Kulaklık amplifikatörü yapalım.

Projeleriniz » Elinizde olan veya hazırladığınız projelerinizi ayrıntılı açıklama ve resimleriyle beraber gönderin; ana sayfamızda isminizle beraber yayınlayalım. Ayrıntılı bilgi Haberler ve Duyurular forumunda mevcuttur.

Okunmamış iletigönderen drhardware » 04 May 2007, 09:46

berat23 yazdı:@drhardware

kusura bakma ama bu amfi gayette çalışan bu alemde kabul gören bi amfidir.bir zamanlar yapmak istemiştim ama sonra vazgeçtim.ses olarak çok üst seviye bi devredir

@sedat

hocam lamba v soket elinde ise alabilirm .tebiiki eğer çalışıyosa.mesajlaşaılm bu konuda


Peki kimdir çalıştıran bir örnek verebilirmisin?
Elektronik bilginiz ne seviyededir bilemem ama tüplü bir devreyle transistörlü bir devreyi birleştirmek için buffer gerekir.. Peki nerede?
Katod anod arasında akım akıtabilmek için belirli bir gerilim seviyesi gereklidir ve bu asla 24v değildir. Peki nerede?
Filament gerilimi stabil ve sabit olmalıdır. Oysa çıkıştan geri besleme yapılarak alınmış. Lambayı neyle ısıtacaksınız?
Uygulamasında gördüğüm kadarıyla mavi bir led lambanın altına konmuş.. Eski usul kara ocaklar gibi lambayı alttan mı ısımtayı planlıyorsunuz?

Bizzat görüp sesini duymadan böyle bir devrenin çalıştığına asla inanmam. Görüp duyduğumda ise halen şüphelerim vardır. Ancak gerekli ölçümleri yaptığımda ve o lambadan akım geçtiğini gördüğümde belki ikna olurum.

Kusura bakmayın 24 yıldır elektronikçiyim ve 17 yıllık mühendisim ama böyle saçmalık görmedim.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu
 
İleti: 1072
Kayıt: 12 Arl 2006, 17:08
İl: Ankara


Okunmamış iletigönderen drhardware » 04 May 2007, 09:49

Not: lamba uzmanı değilim ama okulda lambaların nasıl çalıştığını öğrettiler iyi kötü.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu
 
İleti: 1072
Kayıt: 12 Arl 2006, 17:08
İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen berat23 » 04 May 2007, 10:19

tam bi,lmemele beraber buffer olarak mosfeti kullanıyo lambayıda başka bi geril,ime besliyo .orjinal sitesinde anlatıyodu sanırsam.zannedersem 115v vermesi lazım.çıkıştaki kapasitörlede empedans uyumu sağlanmış diye bilmekteyim.lambalar konusunda bilgim yoka yakın .bu amfi için headfi.org sitesinden yeterli bilgi alabilirsiniz.orjianl sitede headphoneamp.co.kr galiba korece ama google ile ingilizceye çevirebilirsiniz.mavi led görsellik içindi .bu devreyi yapan sijosae adında biri .başka devreleride var kendisinin.hatta sitede bu amfinin test sonuçları bile var.internette çok popüler olan millet hybrid amfiside var .oda düşük voltajla besleniyo .onun çıkışı dediğiniz gibi bufferla.buffer olarak opamplı veya transistörlü devreler mevcut.dediğim gibi bir zamanlar okumuştum tam hatırlamıyorum.kendi sitesinde daha detyalı bilgi bulabilirsiniz.
berat23
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 179
Kayıt: 01 Şub 2007, 17:27
Konum: ankara

Okunmamış iletigönderen drhardware » 04 May 2007, 10:22

Hocam bak,
Bu devreye göre lambanın anodu ile katodu arasında maksimum 24 v olabilir. 115 nerden alacaksın? Haa bunun dışında da devrenin parçaları varsa onu bilmem..
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu
 
İleti: 1072
Kayıt: 12 Arl 2006, 17:08
İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen berat23 » 04 May 2007, 15:14

pardon o başka amfiymiş.ama nette buna benzer birçok düşük voltajlı amfi var.hiç yapmadım ama yapan birçok insan var o yüzden pek yorum yapamayacağım
berat23
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 179
Kayıt: 01 Şub 2007, 17:27
Konum: ankara

AÇIK ÖZÜR

Okunmamış iletigönderen drhardware » 05 May 2007, 11:12

Dostlar,

Tüm forum üyelerinden açık bir biçimde özür dilemek istiyorum.
Yaptığım araştırmalar sonucunda bu devrenin küçük bir modifikasyonla çalıştığını tespit ettim. Simulasyonla devrenin OLDUKÇA iyi ses karakteristiğine sahip olduğunu keşfettim. Açıkçası danıştığım bir kaç DIY gurusu da bu fikirlerimi destekledi.

Oldukça değişik bir dizayn olduğu için yanıldığımı itiraf etmek zorundayım. Lamba üzerinden eser miktarda (pA) seviyesinde elektron akışı sağlanarak oldukça düşük bir gürültü ve distorsiyon oranı yakalanmış.

Devreyi dizayn edeni kutlamak istiyorum. Çok garip ama bir o kadar da başarılı bir devre.

İlk fırsatta uygulamasını yapıp size proje olarak sunacağım.

Saygılarımla.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu
 
İleti: 1072
Kayıt: 12 Arl 2006, 17:08
İl: Ankara

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen Sedat » 05 May 2007, 20:33

drhardware öncelikle hassasiyetiniz için teşekkür ediyorum. Elektronik konusunda yolun başında olsamda bu sitedeki insanların paylaşımları sayesinde kendime güvenim geldi (yarım yamalak bilgiyle stüdyo compressorleri ,mikrofon preamplifikatörleri yapmaya çalışmak ölümden beter! :lol: ) Projenin tamamlanmasını sabırsızlıkla bekliyorum.
Sedat
Yeni Üye
 
İleti: 11
Kayıt: 22 Nis 2007, 22:43
Konum: İstanbul

Cevap: Kulaklık amplifikatörü yapalım.

Okunmamış iletigönderen Zalman » 18 Arl 2008, 14:17

Kapibara yazdı:Öncelikle panonun yeni bir üyesi olarak hepinize merhaba.
Amatör bi elektronik meraklısı olarak vakit buldukça elimdekileri panodaki arkadaşlarla paylaşacağım.
Başka forumlarda da paylaştığım bu küçük uygulamayı buraya aktarmak istiyorum.

Tamamı tranzistorlu klasik devre yapmayı özlediyseniz ve kulaklık için bi amplifikatör devresi arıyorsanız tam size göre.
Şemasını Mark Amundson isimli bi elektronik meraklısı çizmiş, elimdeki pdf dosyasında öyle yazıyor. Dosya da devrenin mono olarak baskı yerleşim şeması vardı ve çizimi pekte hoşuma gitmedi.
Baskı devresini şemaya uygun ve stereo olarak tekrar çizdim. Aşağıdaki linklere gerekli olan bütün bilgileri aktarıyorum.
Devreyi yaptım ve hiç sorun çıkarmadan tek seferde çalıştırdım, ses kalitesi bana gayet güzel geldi, kulaklık haricinde 8 ohm 2W lık hoparlörleride gayet güzel sürebiliyor.
PDF dosyasının rapidshare linkini en alta ekliyorum ama premium hesabım olmadığı için dosya uzun süre kalmayabilir veya hostingim var ben güvenli bi şekilde uploadlarım diyen bi arkadaşımız tekrar upload edip link verebilir.

Resim Resim Resim

Devrenin bitmiş hali
Resim

Tamamı hurdalardan sökülmüş parçalardan yapılmış bir diğeri.
Ses kalitesi olarak bi fark göremedim, ilkiyle aynı şekilde çalıştı diyebilirim.
Resim

http://rapidshare.com/files/6110809/AX84_M57.pdf.html

Tranzistorlar o kadar da kritik değil, mantığınıza yatan uygun hemen her tür transiztor çalışacaktır diye düşünüyorum. Kaynak dekuplaj için devre üstünde fazladan yer bıraktım, buralara ilaveten bi kaç 470 veya 1000 mikrofarad kondansator koymanız faydalı olacaktır.

Resim Resim

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TDA 2822M ile yapılmış oldukça ufak ve ve bi o kadar da ekonomik versiyonu. Piyasada bulunan pek çok küçük ölçekli pc ses sisteminin içinde bu entegrenin bulunduğunu söyleyebilirim. 1W a kadar hoparör sürebilmektedir.
İleride boş vaktim olursa LM4881 ile de bir tane tasarlayabilirim fakat bu entegrenin çıkış gücü pek tatmin edici olmayabilir.

Aşağıda baskı devre ve yerleştirme planının çizimleri mevcut
Çıkış alırken çizimi 5X2,5 cm ölçülerinde olacak şekilde küçültmeyi unutmayın. Dosyada ki çizim vektörel olmadığı için düşük çözünürlükte export etmedim ki çizgiler kırık kırık olmasın.
Resim
Devrenin girişini zayıfta olsa kulaklık sürebilen bi kaynaktan sürecekseniz (pc nin ses kartı veya wolkmen çıkışı gibi), değeri 10Kohm olan R1 ve R2 dirençlerini 100ohm ile değiştirin veya girişe 1K lık stereo potansiyometre de koyabilirsiniz.
Entegrenin besleme bölgesi 1.8V ile 15 arasındadır.
6V veya 9V ile beslemek fazlasıyla tatmin edici sonuçlar almaya yetecektir.
12V tan sonra biraz fazla ısındığını söyleyebilirim.
6V-4A lik bi ışıldak bataryasıyla saatlerce çalışabilir.

Bu da tamamlanmış hali
Resim

Resim Resim Resim Resim

TDA 2822M in datasheet ini burada veya burada bulabilirsiniz.

Çıktınızı lazer yazıcıdan kuşe kağıdına çıkış alıp, bakır plakete ütü ile aktarabilirsiniz. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiyi burda bulabilirsiniz.



Sayın Kapibara Merhaba

Vermiş oldugunuz devrelerden TDA 2822 olanını yaptım çalıştırdım .Ancak transiztörlü olanını da dogru yaptıgım halde çalıştıramadım.Siz ses girişini kondansatörden mi giriyorsunuz.Nerden giriş yaptıgınızı söylermisiniz.Ben de ona göre plaketi yeniden çizip hazırlayayım.

NOT :Elimde çift yüzlü bakır plaket var .Elektrik girişi önde çizilmiş onu arka tarfa almak istiyorum .Radyolarda kullanılan 5 bacaklı potansiyemetre yide arka yada ön tarafa .Anladıgım kadarı ile girilecek ses kaynagı önce potansiyemetreye oradan da bacaklarından çıkışta anfiye girilecek peki ama nasıl.Bunu şema üzerinde gösterebilirmisiniz.

Şunuda belirtmek isterimki ben elektoronik tamircisi degilim. Bu iş benim için bir hobi. .Bilgilerim size göre pek azdır.
Zalman
Yeni Üye
 
İleti: 27
Kayıt: 18 Arl 2008, 13:12
İl: Elazıg

Cevap: Kulaklık amplifikatörü yapalım.

Okunmamış iletigönderen Zalman » 20 Arl 2008, 12:06

Merhaba

Yaptıgım, çalıştırdıgım devre TDA 2822M ile yapılmış .Alttaki resimdeki


Resim

Resim


Çalıştıramadıgım devre de aşagıdaki

Resim

Resim
Zalman
Yeni Üye
 
İleti: 27
Kayıt: 18 Arl 2008, 13:12
İl: Elazıg

Ynt: Kulaklık amplifikatörü yapalım.

Okunmamış iletigönderen efsane_7982 » 18 Nis 2011, 13:05

Merhabalar
Ben forumda ve bu konularda biraz yeniyim ve böyle bir devre yapmak istiyorum fakat resimlerin bir çoğu silinmiş eğer zahmet olmazsa resimleri tekrar yükleyebilmi imkanınız olabilirmi
şimdiden teşekkür ederim.
efsane_7982
Yeni Üye
 
İleti: 1
Kayıt: 18 Nis 2011, 12:56
İl: trabzon
Meslek: gsm

Önceki

Projeleriniz


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir