Luksman 80W Amplifikatör

Projeleriniz » Elinizde olan veya hazırladığınız projelerinizi ayrıntılı açıklama ve resimleriyle beraber gönderin; ana sayfamızda isminizle beraber yayınlayalım. Ayrıntılı bilgi Haberler ve Duyurular forumunda mevcuttur.

Luksman 80W Amplifikatör

Okunmamış iletigönderen Bedri® » 29 Ekm 2010, 01:33

Luksman L-215 Amplifikatör şemasından yola çıkarak hazırladığım projem.

Resim

Arkadaşlar aşağıda Eski Proje adı altında daha önce yayınlanan ve kısmen başarısız olan projemi okuyabilirsiniz... Ancak aynı amplifikatörü köklü değişiklikler yaparak tekrar oluşturdum. Neden bu amplifikatörde bu kadar ısrar ediyorum? Çünkü ilk yaptığım deneme devresinden çok güzel sonuç almıştım. Bu kes yeni proje olarak ürettiğim devrenin başarılı olacağına inanıyorum. Yakında devreyi kuracağım o zaman ayrıntıları burada paylaşacağım.
Yeni projede kartı ayrık olarak tasarladım. Bir güç kaynağı ile stereo amplifikatör beslenebilir. Voltaj ve gnd bağlantı noktaları güç kaynağı kartı üzerinde yerleştirilmiştir.
Yeni Proje NOT TESTED!!!

Resim

2SA970 leri hfe değerlerine göre eşleştirerek daralan makaron içinde ön yüzleri birbirine bakacak şekilde ısı iletici pasta yardımıyla bir araya getirdim.
Resim
Boyutları küçülttüm biraz daha... 7X10cm oldu. Ama daha tam anlamıyla devreyi inceleyemedim. Sakin kafayla bakacağım.
Resim

Resim

Devrede iki üç adet hata vardı onları hallettim arkadaşlar. Yukarıdaki resimdeki devre son halidir.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Eski Proje Eski Proje Eski Proje
Büyük Boyutlu Resim Linki
http://img16.imageshack.us/img16/1941/l215schematic.jpg

Resim
Büyük Boyutlu Resim Linki
http://img266.imageshack.us/img266/5962 ... lanbyk.jpg

Resim


Arkadaşlar bu amplifikatörün bana göre on numara bir sesi var. Daha önceden yapmıştım ve bizzat kulakla dinlemelerim sonucu sesini çok beğenmiştim. Hazırladığım yerleştirme planı dandik olduğundan rafa kaldırmıştım. Şimdi yeniden ele aldım ve hoşuma giden bir iş oldu gibi.
Boyutlar 13.5X14.5cm dir. Tek bir kanal için biraz büyük oldu ama yinede besleme devresini ve de ön kuvvetlendiriciyi bünyesinde barındırdığını göz ardı etmemek gerek.
En yakın zamanda plaketi basıp deneyeceğim.

Şimdi devredeki bazı elemanlara dikkat çekmek istiyorum.
Öncelikle ses devresinin girişinde bulunan 2SA979 dual transistörünü bulamamıştım. Bunun yerine eşleştirerek iki adet 2SA970 kullanılabilir. (eski devreyi yaparken eşleştirmemiştim yine de sorunsuz çalıştı.)
Güç transistörlerini süren 2SC2235 ve 2SA965 transisörleri yerine MJE-340,350 kullandım. Soğutucuya daha rahat bağlandıklarından bunları tercih ettim. Ama elimde bu transistörler de var... ve siz de yapacak olursanız plakette MJE' ler yerine takılabilir.
TLR-124 malzemesi kırmızı led miş...nereden öğrendim derseniz sanırım googleden o zaman öğrenmişimdir. Bu kez araştırıp bakmadım.
Devrenin orjinal şemasında geri besleme yolu üzerinde pasif ton kontrolü vardı ama onu bu projede iptal ettim. Devrenin besleme katında iptal ettiğim bu ton kontrolü kısmına enerji sağlayan gereksiz malzeme olabilir. Bunları nasıl hesaplayacağımı bilmediğimden elemanları olduğu gibi bıraktım.
Plakete yapılacak kablo bağlantıları sadece trafo bağlantısı ile ses girişi ve hoparlör kabloları oluyor.
Şu an aklıma başka bir şey gelmedi...geldikçe konuya ekleme yaparım.
En yakın zamanda plaketi basıp bu yerleştirme planını deneyeceğim.
Değerli yorumlarınızı eksik etmezseniz sevinirim bir bilgi zerresi için ölüyorum:)
Saygılar sevgiler.
En son Bedri® tarafından, 11 Oca 2015, 05:12 tarihinde değiştirildi, toplamda 19 değişiklik yapıldı.
Kullanıcı avatarı
Bedri®
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 286
Kayıt: 30 Eyl 2010, 10:24
İl: Sakarya
Meslek: Resim Öğretmeni


Ynt: Luksman 80W Amplifikatör

Okunmamış iletigönderen tiger41 » 29 Ekm 2010, 18:55

Öncelikle çalışmanızda başarılar dilerim baskı devre şemanızda oldukça iyi görunuyor yalnız dikkatimi çeken bişiy var şemada bir kaç yerde tek hattı ikiye bolüp tekrar birleştirmişsiniz ayrıca şema ile karşılaştırmadım ama sanırım şasi hariç baska noktalarda da yıldız baglantı yapmışsınız bunların özel bir nedeni mi var? şahsi düşüncem yıldız baglantılar sorun olmaz muhtemelen fakat bir hattın ikiye bölünüp tekrar birleştirilmesi ve dongu olusması sese negatif yansıyabilir diye dusunuyorum...Kolay gelsin...
.......
tiger41
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 118
Kayıt: 07 Ağu 2008, 14:34
İl: KOCAELİ
Meslek: Genel Çırak

Ynt: Luksman 80W Amplifikatör

Okunmamış iletigönderen Bedri® » 29 Ekm 2010, 19:29

tiger41 yazdı:Öncelikle çalışmanızda başarılar dilerim baskı devre şemanızda oldukça iyi görunuyor yalnız dikkatimi çeken bişiy var şemada bir kaç yerde tek hattı ikiye bolüp tekrar birleştirmişsiniz ayrıca şema ile karşılaştırmadım ama sanırım şasi hariç baska noktalarda da yıldız baglantı yapmışsınız bunların özel bir nedeni mi var? şahsi düşüncem yıldız baglantılar sorun olmaz muhtemelen fakat bir hattın ikiye bölünüp tekrar birleştirilmesi ve dongu olusması sese negatif yansıyabilir diye dusunuyorum...Kolay gelsin...


Çok teşekkür ederim. Devrede düzeltmeler yapıyorum 7824 ün 46 V giriş geriliminde sorun yaşayacağını düşündüm o nedenle önüne devre ekledim. Şu hattı bölme konusunda forumda yer alan diğer devremde bir arkadaşımızın yaptığı yorumu yanlış
anladım sanırım onları da elim değmişken halledeceğim.
Kullanıcı avatarı
Bedri®
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 286
Kayıt: 30 Eyl 2010, 10:24
İl: Sakarya
Meslek: Resim Öğretmeni

Ynt: Luksman 80W Amplifikatör

Okunmamış iletigönderen Bedri® » 05 Kas 2010, 23:37

Resim

Arkadaşlar plaketi bastım, delikleri açtım şimdi zımpara atmak kaldı...Malzemelerin çoğu elimde mevcut. Onları eşleştirip sonra da keyifle devreyi kuracağım. Fotoğrafları eklerim. Herkeze iyi çalışmalar.
Kullanıcı avatarı
Bedri®
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 286
Kayıt: 30 Eyl 2010, 10:24
İl: Sakarya
Meslek: Resim Öğretmeni

Ynt: Luksman 80W Amplifikatör

Okunmamış iletigönderen TDA7294 » 07 Kas 2010, 01:41

Farklı bir kaplama yöntemi. Demek önce lehim kaplıyorsunuz sonra zımparalıyorsunuz.
Peki zımparalarken ince yollar kalkmıyor mu?
Kullanıcı avatarı
TDA7294
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 429
Kayıt: 08 Kas 2008, 04:57
İl: Zonguldak-Aksaray
Meslek: Öğrenci

Ynt: Luksman 80W Amplifikatör

Okunmamış iletigönderen Bedri® » 07 Kas 2010, 10:45

TDA7294 yazdı:Farklı bir kaplama yöntemi. Demek önce lehim kaplıyorsunuz sonra zımparalıyorsunuz.
Peki zımparalarken ince yollar kalkmıyor mu?


Plaketi üzerine devreyi basmadan cif ve bulaşık teli ile temiliyorum bu zımpara etkisi yapıyor
Ardından lazer yazıcıdan aldığım çıktıya toner şişirici sıkıyorum bu şekilde kağıt iki kez toner almış gibi oluyor... sonra ütüyle devreyi geçirip asite atıyorum.
İndirgeme işleminden sonra cifle temizlik yapıyorum tekrar..
Bu işlemden sonra önceden hazırlamış olduğum doğal reçineyi geniş ağızlı bir fırçayla bu temiz plaketin yüzetine hızla sürüyorum.
Plaket reçineyle kaplandıktan sonra bir süre bekleyip havya ile yolları ısıtıp kolayca lehim kaplıyorum.
Aralarda kalan fazla reçineyi selülozik tinere bulanmış bezle temizliyorum.

Yukarıdaki fotoğraf bu aşamadaki plakete ait. Daha sonra lehim yüzeyi düz olsun diye zımpara atıyorum genelde ama bunda zımparalamadım.. Çünkü akım taşıyan yerlere fazladan lehim attım. Birde lehim kaplama yüzeyde zaten homojen dağılım gösteriyor aslında..parlak duruyor lehimler zımparaya gerek yok ama sürekli deneme yanılma yapıyorum işte en güzel sonuca ulaşana dek...

"Toner şişirici" kullanmayan veya reçine kullanmayan arkadaşlar bunları deneyebilsin diye bu yazıyı biraz uzattım.
Toner şişiricinin etkisi müthiş gerçekten de ... Benim lazer yazıcım HP Lazerjet 1018.. 90gr kuşe kağıtları toptancıdan 70x100 ölçülerinde alarak a4 ölçülerinde kestim ve bununla devre çıktılarını alıp basıyorum.
Baskılarımdaki başarım oranı %60 dolaylarındaydı..Bu devrede %100 başarı elde ettim. Kalemle hiç müdehale etmeden yollar plakete geçti. Büyük yüzeylerde yine de sıkıntı olabiliyor ama performansımı en az %30 artırdı bu da büyük bir oran bence.
Baskıda sıkıntı yaşayan arkadaşlar kullanabilirler. Fiyatı 20lira civarında deodorant şişelerinden hallice bir tüpte satılıyor. Sinek ilacı formunda diyebiliriz. Fotokopicilere malzeme sağlayan yerlerde bulabilirsiniz.

Reçineyi ise aktardan aldığımız kristallenmiş şekildeki doğal reçine ile hazırlıyorum. Bu reçineyi öncelikte kırarak toz haline getiriyorum. Bir kaba dolduruyorum ve üzerine selülozik tiner döküp karıştırıyorum. Toz reçine hamur haline geliyor rengi de kırmızıya çalıyor. İşte bu hamuru küçük şişelere koyuyorum... Boş silikon gresi şişesine koydum mesela:) Devre bastığımda fırça ile hemen kaplayıveriyorum. Sonrasında lehimle kaplarken yolu ısıtıyorum ve lehim kendi kendine yayılıyor.
Yapacak arkadaşlara kolay gelsin:)

Resim
Kullanıcı avatarı
Bedri®
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 286
Kayıt: 30 Eyl 2010, 10:24
İl: Sakarya
Meslek: Resim Öğretmeni

Reklamlar

Ynt: Luksman 80W Amplifikatör

Okunmamış iletigönderen Hazar » 07 Kas 2010, 13:25

Toner şişirici kısmına takıldım ben. Bu isimle mi istiyorsunuz, sizdeki ürünün fotoğrafını koyabilir misiniz?
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu
 
İleti: 1057
Kayıt: 12 Arl 2006, 12:20
İl: İstanbul

Ynt: Luksman 80W Amplifikatör

Okunmamış iletigönderen Bedri® » 07 Kas 2010, 15:24

Hazar yazdı:Toner şişirici kısmına takıldım ben. Bu isimle mi istiyorsunuz, sizdeki ürünün fotoğrafını koyabilir misiniz?


Resim

Ürün bu ama belki yerel bir deyiştir toner şişirici...Ben toner spreyi demiştim adam anlamadı iki saat dil döktükten sonra hee şişirici dedi:)
Ürünü uygulama şöyle oluyor. Çıktı aldığımız kağıdı dik bir şekilde tutarak yaklaşık 20cm uzaklıktan sprey yüzeye eşit dağılacak şekilde bir defaya mahsus püskürtüyoruz.
Doz aşımı durumunda ütüleme esnasında yollar sağa sola kayabiliyor. O nedenle benim gibi fazladan sıkmayın ilk seferede derim.
Bu sprey fotokopicilerde tshirt gibi yüzeylere resim basmadan önce çıktı kağıdına sıkılıyor . Sonra sıcak prese koyuluyor.
Tahmilerime göre bu sprey kağıda yapışan tonerimizi bir miktar sulandırıyor ve gözenekler varsa pikseller arasında onları tıkıyor.
Kullanıcı avatarı
Bedri®
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 286
Kayıt: 30 Eyl 2010, 10:24
İl: Sakarya
Meslek: Resim Öğretmeni

Ynt: Luksman 80W Amplifikatör

Okunmamış iletigönderen Hazar » 07 Kas 2010, 15:51

http://grensan.com.tr/tr/urun_detay.php?id=16

Değişik bir ürünmüş. Baskı yaptığınız kağıt nasıl, kuşe kağıt mı? Bu sprey galiba kağıdın plakete yapışmasını da azaltıyor/engelliyor.
Eğer böyleyse cevher bulduk demektir.

Fiyatı ne kadardı?
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu
 
İleti: 1057
Kayıt: 12 Arl 2006, 12:20
İl: İstanbul

Ynt: Luksman 80W Amplifikatör

Okunmamış iletigönderen Bedri® » 07 Kas 2010, 16:05

Hazar yazdı:http://grensan.com.tr/tr/urun_detay.php?id=16

Değişik bir ürünmüş. Baskı yaptığınız kağıt nasıl, kuşe kağıt mı? Bu sprey galiba kağıdın plakete yapışmasını da azaltıyor/engelliyor.
Eğer böyleyse cevher bulduk demektir.

Fiyatı ne kadardı?


Benim kağıdım kuşe kağıt 70x100 alıyorum başka boyda satılanını bulamadım 90 grlık kuşe deyince veriyorlar. ama bu amfiyi 130 grlıkla bastım bu da güzel...toptancı yarın gelecek demişti 90gr için ama ben bekleyemezdim:)
Bu ürün on numara kesinlikle kullanınca indirgeme için büyük kolaylık oluyor ... tüm yüzeye temas edecek şekilde bir seferlik sıkın bu şekilde negatif durumların ortaya çıkması önlenmiş oluyor. Kağıtları temizlemekte bir güçlük olmuyor ama kağıtların plakete yapışmasını engelliyor diyemem doğrusu o açıdan bir fark göremedim kullanırken.

Fiyatı 20 tl idi ben aldığımda
Kullanıcı avatarı
Bedri®
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 286
Kayıt: 30 Eyl 2010, 10:24
İl: Sakarya
Meslek: Resim Öğretmeni

Sonraki

Projeleriniz


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir