımda 650ma,Devreden normal şartlarda 80mv giriş ile 240ma akım çekilmekte,yabancı forumlarda bazı kişiler class AB bazılarıda class B demiş amfiye benim düşüncem amfi class ab,ama class a ya kadar bias edilebilir amfi gerçekten güzel bir özellik.Ben amfiyi 100ma 'e bias etmeyi düşünüyorum denemelerimde ısının problem olmayacağını anladım soğutucular yeterli gelecek birazda ısınsın.
Resim

Buarada yine şahsi düşüncem girişteki transistörlerin bir birine birleştirilmemesi,ilk transistör giriş diğeride feedback için,iki transistörün çalışma akımları ve yükseltme faktörleri aynı değil bu yüzdende ısıl olarak birleştirilmemesi gerektiğini düşünüyorum,sanırım her ikisinin aynı işi yapmadığını düşündüğü içindirki şemada iki transistörlerin HFE değerlerinin farklı olması önerilmiş.Complementary,diamond,dual differansiyel giriş katlarındaki transistörler ısıl olarak birleştirilmesi daha doğru olacak diye düşünüyorum (örnek olarak Krell KSA100/50,hirega 20w,F5 gibi amfilerin şemalarına bakılabilir).


maximum çıkışın osilaskop görünüşü
Resim

Resim

Resim
hacı
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 266
Kayıt: 15 Tem 2007, 18:56
İl: İstanbul

Ynt: Naim (NAP140) Amfi

Okunmamış iletigönderen hamist » 26 Oca 2012, 01:17

Neden giriş transistorlerinin aynı kazançta olmaması istenmiş anlayabileceğimi sanmıyorum.
Zira ilk defa dif. girişli bir ampli. de benzer bir öneri gördüm.

Giriş transist.leri birbirlerini dengeleyerek çıkışı düzenleme görevini yapmak durumundadırlar.
Dolayısı ile farklı akımlarda çalışan dif. tr.lerin devreyi sürekli kontrol altında tutması zor olacaktır,
ki bias sapmasını siz de gözlemlemişsiniz.
Basların zayıf kalması giriş kondansatorü ile ilgili olabilir,
eğer 1u gibi değerlerde ise, bu normal sayılır, 10-22u bassları
olgunlaştırır.
Alçak frekanslarda biass sapması daha fazla olabilir,
bu nedenle bazı hallerde ölçümlerde yeterli olmadığı görülebilir.
Bir de fB hattından 1K ile com. giden 47u küçük kalmış olabilir.

Hatırlarsanız dif. girişli RAS32 de ve yanılmıyorsam RAS100de de bu transistörlerin eşlenik olması önerilmişti.
Ve sizin giriş devreniz temelde bu devrelerden pek farklı değil.

Selamlar...
Tüketimleri ile ünlü ülkelerin tarihlerini üreten ülkeler yazar.
hamist
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1401
Kayıt: 24 Mar 2011, 23:45
İl: istanbul
Meslek: endüstriel elektronik

Reklamlar

Ynt: Naim (NAP140) Amfi

Okunmamış iletigönderen hacı » 26 Oca 2012, 14:20

Haklısınız baslar sanırım girişteki 1uf den biraz az olabilir.1 yad 10 kullanılabilir deniyodu şemda ben 1 kullandım,fakat devre nin bu haiyle detayları gayet iyi,elimde bulunana 10uf leride denerim yakında.

Giriş kısmı sanırım baya karmaşık bir konu,birçok farklı uygulama var kesin doğru denilen birçokşey zamana mekana göre değişebiliyor,hangisi doğru yada yanlış deneyerek karar vermek lazım olsa gerek,bazıları eşlenik bazıları eşlenik olmayan,bazıları ısıl denge için birleştirilmiş bazılarıda birleştirilmemeiş olarak uygulama yapıyor.

Yani sonuç olarak evimizde dinleyebileceğimiz bir amfi daha oldu,bundan sonra artık ileriki projelere bakacağız.
Herkese kolay gelsin
hacı
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 266
Kayıt: 15 Tem 2007, 18:56
İl: İstanbul

Ynt: Naim (NAP140) Amfi

Okunmamış iletigönderen hamist » 26 Oca 2012, 15:08

hacı yazdı:Haklısınız baslar sanırım girişteki 1uf den biraz az olabilir.1 yad 10 kullanılabilir deniyodu şemda ben 1 kullandım,fakat devre nin bu haiyle detayları gayet iyi,elimde bulunana 10uf leride denerim yakında.

Giriş kısmı sanırım baya karmaşık bir konu,birçok farklı uygulama var kesin doğru denilen birçokşey zamana mekana göre değişebiliyor,hangisi doğru yada yanlış deneyerek karar vermek lazım olsa gerek,bazıları eşlenik bazıları eşlenik olmayan,bazıları ısıl denge için birleştirilmiş bazılarıda birleştirilmemeiş olarak uygulama yapıyor.

Yani sonuç olarak evimizde dinleyebileceğimiz bir amfi daha oldu,bundan sonra artık ileriki projelere bakacağız.
Herkese kolay gelsin


Sonraki uygulamalarda fB 47u 68u olarak revize edilmiş.
Oysa ilk başta olması gereken min. 68-100u arası olmalıydı.

Selamlar kolay gelsin.
Tüketimleri ile ünlü ülkelerin tarihlerini üreten ülkeler yazar.
hamist
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1401
Kayıt: 24 Mar 2011, 23:45
İl: istanbul
Meslek: endüstriel elektronik

Ynt: Naim (NAP140) Amfi

Okunmamış iletigönderen hacı » 27 Oca 2012, 20:20

Sonunda bugün amfiyi tamamladım,netice gayet güzel.
Baskı devremde 27k direnç üzerindeki kondansatör direnç ikilisi yok fakat ben sonradan dirençin üzerine 47pf ekledim.
Geri besleme hattındaki 47uf ve 47pf alt ve üst kesim frekanslarını belirleyen değerlerdir.Amfinin alt kesim frekansı 10hz gerçekten çok iyi bir değer olduğundan 47uf nin değerini değiştirmeyi gerek görmüyorum,fakat üst kesim frekansı olan 92khz düşütülebilir 70-80khz olabilir mesela,zaten 47pf eklendikten sonra yakın değerlere düşmüştür üst kesim.
Ucuz,kolay ve iyi bir amfi yapmak isteyene tavsiyemdir amfi

Resim
Resim
Resim
Resim

Herkese kolaygelsin havyanız soğumasın bu kış gününde
hacı
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 266
Kayıt: 15 Tem 2007, 18:56
İl: İstanbul

Ynt: Naim (NAP140) Amfi

Okunmamış iletigönderen siraelyn » 04 Haz 2012, 03:07

Öncelikle merhabalar yaklaşık bir yıldır sizi takip ediyorum.Ve bu amfiyi yapmaya karar verdim.
Yalnız bir sorunum var devredeki ZTX753, ZTX653, MJE15030 ve MJE15031 yerine hangi transistörleri kullanabilirim.
Bu arada çıkış transistörlerinide 2sa1943 ve 2sc5200 çiftini kullanıcam.
Herkeze kolay gelsin.
siraelyn
DIY Audio Takipçisi
 
İleti: 51
Kayıt: 22 Ağu 2010, 16:32
İl: Muğla

Sonraki

Projeleriniz


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • En dandik amfi :)
    1, 2, 3, 4Eklenti(ler) gönderen Kapibara » 28 Şub 2007, 02:59
    31 Cevaplar
    8519 Gösterim
    Son ileti gönderen olc technics Son iletiyi göster
    25 Nis 2013, 17:20
  • 85W transisitörlü amfi+PCB
    gönderen e154 » 21 Mar 2008, 21:59
    0 Cevaplar
    2273 Gösterim
    Son ileti gönderen e154 Son iletiyi göster
    21 Mar 2008, 21:59
  • 300 watt transistörlü amfi
    1, 2Eklenti(ler) gönderen basscanabi » 29 Arl 2008, 04:42
    17 Cevaplar
    4481 Gösterim
    Son ileti gönderen basscanabi Son iletiyi göster
    10 Oca 2009, 04:21
  • Hifi 2.1 amfi projesi
    1 ... 4, 5, 6Eklenti(ler) gönderen gevv » 03 Eyl 2011, 00:27
    52 Cevaplar
    10133 Gösterim
    Son ileti gönderen YunusGür Son iletiyi göster
    07 Haz 2013, 22:10
  • Amfi Testi Yapacak ?
    Eklenti(ler) gönderen GamTeli » 20 Oca 2016, 22:50
    7 Cevaplar
    1542 Gösterim
    Son ileti gönderen nadyokomanachi Son iletiyi göster
    25 Haz 2016, 19:24

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir