Hashimoto HI-FI Lambalı Amplifikatör - neonixie

Projeleriniz » Elinizde olan veya hazırladığınız projelerinizi ayrıntılı açıklama ve resimleriyle beraber gönderin; ana sayfamızda isminizle beraber yayınlayalım. Ayrıntılı bilgi Haberler ve Duyurular forumunda mevcuttur.

Hashimoto HI-FI Lambalı Amplifikatör - neonixie

Okunmamış iletigönderen Hazar » 12 Haz 2008, 23:42

Not: Bu proje, forum üyemiz Neonixie tarafından uygulanmıştır. Tüm açıklamalar ve sorumluluk kendisine aittir.

Yazıya başlamadan önce
Bu cihazı yapmayı o kadar istiyordum ki fakat elimdeki emektar çok sevdiğim klasik sayılabilecek MCS marka transistörlü tuner anfimden kopamıyordum sonunda bir gün karar verdim bu anfi elimde olduğu sürece ben nasılsa anfim var boşver havasından kurtulamayacaktım kahvaltımı yaptıktan sonra çayımı içerken verdiğim kararın doğru olup olmadığını konrol etmeye çalışıyordum az değildi biz onunla çoook anımızı paylaşmıştık neredeyse 15 yıl fakat onu bağrıma taş basarak gönderebilirsen müzik dinleme aşkıyla mecburen bu lambalı anfiyi bitirebilecektim evet emindim cihazı alıp daha önce çok isteyen bir arkadaşıma götürdüm
...o olmadan 3 ay müziksiz durup kamçılandım
KENDİSİNİ BURADAN RAHMETLE ANIYORUZ :)

Öncelikle yapmak istediğiniz amplinin dış kutusunu hayal edin, ne yapmak istediğinize karar verin, bu en önemli unsur. Ondan sonra kullanacağınız malzemeleri ona göre seçin. İşimden dolayı görselliği benim için çok önemliydi, hi-tech malzemeleri, otomobil parçalarını bir araya getirir gibi alyen cıvata-somun ile yaptım. Arazi araçlarının hard floor zeminini, yine görünüşçe sert çizgileri olan Osb denilen suntanın yeni nesiliyle devam ettirirken lambalının antik havasını da bozmayacak, 1950’lerin iri switchleri, eski bir radyodan sökülmüş pot başlığı ve iki adet askeri telsiz s metresini VU metre olarak yapmaya karar verdim. Yurtdışındaki bir arkadaştan da lambalarını ve hoparlör kablo pabuçlarını -ki 24k altın kaplamadır- getirterek işe koyuldum.

Resim

Bu şeması uygulanmış amplinin, push-pull tipi bir ampli olması, toleransları peşpeşe eklememek ve kanallar arasındaki % farkını arttırmamak için yapılacak en doğru yolun tek bir şase üzerinde push-pull amplileri inşa etmek olduğuna inanıyorum. (mühendislik ölçülerde işi matematiksel olarak bilenler konuyu çok daha iyi biçimde algılayacaklardır) Tabii burada anlatmaya çalıştığım olgu tamamen benim kişisel görüşüm, kişisel tercihimdir. Sonuç itibarıyla push-pull amplilerin mono blok olarak yapılması bana çok anlamsız geliyor, tabii ki özgün tasarımlar da yapılabilir ama Amerika’yı tekrar keşfetmeye çalışmak tamamen vakit kaybı olacaktır. Olaya en iyi sonucu almak için yaklaşmakta fayda var, HI-FI cihaz yapmaya özenmek iyi bir şey olmakla birlikte, çıtayı biraz daha yüksek tutup HI-END’e özenmekte fayda olduğunu düşünüyorum.

Malzemeleri doğru temin ediniz ve hepsini kontrolden geçiriniz ki kötü sonuçlara ulaşıp sıkılmayın. Ben trafo fiyatlarının çok pahalı olduğunu bildiğimden eski hurda ama sağlam bir push-pull ampli alarak iki tane eşdeğerde çıkış trafosuna sahip oldum. Sizde de böyle bir imkan varsa bunu kullanmanızı tavsiye ederim. Reklam olmasın Ankara’da bir firma var onların trafo sardıklarını biliyorum, tabi kalitesi hakkında bir yorum yapamayacağım eğer bu şemayı uygulamak isterseniz topluca katılım yapıp site yöneticileri vasıtasıyla bu işlemler bu adresten temin edilebilir, hatta belki sitemiz yöneticileri bu firmadan sitemiz üyelerine belki konuşup % indirimleri bile alabilirler belki o firma sitemize reklam bile verebilir ve bir link kardeşliği oluşturulabilir(eğer tarafıma sorulursa adresi açıkça söyleyebilirim reklam falan olması doğru olmayabilir diye isim vermiyorum) -Hazar’ın notu: Sorun olmaz, firma adı Adisa.-

Birçok ampli üreticisi tatlı sıcak sesleri almanın en iyi yolunun point to point olduğu görüşünde birleşiyorlar ve iyi alt ses alabilmenin(bass) kolay mümkün olmadığını düşünüyorlar. İnanın arkadaşlar elimde 6 farklı marka ses çıkış trafosu ile tek tek denediğimde alt seslerin çok güçlü olduğunu söyleyebilirim, hatta hiendçi bir çok arkadaşın bile 3-4 bin $’lara satılan pek çok amplide duyamadıkları kadar alt ses, mid ve tizleri oldukça iyi verebilen bir devre olduğunu hatırlatmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Bu point to point işine çok aklım yatmıyordu baştan, yaptıktan sonra sonuca çok şaşırdığımı söylemeden edemeyeceğim. Teknik olarak üzerinden akım geçen her iletken etrafına elektromanyetik alanlar yaratmasına rağmen sadece lambalar arası audio giriş ve çıkışlarını blendajlı kablolarla döşemenin yeterince problemsiz ve yeterli olduğunu söyleyebilirim. Tabii burada RF’ten öğrendiğim bilgilerimi de kullanarak Ankara’daki MKE hurdalığından aldığım telsiz parçalarını kullanmanın da hem maddi hem teknik açıdan faydalarını gördüğümü söylemeden geçemeyeceğim. Çok yüksek frekanslarda kullanılan ve kayıpların çok yüksek frekanslarda dahi çok az olduğu transmisyon hatlarını direkt olarak kullandım ki bu kablolar genellikle çok telli bakır iletkenler ve her tel bağımsız olarak üzerleri çok kalın gümüş kaplı (üstelik yanma işlemi olmuş tamamlanmış) dolayısı ile hem çok kayıpsız ve dış gürültülerden uzak olması için mükemmel ve preampliye giden, oradan sürücüye giden audio sinyalleri blendajlı kablolardan geçiyor.

Devrede özellikle EF86 çok önemli bir lamba, şöyle ki dünyada lambalılarla devrim yaratmış içeriğini çok bilmediğim (v72) sanıyorum Dolby gibi bir laboratuar) pek çok stüdyo cihazının EN ÖNEMLİ PARÇASI sayılan o devire (1950’ ler) damgasını vurmuş EF804s’in kardeşidir. Bire bir aynı lamba olduğunu bizzat söyleyebilirim, zaten dünyada pek çok audio forumlarında da EF804s yerine EF86’nın (sadece ayak bağlantısı farklı) kullanılabileceğini yazıyorlar. EF86‘dan sonra gelen ECC82 için söyleyecek çok şeyim yok, ancak McIntosh, Jadis gibi dünyanın kabul gördüğü pek çok firmanın sürekli olarak bütün serilerinde çokça kullandığı bir sürücü çıkış lambalarına gelince; ben ne kadar 6L6, 6V6, KT66, KT88, EL34 ve hatta LS70 gibi bütün lambaları denedim, çok güç isteyenlere -2x75w gibi 2x100 gibi- (bu arada lambalıların güçlerini 2x100 watt’ını sakın küçümsemeyin, üzerinde geyikten 600w gibi yazan birçok cihazdan tahmin edemeyeceğiniz kadar büyüktür) KT66 ve KT88 şiddetle tavsiye ederim ama bunu uygulamadan önce trafo sardırılmasını ona göre yaptırın ki trafolarınız, paranız ve zamanınızı boşa harcamayın. Tabiî ki çıkış lambalarınız eşlenik olmalı (matched quad) ama her eşlenik denilen lambaya da inanmayın, mesela marka eşleniği, mA eşleniği, tarih eşleniği daha benim bilmediğim pek çok eşlenik var. Bu eşleştirme işlemleri çok özel lampmetrelerle yapılıyor özellikle bilgi geçiyorum bu eşleştirmeler konusunda pek çok yabancı sitelerde makaleler var, hatta işi biraz abartıp bazı firmaların dirençleri, kablo boylarını(iki ayrı kanal için eşit kesilmesi) diyotların betalarını kondansatörlerin kapasitelerini dahi eşleştirip kullandıklarını duyuyoruz çünkü push-pull amplide bunlar o kadar önemlidir ki PARANOYA DERECESİNDEDİR. Bunları sizlerin bu kadar abartmanızı tavsiye etmiyorum, hatta bazılarınızın şimdiden vazgeçtiğini düşünüyorum :) gözünüz korkmasın samimi söylüyorum bu amplinin bir kanalını yapmak şase hazırlandıktan sonra maksimum bir Pazar gününüze mal olacaktır. Unutmayın bu devre bittikten sora asıl hi-end’te son nokta sayılan yapımı çooook basit daha az detaylı fakat o derece güçsüz ve yalın ,doğal sayılan single–ended yapacağız, ama şunu sakın unutmayın her hi-endçi ne kadar da single ended’ı severse sevsin mutlaka ikinci amplisi push-pull’dur ve mutlaka vardır!
Çıkış lambalarının akortları en keyifli işimiz olacak, bu işlem pek çok audiosever için işkenceden farksızdır; fakat bu devre İNANILMAZ BİR BİAS AYARINA OLANAK TANIYOR. EF86’yı çok sevdiğimden başka, bunu görüp yapmaya karar vermemdeki ikinci en önemli sebeptir. Ben bir çok farklı çıkış lambasını kullanmak için biraz daha üzerinde düşünüp basit modifiye yaptım, ama bu modifiyeyi size tavsiye etmiyorum aksi halde yaptığınız bütün işlemler hem sizler için hem çıkış lambalarınız için kabusa dönüşecektir. Şemadaki ilk trimpot (yani trafoya yakın olan) voltajın miktarını kullanacağınız lambanın cinsine göre seçmenize olanak tanıyor, şöyle ki EL34 kullanacak arkadaşlar -35 voltları kullanacaklar, 6L6 serisi için -45/-55 voltlar kullanılacak ama KT serisi için ise şemadaki yazdığı gibi -62 v tun ideal olduğunu göreceksiniz. İkinci trimpot ise hangi lambanın emisyonu yüksek ise ondaki yükü azaltıp diğerine kaydırmanıza olanak tanıyor, tabi bu işlem bittiğinde şok bobininiz yoksa bile doğru bias ayarı yaptığınızda dırıltının bittiğini, lambaların eşit ısınıp çok dengeli çalıştıklarını göreceksiniz. Sakın bu işlemlerden sonra lambaları çıkarıp yerlerini değiştirmeyin yoksa tekrar bias ayarı yapıp kullanmanız gerekecektir, zaten doğru bias ayarı yapılmadığında lambaların morarıp anodlarının yanmasına, emisyondan düşmesine, hatta lambalarınızın kullanılmaz hale gelmesine neden olacaktır. Bunlardan başka bir de çıkış lambalarınız yeniyse mutlaka 200 saat kadar (bu rakam da göreceli, askeri lambalar 50 saat kadar çalıştırıldıklarında rodajları bitmiş kullanılacak hale gelmiş sayılıyorlar) düşük bias akımında minimal olarak çalıştırılan, içinde kalan oksijen iyonları gümüşle yakıldıktan sonra işlem bitmiş sayılıyor ki bunun lambanın kullanım ömrünü çok artıran bir unsur olduğunu unutmayın. Ben lambaları bozmamak için iki adet bias adaptörü yaptım daha sonra aşama aşama sizlerle paylaşıp onu da başka bir proje olarak yakın bir zamanda sizlerle paylaşacağım.

Yapmaya hazırlanan tüm arkadaşlara başarılar diliyorum sorularınızı bekliyorum


neonixie

Uygulama Resimleri:

Resim Resim Resim
Resim Resim Resim

Resim Resim Resim
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu
 
İleti: 1057
Kayıt: 12 Arl 2006, 12:20
İl: İstanbul


14.06.2007 tarihinde fmerkal yazdı:

Okunmamış iletigönderen Yorum Robotu » 12 Haz 2008, 23:42

Araştırmanız ve azmınız ıcın tebrikler ..nıceleri için kolay gelsin..
Yorum Robotu
 

14.06.2007 tarihinde bykoz yazdı:

Okunmamış iletigönderen Yorum Robotu » 12 Haz 2008, 23:42

elinize sağlık, sigle-ended projeyide bekliyoruz.

saygılar...
Yorum Robotu
 

14.06.2007 tarihinde Kapibara yazdı:

Okunmamış iletigönderen Yorum Robotu » 12 Haz 2008, 23:42

Elinize sağlık, gerçekten zor ve sabır isteyen bir uygulama.
Meraklılarının işine yarayacaktır.
Yorum Robotu
 

14.06.2007 tarihinde adisa yazdı:

Okunmamış iletigönderen Yorum Robotu » 12 Haz 2008, 23:42

devreyi uygulayacak arkadaşlara malzemelerde gerekli kolaylıklar yapılacaktır.
proje için tebrikler

saygılarımla
ADISA
Yorum Robotu
 

14.06.2007 tarihinde neonixie yazdı:

Okunmamış iletigönderen Yorum Robotu » 12 Haz 2008, 23:42

Sayın Adisa ,
DIY ci arkadaşlara yönelik çalışmalarınızı bekliyoruz bu gibi ortamlarda bulunan pek çok arkadaş trafo sorunu yaşıyor sizin gibi profesyonellerin yardımıyla bu problemler aşılacağına inanıyorum
saygılarımla
Yorum Robotu
 

Reklamlar

15.06.2007 tarihinde can_tan yazdı:

Okunmamış iletigönderen Yorum Robotu » 12 Haz 2008, 23:42

muhteşem, nefis oldu. 6550 kodlu tüp ile çalışır mı?
saygılar.
Yorum Robotu
 

15.06.2007 tarihinde neonixie yazdı:

Okunmamış iletigönderen Yorum Robotu » 12 Haz 2008, 23:42

teşekkür ederim
yazının içinde anlattım 6550 ile çalışır kt serilerinin tamamıyla ve bunlardan başka tasnif dışı sayılabilecek eski renkli tv lerin horizantal deflection tüpleriyle hatta,hatta hf(kısa dalga) verici tüplerinin tamamıyla çalışır eski telsizlerde kullanılan yüksek frekans tüpleriyle örnek ls70 120mhz de bile çalışabilen bir tüp
Yorum Robotu
 

15.06.2007 tarihinde Emir yazdı:

Okunmamış iletigönderen Yorum Robotu » 12 Haz 2008, 23:42

tebrikler yeni çalışmalarınızı bekliyoruz
Yorum Robotu
 

16.06.2007 tarihinde omurtag yazdı:

Okunmamış iletigönderen Yorum Robotu » 12 Haz 2008, 23:42

arkadaşlar
neonixie ile birlikte yaptıgımız bu projede ben KT88/6550 ile projeyi tamamladım. (Ses trafolarımı sevgli Değer bey beni kırmayarak sarıverdi). Golden Dragon 6550 lambalar kullandım. Ben tek bir kasada iki kanal/monoaural yapıda (birleşk ama tamamen ayrıı) tamamladım. Yapım sürecinde sevgili Neonnixie'nin, verdiği elektrik trafo-voltaj bilgi desteklerini unutumamam. Sesteki tınının KT88/6550 ile nasıl bir hal aldıgı bu lambanın auioFİL'ller dünysındaki namı ile ilişkilendirildiğinde, şu söylenebilir: KT88/6550 solid sesini üstünlüklerini (bass) lambalıya taşıyabilen bir lambadır. Bu cihazı yapıp kullanmaya başladıgınızda, neonixe ve benim yaptıgım gibi hiç kıyamadıgınız solid state amfilerinizi satmak için dolanmaya başlayacağınızı büyük ihtimalle düşünüyorum. Aslında en önemli sorun trafo temini. Bu konuda -eğer benim fazla para yok diyorsanız ve elektrik bilginiz yüksek ise) eski lambalı cami amfilerini dere kenarında trafosunu çıkarmak üzere, tornavida ve pense ile icraatınıı yapabilirsiniz (Bede eskden öyle yapmıştım .ama boş iş arkadaşlar. Voltaj trafosu dışında amfinin can damarı ses trafosudur. Öyle her ses trafosu doyurmaz audioFİL'ik açlığımıızı.. :kop: Aslında Hasimoto ile de mailleştim. Trafolar konusunda ancak bir trafonun 500 dolarlardan bahsedildiği ortamda, bizi aşar diye, "yerli malı yurdun malı dedik ve omuz omuza yapımı tamamladık. Malzemeler için, İstanbul'dakiler Karaköy selanik pasajına ugrayıp, oradan güzel malzemeleri hala bulabilirler. Wima kondansatorler felan x Trafolar konusunda,(ben ses trafolarında sevgili Değer bey'in beni kırmayarak KT88 trafosu sarıvermesindeki dostluk ve samimiyeti unutamam.On çok teşekkür) br çok alternatif var. Ankaradaki Arkadaş'lar sanıyorum ,bildiğim kadarıyla Adisa'yı Veffa bey'in kapısını çalabilirler. (Bir kaç kez tel ile görüştük.Ona saygılar :selam: ) trafo ve parça konusunda. (O arada arkadaşlar bu lambalı amfi işleri 500 voltluk projeler. aman çok dikkat ediniz. Elektrik fişinin çıkık oldugunu en a iki kez kontrol edini her eliniz attıgınızda. Ve statik voltaj oldugunu kondansatorlerde unutmayınız). Sonuçta,ses mukemmel. Elektronik bilgisi teknisyen düzeyde olan arkadaşlar, güvenliğe önem vererek bu projeyi yaparlarsa, sesten/tınıdan çok tatmin olacaklarını düşünüyorum. :bye:
Yorum Robotu
 

Sonraki

Projeleriniz


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • Lambalı gitar amfisi yapmak...
    1, 2, 3gönderen Enis Eşençay » 02 Nis 2008, 23:25
    21 Cevaplar
    5858 Gösterim
    Son ileti gönderen Swan Son iletiyi göster
    23 Eyl 2009, 11:44
  • Kutahya porselenden lambalı hoparlör
    Eklenti(ler) gönderen alpertandogan » 29 Ekm 2009, 11:56
    3 Cevaplar
    1689 Gösterim
    Son ileti gönderen miriel Son iletiyi göster
    29 Ekm 2009, 20:10
  • 3W AMPLİFİKATÖR
    1, 2gönderen Kapibara » 23 Şub 2007, 03:57
    13 Cevaplar
    7693 Gösterim
    Son ileti gönderen basscanabi Son iletiyi göster
    29 Tem 2009, 11:56
  • Germanium Amplifikatör
    1, 2Eklenti(ler) gönderen Kapibara » 23 Kas 2008, 01:34
    16 Cevaplar
    3321 Gösterim
    Son ileti gönderen Kapibara Son iletiyi göster
    28 Şub 2013, 22:32
  • Luksman 80W Amplifikatör
    1, 2, 3gönderen Bedri® » 29 Ekm 2010, 01:33
    28 Cevaplar
    5706 Gösterim
    Son ileti gönderen Bedri® Son iletiyi göster
    11 Oca 2015, 05:18

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir