Komple amfi projemde GROUND'u nasıl bağlamalıyım??

Projeleriniz » Elinizde olan veya hazırladığınız projelerinizi ayrıntılı açıklama ve resimleriyle beraber gönderin; ana sayfamızda isminizle beraber yayınlayalım. Ayrıntılı bilgi Haberler ve Duyurular forumunda mevcuttur.

Komple amfi projemde GROUND'u nasıl bağlamalıyım??

Okunmamış iletigönderen Serhat737 » 28 Mar 2010, 14:01

Merhabalar
Amfi projemde yolunda gitmemesi mümkün herşey yolunda gitmedikten sonra nihayet amfiyi temiz şekilde çalıştırmayı başardım.. ancak o güzel şekilde çaışrken emanet duruyordu ve bütün çekyatın üstü elektrik santrali gibiydi... neyse sonra bütün kabloları söktüm şık bir receiver kutusuna koydm ve tüm bağlantıları yaptım amfiye güç verdim ve dırdırdırdır, ciuuuuuuiiii, tatatatata, patırpatırpatır gibi tuhaf sesler çıkmaya başladı..
biraz araştırdım ve sorun galiba GROUND LOOP denen ground bağlantılarıyla ilgiliymiş... star ground (yıldız şase) tavsiye ettiler (bende amfiyi kutulamadan önce galiba farkında olmadan yıldız sase yapmısım sorunsuzdu) ama yıldız sase benim amfide pek anlamadım çünki tüm saseleri kabloyla çıkarsak ortaya kutunun için elektrik santraline döner. yıldız saseyi bi türlü yapamadım.. ses şaseleri güç şaseleri giriş çıkış derken kafam karışıyor...
okadar amfiyi yapmışsın bi bağlayamamışsın demeyin lütfen amfiler tek tek sesi çok kaliteli ama hepsini bir araya bağlayınca cortluyor...

Amfideki devreler şunlar... şema olarakda vereyim bana nasıl bağlamam gerektiği hakkında yardımcı olursanız çok memnun olurum 1 haftadır bekliyor amfi..
12v> 2X50v ve 2X20v 400W smps
1943 ve 5200 lü 150 watt amfi
tda 2040 25w stereo amfi
tl072 li preamfi
tl071 ve 072 li aktif crossover (bas amfisi içn)
hop. geciktirici
7812 7912 regülatör

bağlantı şeması ekte(biri bağlarsa şemada seviririm)
Eklentiler
2+1 png.png
2+1 şema
Serhat737
Yeni Üye
 
İleti: 13
Kayıt: 04 Mar 2010, 18:51
İl: Samsun


Ynt: Komple amfi projemde GROUND'u nasıl bağlamalıyım??

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 28 Mar 2010, 18:19

Topraklama devreleri kutuya koyunca bambaşka bir hal alır, açıkta çalışan devreler birden çalışmaz olur. Bu gayet normal, yıldız bağlantı yanlışlık olasılıklarını azaltır.

Sizin durumunuzda ise pekçok devreyi bir arada çalıştırma gereği var. Bu durumda topraklamada daha da dikkatli olmak gerekiyor.

Tavsiyem tüm bağlantıları yani canlı uç ve beslemeleri normal olarak yapın, topraklama uçlarını boş bırakın. Sonra tüm devreler için ortak bir toprak noktası seçin. Bu tüm devrelerin ortak toprak noktası olacak.

Ses sinyalinin toprak uçlarını boş bırakın, devreleri tek tek ortak toprak noktasına bağlayın. Ancak amfinizi 10 ohm 5W gibi bir direnç üzerinden bu noktaya bağlayın. Hoparlör toprağı, besleme toprağı hep bu ortak noktada olsun ki yıldız bağlantı oluşabilsin.Aksi takdirde farklı toprak seviyeleri oluşacağından vınıltı kaçınılmazdır. En son sinyal girişinin toprağını da ortak noktaya bağlayın, ama sadece bir tanesini, stereo için iki tane kullanmayın.

Kutu içinde preamp, crossover, vs. arasında toprak bağlantısı yapmayın, her karttan bir tek toprak bağlantısı ortak noktaya gitmelidir. Yalnız şebekenin nötr ucunu toprak bağlantısı olarak kullanan bağlantılardan kaçının derim.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Ynt: Komple amfi projemde GROUND'u nasıl bağlamalıyım??

Okunmamış iletigönderen Serhat737 » 28 Mar 2010, 18:52

Hocam gerçekten çok güzel anlattmışsınız... dediğiniz gibi yaptım ve nihayet...
Şimdi sessiz ortamda kulağımı hoparlöre yaklaştırdığımda hoparlörün içinde bir dj plakla vıcıvıcı yapıyor okadar :lol:
Ama o radyo telsizi, çekmeyen radyo ve dıştan takma motor sesleri ortadan kalktı... ben biraz daha kontrol edeyim en iyisi atladığım bir iki yer var galiba.. sonunda tamamen kesilene kadar devam :) ses sinyal kablolarınıda folyo sardım arada gelen cızırtılar kesildi.
...
bu arada tda2040'lardan birini yaktık iyimi :)
...
smps'nin ses amfisini besleyen kısmı 2x20v ve her kanaldan 2,5 amper veriyor. bu 200w yapıyor galiba.. sesi %75 lerden sonra bozuluyor. ve amfinin girişteki ledler müziğin ritminde neredeyse tamamen sönüyor... birer tane 1000uf vardı, 4700 uf attım iki kanalada bayağı düzeldi. bi kaç tane daha atarsam herhalde bu gibi anlık yüksek akım ihtiyacını karşılayabilirim. bir sakıncası olurmuki
...
smps'nin ses amfisini besleyen kısmı diye birşey yok aslında :D onu ben uydurdum ei-33 trafolarına paralel bi troid sardım doğrultup filtreledim böyle bişi çıktı ortaya :) yaratıcılıkta sınır yok

Selamlar...
Serhat737
Yeni Üye
 
İleti: 13
Kayıt: 04 Mar 2010, 18:51
İl: Samsun

Ynt: Komple amfi projemde GROUND'u nasıl bağlamalıyım??

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 29 Mar 2010, 13:52

Yıldız bağlantının bir üst versiyonu da vardır. O da bir döngü kırıcı devre kullanmaktır. Kaynak olarak Rodd Elliott'ın iki makalesini verebilirim.

http://sound.westhost.com/earthing.htm
Figure 4'de 35A bir köprü diyot, 10ohm 5W ve ona paralel 100nF kondansatör ile ortak toprak noktasını kutuya/şasiye ve şebeke toprağına bağlantısının nasıl yapılacağı görülüyor. Temel prensip topraklamaya giden akımların en kısa ve az direnç gösteren yolu seçmeleri, olası yüksek frekans ve şebekeden endüktif parazitlerin doğrultularak tamamen topraklanmasıdır. Özellikle amfi devrelerinde hiç beklemediğiniz akımlar birden oluşabilir, statik elektrik vb. nedenlerden olabilir.

Kısacası karşılaştığınız sorun hepimizin başına geliyor, kutulama bu açıdan ayrıca özen gösterilmesi gereken bir konu.
http://sound.westhost.com/psu-wiring.htm

SMPS kullanımı ses devreleri açısından bazı dikkat edilmesi gereken konuları da beraberinde getiriyor. Maalesef ses devrelerinde kullanılacak kalitede SMPS memlekette bulunmuyor, dolayısı ile bilgisayar ve aydınlatma amaçlı uygulamalar için bol ve ucuz bulunan bu cihazları aslında pek kullanmamak gerekiyor. Ama kaliteli SMPS'leri girişlerinde EMI vs. filtreleri kullanıp, çıkışlarında anlık akım gereksinimlerini karşılayacak kondansatör bloğu ile destekler, kutulama konusunda da ekranlamayı yaparak anahtarlama gürültüsünü ses devrelerinde izole edebilirsek kullanabiliriz. Deneme amaçlı kullandım, açıkcası kaliteli SMPS'ler eğer voltaj değerleri de uygunsa amfileri çalıştırıyorlar, olmaz değil. Ama kaliteli bir SMPS ile trafo aynı fiyatlara gelince trafoyu tercih ediyorum.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Ynt: Komple amfi projemde GROUND'u nasıl bağlamalıyım??

Okunmamış iletigönderen basscanabi » 05 Haz 2010, 18:55

merhaba
kardeşim yaptığın çalışmayı takdir ettim ellerine sağlık olsun. benimde 1 ay önce smps ve 2*10 watt çalışmam olmuştu. kullandığım smps yumatu uydu alıcısının beslemesiydi. çıkıştaki 12 volt 3.3 volt 22volt 30 volt gibi çıkışlrın doğrultmalarını söktüm ve 5 voltu 24 volta yükselttim. amfiye bağladım ama dürültü çok fazla hemde yüksek frekanslı sonra bu iş böyle olmaz diyip. osiloskopta çıkışından 100mA akım çekebileceğim bir direnç bağlatıp çıkışta ki gürültüleri şok bobininine bağladım. ferro magnet nüve üzerine biraz daha sararak biraz sökerek sinyaldeki dalgalanmarı engelledim. sonra amfiye bağladım sonuç süper hiç gürültü yok tavsiye ederim.
herkese iyi çalışmalar
Kullanıcı avatarı
basscanabi
Yeni Üye
 
İleti: 31
Kayıt: 23 Haz 2008, 19:49
İl: antalya
Meslek: Elektronik


Projeleriniz


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir