70 W lık 3 Yollu Aktif Kutu

Projeleriniz » Elinizde olan veya hazırladığınız projelerinizi ayrıntılı açıklama ve resimleriyle beraber gönderin; ana sayfamızda isminizle beraber yayınlayalım. Ayrıntılı bilgi Haberler ve Duyurular forumunda mevcuttur.

Re:

Okunmamış iletigönderen sabitsalınım » 09 Kas 2008, 17:53

drhardware yazdı:Kişisel deneyimlerime göre distorsiyon oranları hariç olmak üzere, TDA20XX serisi amplifikatörlerin ses kalitesi de oldukça iyidir. Özellikle 2030 ve 2050 nin ciddi bir fanatik kitlesi vardır. Oldukça sıcak ve tatminkar ses karakteristikleri yüzünden pek çok gainclone uygulamasında TDA lar kullanılır.
Diğer yandan TDA20XX serisi entegreler de power op-amptır. Yani LM ler gibi kullanılabilirler.
İki hususu hatırlatmakta yarar görüyorum; TDA serisi opampların slew rate leri, ikincisi ise güç kaynağı reddetme oranları overture opamplara göre düşüktür. Güö kaynağı dizaynı yaparken bu konuya dikkat etmekte yarar var. Ve fazla detay arayanlar için uygun olmayabilirler.

Bu serinin ses kalitesini çok sevenlerden biri de benim.özellikle ortanın biraz üzeri çıkış güçlerinde 2030 çok iyi bana göre.
Biz bir ağaç gibiydik. Kökümüzden sökmemeleri için dibimizden kesilmeye razı olduk
Resim
sabitsalınım
DIY Audio Takipçisi
 
İleti: 87
Kayıt: 08 Nis 2008, 02:07
Konum: Kocaeli


Cevap: 70 W lık 3 Yollu Aktif Kutu

Okunmamış iletigönderen supernova » 30 Ağu 2009, 17:58

Kapibara yazdı:Yıllar önce ECKD serisinin 8 nolu kitapçığından yapmış olduğum bir uygulamanın yeni versiyonunu tekrar hazırlamaya çalıştım.
Bu uygulama söylendiği kadarıyla daha önce ELO elektronik dergisinde yayınlanmış. Çoğunuza mutlaka tanıdık gelecektir.
Yeni versiyon derken pek bi yenilik yok, sadece PCB yi her zamanki gibi kendi tarzımla tekrar çizmeye çalıştım hepsi bu. Ayrıca bu uygulamanın hemen hemen aynısını TDA2030A nın datashet'inde 3 Way 60W Active Loudspeaker ismiyle bulabilirsiniz.

90 yıllarda epey acemiyken yaptığım ilk hali epey başarılı olmuştu, o zamanlarda dinleyen herkesin beyenisini kazanıp bi süre sonrada bi tanıdığa satılmıştı.
Öncelikle kitapçıktan taranan sayfaları aktaralım.

Resim Resim Resim Resim Resim Resim Resim


Bu arada kitapçıktaki yerleştirme planında ciddi bir hatadan bahsedeyim.
Bu hata denemelerim sırasında bas kanalını süren çıkış transistörlerinden sırayla beş çiftinin yanmasına sebep olmuştu.
Yayın evine bu vesile ile buradan sesleniyorum, bana beş çift çıkış transistörü borçlular. :)
Bas kanalında bulanan TDA2030 un 2 nolu ayağından şaseye giden dirence seri bağlı bir kondansatör var (C19). Elinde bu kitabın aynısından bulunan varsa buna tekrar baksın. Şemada doğru olan kondansatörün kutupları yerleştirme planında ters belirtilmiş. Bu hata bas kanalını süren transistörlerin çatır çatır yanmasına sebep oluyor ayrıca o esnada besleme kısa devre olduğu için köprü diyotlarınız da yanıyor. Sebebini bulana kadar epey sinir olmuştum, şimdi hatırlayınca yine sinir oldum. Bu kısmı kalemle düzelttiğim hemen gözüküyor zaten.
Siz siz olun şema ile yerleştirme planının doğruluğunu her ne olursa olsun mutlaka kontrol edin.
Resim

Kitapçıktaki çizimde yollar biraz ince çizilmişti. Benim çizdiğim versiyonda yollar olabildiğince kalın ve günümüz piyasasında bulunan parçaların ebatları göz önünde bulundurularak tekrar düzenlendi. Dolayısı ile bazı parçaların altında birden fazla yol geçirmek yerine bol bol köprü kullandım.
Bu sefer çizimde köşeli kıvrımlar yerine radüslü hatlar hakim.

IC2 ve IC3 ün 3 nolu ayağından şaseye giden köprüyü başka bir devreye ait örnek resimdeki gibi plaketin lehim yüzünden plastik izolasyonlu bir kablo ile kolayca halledebilirsiniz. Üst taraftan tel köprü atmak pratik olmayabilir.
Resim

Aşağıdaki resimde çizim esnasında nasıl bir amelelik yaptığım daha rahat gözükmekte.
Resim

Devrenin PCB sini hemen yayınlamak istemiyorum, sadece yerleştirme planını koyuyorum şimdilik.
Niye derseniz, bu devre ile ilgilenen arkadaşlar şema ile benim çizdiğimi kontrol etsinler eğer hata bulamazsak PCB sini hemen hazırlayıp yollayabilirim. Bazı parçaların ve yolların yerlerini değiştirdiğim için hata yapmış olabilirim, ayrıntı çoğalınca hata yapma ihtimali yükselir ve genelde insan kendi yaptığında hatasını zor görür o yüzden değişik açılardan kontrol etmek her zaman faydalıdır.
Resim


Lise zamanlarımda yaptığım devrelerden biriydi buda.Çokta güzel olmuştu baskı devresi plaket filan ama devredeki bahsettiğiniz hatadan dolayı benimde transistorlerim gitmişti :) Hatayıda bulamayıncada kalmıştı o şekilde hala durur plaketi :) Bian görünce hoşuma gitti..
"Başkalarının bilgisiyle bilgin olsak bile, kendi aklımız kadar akıllıyız."
Kullanıcı avatarı
supernova
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 299
Kayıt: 01 Eyl 2008, 01:31
İl: istanbul

Cevap: 70 W lık 3 Yollu Aktif Kutu

Okunmamış iletigönderen necati » 30 Ağu 2009, 21:11

Heyhat yıl 1985 ti yanılmıyorsam,Eskişehir'e gezmeye gitmiştik. İlk müzik setimi oradan almıştım.THOMSON radio.teyp .pikap hala çalışır durumda hatta kızkardeşimin kına gecesinde bile kullanmıştık. Hoperlörleri uydurma idi (3 YOLLU) ama iyi ses veriyordu.Evet çıkışlarında TDA 2030 var.Tabii şimdi gözlerden uzak bir yerde öylece duruyor zavallım.
vatan. çalışkan insanların omuzları üstünde yükselir.
necati
Yeni Üye
 
İleti: 36
Kayıt: 27 Şub 2007, 21:59
Konum: çorlu

Önceki

Projeleriniz


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir