Uzaktan Kumandalı Motorlu Potans Kiti yapsam?

Ön Yükselteç ve Ton Kontrol devreleri » Ön yükselteçler(preampli), equalizer ve ton kontrol devreleri hakkındaki soru(n)lar

Uzaktan Kumandalı Motorlu Potans Kiti yapsam?

Okunmamış iletigönderen Hazar » 07 Oca 2008, 23:07

Daha önce bykoz arkadaşım Alım Satım hususları bölümünde kendi devresini görücüye çıkarmıştı. O sıralar maddi durumum müsait değildi, ihtiyacım olmasına rağmen alamadım. Hep içimde uktedir :lol:
En sonunda niyeti bozup kendim yapıyorum. İlk başta sadece kendi işimi görsün diye düşündüm, ama sonra diğer DIY'cileri düşünerek farklı bir tasarıma giriştim.

Nedir?
Motorlu stereo potansiyometre kullanan pasif preamplidir. Ayrıca diğer versiyonunda 4+ kanal giriş seçicisi bulunuyor.

Ne yapar?
Tembelliği tetikler! Ses açmak için yerimizden kalkmak istemeyen biz insanoğlu için geliştirildi. (açıklamaya bak)
İki versiyon olarak düşündüm, biri benim de kullanacağım "basit" versiyon, diğeri, giriş seçicili "gelişmiş" versiyon.

Basit versiyonu şunları yapar:
Tüm Sony(SIRC) ve Philips(RC-5) protokolünü kullanan uzaktan kumandaları destekler.
Akıllıdır, tuş öğrenme fonksiyonu vardır. Kumandadan istediğiniz tuşa istediğiniz komutu atayabilirsiniz.
Basit versiyonda 4 tane komut var. Sistemi Aç / Kapa, Mute(Sessiz), Ses +, Ses -. Görüldüğü gibi sadece basit (bana kalırsa başka fonksiyona gerek yok) fonksiyonlar var.

Özellikler:
Amplinin güç trafosunu açıp kapatabilme. Devre üzerinde veya devreden ayrı soft start fonksiyonu. (Ampli trafonuza gidecek 220V'u preamptan geçirmek istemem derseniz)
Delay-on/off özelliği. Sistemin açılması ve kapanması 5 saniye sürer(ayarlanabilir?). Önce güç trafosunun rölesini, sonra mute rölesini bırakır, sessiz açılış ve kapanış sağlamanın yanında amplinin stabilizasyonuna olanak verir.
Ses artırma ve azaltma, 1A akıma kadar motorlu pot sürebilme (RK27 serisi pot kullanacaksanız, gerekli bir özellik)
Motor akımının darbeli olarak verilmesi, hassas ayarlamaya olanak sağlar ve daha az gürültü oluşturur.
Devre o an potun nerede olduğunu bilememektedir, motorlu potta herhangi bir feedback mekanizması yok çünkü.
Tek LED kullanan minimalist görünüm.

Eğer kart üzerinde soft start istenirse IEC 220V fiş girişi(şu bilgisayarınızın güç kaynağındakinden) + devre üzerinde besleme trafosu; kart harici soft start içinse adaptör. Ve RK18 serisi 100K stereo pot ile olayı tamamlıyoruz. Kumanda kişisel tercih, ben vermiyorum.


Satıyormuşum gibi konuştum. Daha satılan birşey yok. Özellikle böyle mal tanıtıyormuş havasında yazdım ki, sizden fikirleri alabileyim.

Sizden ricam, böyle bir şey satın alacak olsanız neyine bakardınız? Yazdığım özelliklerden geliştirilmesi gereken, eksik olan veyahut hiç bulunmayan birşeyler var mı? Şu olsa süper olurdu dediğiniz örneğin?

Her türlü fikrinizi bekliyorum. Çok yakın gelecekte değil ama yakın gelecekte bu ürünü geliştirip pazara çıkarmak niyetim var. Geliştirmemde yardımcı olursanız, "beta tester" olarak bir numuneyi gönderebilirim belki, kim bilir :)
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu
 
İleti: 1057
Kayıt: 12 Arl 2006, 12:20
İl: İstanbul


Ah ah

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 07 Oca 2008, 23:52

Sevgili Hazar,

Senin bu PIC merakın beni de cezbetti, foruma yazdıklarından sonra araştırmaya başladım. Henüz programlayıcı ve tester alamadım, istediğim mevcut değildi, mevcut olduğunda da bütçem mevcut değildi.

Ama bir iki tane LCD ve bir adet baba bir PIC alıp seyrine bakıyorum.

Programlama uzmanlık alanı m olduğunda biraz okuduktan sonra PIC mantığını anladım, ama pratik deneyimim henüz yok. Zaten biraz fazla konuya birden el attığımdan, zaman darlığında pek de birşey yapamıyorum. Şu anda da halen bir toplantıdayım.:)

Ama bu tür bir kit almak istediğimde ilk bakacaklarımdan birisi gösterge ve vumetre gibi özellikler. Halen PC için kullanılan yetenekli bir uzaktan kumanda ve VFD spektrum analizör kullanıyorum. PC fonksiyonlarını gayet güzel kumanda ediyor, gösterge de oldukça hoş. Tabiki PC'nin programlama gücünden yararlanan bu aleti PIC alanına taşımak biraz zor ama imkansız değil. İyi bir programlama gerekiyor, LED yakıp söndürme, step motor sürümü, uzaktan kumanda, LCD sürümü gibi bir sürü devre var, ancak henüz bir sentez yok ortada. Aslında yaptıktan sonra paylaşmayı düşünüyordum ama öncelikle biraz high-end tarzına öncelik verip, dijital elektroniğe zaman tanımak zorunluluğu var.

Aslında analog devrelerden daha kolay, logic 0-1 takibi yapmak felan, ya çalışıyor ya çalışmıyor.

Ama baskılı devre işi, tasarımı dahil biraz kasmakta. Sırf bu yüzden bir aydır Proteus çalışıyorum. Sonunda çözmeye başladım ama ciddi zaman, emek gerekiyor. Bir yandan da dokunmatik tuşlu decktape'leri inceliyorum, bir iki tane alıp dağıttım :) Bu tür cihazlarda olmazsa olmaz artık bu tür dijital devreler.

Hele bir DAC kartımız olursa bu tür bir şeyler de yapmak lazım.

Dijital konusunu abartırsak dijital ekolayzır, ton kontrol, source selector felan seçmek mümkün. Ben uzaktan kumanda ve vumetre için kullanmayı düşünüyorum, her ne kadar kaliteli attunuator bulursam dışarıdan sadece vumetre ile yetinebilirim.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Kesinlikle destekliyorum.

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 08 Oca 2008, 16:55

Şahane olur Sevgili HAZAR.
Hatta şöyle bir önerim var. Sitemizde preamfi konusunda sıkıntımız var. Bu potu özellikle ras ın presine uyumlu hale getirseniz. Çünkü Hoparlör (Gökhan) arkadaşımızla beraber bu plaketi çokça yaptırıp isteyen site üyesi diyci arkadaşlara yollamayı düşünüyoruz.

İlk aklıma gelen bir olsa çok iyi olurduyu söyleyeyim. Dört kanal seçicili olması süper olurdu. Bir çok hi-end meraklısının evinde genelde birden hazla cd çalıcı yada pikap gibi ses kaynağı bulunur. Özellikle dinleme testi yaparken yerinizden kalkıp, dinleme konumunu bozmadan, diğer kaynağın aynı parçayı nasıl çaldığını test etmek gerekebilir. Bundan dolayı bence dört kanal seçicinin olmasında büyük fayda var derim. Tavsiye ederim.

Ayrıca sevgili HAZAR yardım için elimden geleni yapmaya hazırım.
Ersoy
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 455
Kayıt: 22 Şub 2007, 15:49
Konum: istanbul

Cevap: Ah ah

Okunmamış iletigönderen Hazar » 08 Oca 2008, 20:24

Görüşleriniz için çok teşekkür ederim.

hoparlör yazdı:Ama bu tür bir kit almak istediğimde ilk bakacaklarımdan birisi gösterge ve vumetre gibi özellikler.


Benim düşündüğüm, ilk olarak cihaz görevini yerine tam ve eksiksiz olarak yerine getirebilmeli. Ondan sonra görsel tabir edilebilecek ve daha önemlisi tercihe bağlı bileşenler eklenebilir.
Bu düşüncenden yola çıkarak aklıma gelen fikir şudur.
Madem görünüş de önemli, bu yapacaklarımızı "modül" olarak tasarlayayım, isteyen istediği modülü eklesin veyahut eklemesin. Ben nasıl olsa görünüşe karışmıyorum şu aşamada, kart kısmı ilgilendiriyor beni. Kutu işi sizlere ait olduğuna göre, maksimum esneklikte modüller geliştirmem sanırım hepimizin işine daha çok yarayacaktır. Motorlu pot devremizi yaptıktan sonra LCD veyahut VFD ekranda spektrummetre ayrı bir modül olur. Belki sadece ona ihtiyacınız var, ya da yok. Hepsini entegre etmek için ne ben zaman harcayayım, ne de kimse almak istemediği şeye para vermesin. Bence orta yol budur.

hoparlör yazdı:Hele bir DAC kartımız olursa bu tür bir şeyler de yapmak lazım.

Olacak olacak. Bir USB DAC ile karşınıza geleceğim :shock: . WM8740'ları sample olarak istedim, 14'ünde yola çıkacaklar.
Salonunda PC istemeyenler için (aynı üstte anlattığım mesele gibi. ben salonumda PC isterim ama siz istemeyebilirsiniz. esneklik açısından ikisini farklı modül yapıyorum) SPDIF ve Coaxial (dijital) girişli NOSDAC modülü de projelerim arasında. Sağlam geliyorum yani. Bir de zaman bulabilsem :D



hoparlör yazdı:Dijital konusunu abartırsak dijital ekolayzır, ton kontrol, source selector felan seçmek mümkün.

Doktor okusa vurur seni :P Hiç odyofil sistemde ton kontrol olur mu? High Fidelity, yaani orjinale yüksek sadakat elde etmeye çalışırken ton kontrol bu amacımıza uygun değil. Ben olmasam da sizden biri (mesela sen Hoparlör :) ) bize bir equalizer yapabilir. İşine yarayana çok güzel olurdu.


Gelelim Ersoy'a.
Sizin de iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Sanırım sizin elinizde bende bulunmayan bazı imkanlar var, atölye gibi. Zamanı geldiğinde el birliği ile bu projeyi bitirme teklifine asla hayır demem.

Ersoy yazdı:Hatta şöyle bir önerim var. Sitemizde preamfi konusunda sıkıntımız var. Bu potu özellikle ras ın presine uyumlu hale getirseniz. Çünkü Hoparlör (Gökhan) arkadaşımızla beraber bu plaketi çokça yaptırıp isteyen site üyesi diyci arkadaşlara yollamayı düşünüyoruz.

Mükemmel bir fikir! Preampli projesinde Nico Ras der ki:
Ön yükselteç çıkışına 22K ile 50K arasında logaritmik stereo bir ses potansiyometresi konulmalıdır.

Hay hay! Benim yapacağım kitin ultra esnek olmasına çalışıyorum zaten. Benim devre yanında vereceğim potu kullanmak zorunda olmadığımızdan bu değerlere uygun bir motorlu pot kolaylıkla kullanılabilir. O değerde potu ben temin edebilirsem eğer, tabii ki seçenek sunabilirim. Şu aralar Farnell'den yapacağımız toplu alışverişe göz atabilirsiniz belki pot konusunda.


Ersoy yazdı:İlk aklıma gelen bir olsa çok iyi olurduyu söyleyeyim. Dört kanal seçicili olması süper olurdu.


Hmm, seçici isteyenlerin sayısı ikiye yükseldi :) HI-END olmasına dikkat ederek hazırlayacağımdan Takamisawa'nın Audio serisi röleler kullanmak lazım gelir. Sizden ricam, kaç girişi seçmek istersiniz? 4 yeterli mi herkese, 5 olsaydı daha iyi mi olurdu? Yoksa elim değmişken 15-20 tane :D mi olsun. Tasarımı sizlerin isteklerinize göre şekillendireceğim.

Farklı görüşlere her zaman açığım.
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu
 
İleti: 1057
Kayıt: 12 Arl 2006, 12:20
İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen grii_35 » 09 Oca 2008, 01:13

walla cidden güzel bi projeye benziyor. giriş seçimi konusunda sanırım CD/PC/TV/phono diye düşünürsek 4 adet yeterli olur 1 tanede yedek olsa 5 tane olması daha bi iyi olur gibime geliyor ne bileyim yeri gelir sisteminize bi arkdaşınızın getirdiği bi deck ünite bağlarsınız bunu yaparkende kendi sisteminizden hiçbişey çıkartmadan yapabilirsiniz . diğer yandan bu projeyi yaparken nette dolanan 1-2 tane pic le ton kontrol devresinin programından yararlanarak yani üzerinde bir takım oynamalar yada ne bileyim fikir edinme amaçlı olarak kullanarak ihtiyacın olan programı yazmanda yardıcı olabilir diye düşünüyorum
grii_35
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 114
Kayıt: 18 Haz 2007, 02:56
Konum: İZMİR

Okunmamış iletigönderen e154 » 09 Oca 2008, 01:23

XLR ve S/PDIF grişi kayıt çıkışı olsa iyi olur. sanırım çok şey istedim
:lol: :lol: :lol:
e154
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 967
Kayıt: 25 Tem 2007, 02:19
İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Reklamlar

Cevap: Ah ah

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 09 Oca 2008, 11:56

Valla Dr. civanımı Ankara'ya gelince bulup önce ben vurucam, işlerini bitirsin de gelsin artık buraya, eh oğlan da artık ele gelmiştir yani :)

Ton kontrol, ekolayzırlar genele hitap ediyor ve de halen memlekette acayip rağbet görüyor. Bende de yeterince var, artık kullanmıyorum ama bazen sesle oynamak keyif veriyor.

Öncelikle ses kalitesi, odyofil standartları derim ben de. Zaten şu aralar ilginç bir Kenwood buldum, sadece güç katı, Toshiba'nın düşük gürültülü ses uygulamaları için geliştirdiği 2sc2240 ve eşleniği ile 100W çıkış veriyor. CD idare eder, ikinci el Sony CDP-691, ama bu ikisi bile tek hoparlör ve piezo tweeter ile çok keyifli olabiliyor. Zaten eşten dosttan amfi alıp açıp adamlar ne yapmış diye bakmaktan iş yapamaz hale geldim. Tamirci Hasan'a rakip olucam Tamirci Gökhan olarak ama ben sağlam olanları açıyorum :)

Bu arada 10 girişli birşey isterim desem abartmış olmam :lol: Ses kaynakları çok artık, pikap, radyo, çift kasetçalar, bilgisayar, odyofil cd, normal cd, .. şeklinde gidiyor. İster istemez artıyor yani. Audio uygulamalrına yönelik röle fikri çok cazip.

Piyasada VFD bulmak imkansız gibi, eskiden gelenler bitmiş. Aslında LCD istemiyorum, VFD ışıl ışıl çok daha güzel görünüyor ama yapacak pek birşey yok maalesef.

Modüler olma konusu ise şart zaten. Yoksa 1000 tane LED bağlamak isteyen grii_35 arkadaşımıza uymak zorunda kalırız :) Lehimleme derdi olmasa ben de denemek isterdim, led fiyatı pahalı değil ama lehim zamanı bir ömür nerdeyse 8)

preampli
volume kontrol
Uzaktan kumanda
vumetre
ton kontrol
loudness
ekolayzır
spektrum analyzer
...

şeklinde devam edebilir. Hatta bir timer ekleyip istediğimiz zaman evdeki ışıkları bile yakıp söndürebiliriz.:)

Uzun lafın kısası programlama açısından PIC'ler böyle birçok uygulamaya yönlendirilebilir. Modüler tasarımda daha ucuz ve küçük PIC işlemcileri kullanabiliriz. Dijital elektronik konusundaki tek çekincem aynı kutuya girerlerse high-end devrelerle olan etkileşimleri konusu. Başka da bir sorun yoktur.

Yoksa açıkcası ben bir iki tane attunuator getirtip ses seviyesini metal film dirençlerle ayarlamayı düşünüyorum. Ama yine de grii_35 arkadaşımız gibi keyifli işler olarak dijital ekolayzırlarla ilgilenebilirim. Şubat ayı daha rahat olacak bu açıdan.

DAC açısından sizlere güveniyorum, en uçuk projeye evet derim. Seçici lazım, 4 kanal sanırım yeter, iki tane yaparsak 8 kanal olabilir ama nasıl başlıycaz :)

Tüm bunlar konusunda hepimizin az çok bilgisi önerisi var. Dolayısıyla yapacaklarımızı tartışarak şekillendirebiliriz. En son bu sistemi piyasada bulabileceğimiz bir hoparlör sistemi ile de sonlandırabiliriz. Makul fiyatlara uygun bir sistem, dileyen high-end sistemini, dileyen elindekileri, dileyen de bunu kullanır.

Fikirler uçuşuyor, bakalım ne çıkacak..
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 09 Oca 2008, 15:04

Hazar..
Bence 4 kanal seçici yeterli. Birçok hi-end ürünün üzerinde 4 kanal var. Kanalları arttırmak mümkün. Ama maliyet artacaktır. Ayrıca nekadar az malzeme okadar temiz ses ve daha kolay kullanım.

Birde vumetre ve tonkontrol falan filan kısmını lütfen ayrı tutalım. Yada böyle aksesuarlar isteyenler için başkabir versiyon olsun. Bence analogdan fazla uzaklaşmayalım. Ürün piyasa işine dönmesin.

Bu uzaktan kumanda ve 4 kanal seçici ile ilgili farnelden sipariş olacaksa ben hemen katılırım. Ödemem gereken miktarı ve hesapnumarasını yazarsanız ben hemen yollarım. Ras ın presi için gereken motorlu potu da sipariş edelim.

Saygılar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 455
Kayıt: 22 Şub 2007, 15:49
Konum: istanbul

Analog da analog

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 09 Oca 2008, 17:11

Ersoy yazdı:Hazar..
Birde vumetre ve tonkontrol falan filan kısmını lütfen ayrı tutalım. Yada böyle aksesuarlar isteyenler için başkabir versiyon olsun. Bence analogdan fazla uzaklaşmayalım.


RAS'ın preamplisi zaten çok düşük bir çıkış empedansına sahip. Dolayısıyla vumetre vb. aksesuarlar için dileyen buradan sinyal alabilir, ayrı modüller olması da bir anlamda şart. Örneğin LED kullanımı ya da PIC ile LCD ya da VFD sürerek bir devre oluşturduğumuzda gösterge ile devreler ön panele sığmıyor ve ayrı plaketler gerekiyor.

İnsan bir sürü şey eklemek istiyor ama dönüp RAS'ın kutusuna baktığımda, tıpkı NAD'lar gibi son derece sadece ve alımlı duruyor. Bakınca vumetreden felan vazgeçiyorum koymaktan. Ama son derece bartılı bir dijital versiyon da yapmak isterim.

Ses kısmını halledelim, gerisi gerçekten piyasa işine dönüyor. "Listening to reality" Gerçeği/Gerçekliği dinlemek- RAS atasözü.:)

Karaköy'de 10K ve 100K potansiyometre var. Ama 100K olanının led özelliği yok. 10K tam istediğimiz gibi, bende de iki tane var ama RAS Preamp için 22K-50K diyor Hazar'ın belirttiği gibi. Dolayısıyla almak şart. Ama çıkışa 10K'lık koysak ne olur?

Malzeme konusunda biraz düşünüyorum, belki kendim yurtdışına çıkıcam ya da bir arkadaşa getirticem. Belli olur olmaz ben de katılmak isterim mutlaka.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen Hazar » 09 Oca 2008, 17:29

O zaman şöyle olsun. Ben 16 inputa kadar destek vereyim. İsteyen üzerinde 4 adet seçici bulunan input select kartlarından istediği kadar kullansın. (maks. 4 kart.) 4 adet isteyen 1 kart, 8 isteyen 2 kart gibi. Hem de ileride artırmak isterseniz rahatça halledersiniz.
16 da yetmez derseniz daha bişey demiyorum :shock:

Ersoy, UK kiti devresinin çoğu parçası TRde mevcut. IR receiver(sanırım?? TRde sürekli kaynak bulamadım nedense) ve Takamisawa röleler için yurtdışı lazım. Madem giriş seçici de ekledik bana biraz düşünme payı bırakın kafamda ve kağıtta tasarlayıp gerekli malzemeyi tesbit edeyim. Alma işi en kolayı, mühim olan geliştirme. :)
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu
 
İleti: 1057
Kayıt: 12 Arl 2006, 12:20
İl: İstanbul

Sonraki

Ön Yükselteç ve Ton Kontrol devreleri


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir