ACİL YARDIMMM!!!...

Ön Yükselteç ve Ton Kontrol devreleri » Ön yükselteçler(preampli), equalizer ve ton kontrol devreleri hakkındaki soru(n)lar

ACİL YARDIMMM!!!...

Okunmamış iletigönderen grii_35 » 01 Kas 2007, 00:41

selam arkdaşlar siteyi takip eden arkdaşlarımız odam için yaptığım projeyi aşşağa yukarı biliyorlardır. şimdi projede öyle bir noktaya geldimki kafm biraz karıştı açıkçası neden dersenzi ya ben bilgileri tam olarak bulamadım yada bilgi yok gerçekten. bilgi derken sitede yayınlanmış olan önyükselteç devresiyle ilgili https://diyaudiotr.com/islecler/tammetin.php?metinid=4 şimdi konu şu bu devreyi yaptık diyelim bu devrenin girişne kaç mV luk bi sinyal uygulamamız lazım ve çıkışındada kaç Vrms çıkış alırız neden diyicek olursanı şöyle açıklıyayım ne akdar gerekli yada gereksiz buna siz karar verin yada en azından biraz fikir vermiş olursunuz

bilgisayardan çıkan ses sinyali önce linkini verdiğim pre-amp devresine giricek, ardından burdan çıkan yükseltilmiş sinyali BA3822LS le yapılmış olan 10Band Ekolayzıra giricem sonra burdan çıkan sinyali ise yapmış olduğum 3 yollu aktif cross-over devresine giricem (cross-over devresinin çıkışı 1V rms e ayarlanabiliyor) burdan çıkan sinyalleride işte power amfilere girip ordanda hoparlörlere yönelndiricem. bu noktada kafamı karıştıran şu böyle arda arda 3 adet giriş seviyesinde sesi işleme amaçlı kullandığım bu devrelerden dolayı sorun yaşamaktan korkuyorum. yani sitemizde yayınlanmış olan o pre-amp devresini BA3822LS le yapılan 10band ekolayzır devresine girersem sorun yaşarmıyım itşe derdim bu :D
grii_35
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 114
Kayıt: 18 Haz 2007, 02:56
Konum: İZMİR


Okunmamış iletigönderen e154 » 01 Kas 2007, 01:16

bence bu durumda pre ye gerek yok. pc>eq>crsvr>amfi
e154
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 967
Kayıt: 25 Tem 2007, 02:19
İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 01 Kas 2007, 12:04

Bizim sitedeki preampliyi çalıştırıp denedin mi merak ettim. R4 ve R104 değerleri ile oynaman veya bunların yerine örneğin 10K'lık bir trimpot koyman sana ayarlama imkanı verebilir. 12dB'lik kazanç zaten yeterli olacaktır. Bu değerleri artırdığında, örneğin 4K7 yerine 6K8 direnç kullandığında kazanç da artacaktır.

Sana tavsiyem eğer bu preampliyi kullanacaksan mümkün olduğunca yüksek, +-30/35V civarı bir besleme kullanman. Yüksek voltaj çok iyi bir dinamik alan sağlıyor ve gürültü de düşük oluyor. Hatta Nico daha yüksek voltajlar için BD serisi yerine MPSA galiba tam hatırlamıyorum, yüksek voltajlı eşleniklerini de öneriyor.

Aslında eğer PC kullanacaksan ses kaynağı olarak, doğrudan ekolayzır'a girmen yeterli, sorun olacağını sanmıyorum. Crossover girişi de sorun olmaz sanırım. Ancak çıkış katlarını sürerken max. güç alabilmen için ses seviyesi ne olur onu bilemem. TDA 7294'ler için yüksek bir sürücü gerekiyor ama STK'lar için üretici dökümantasyonuna bakmalısın. Bu durumda belki her çıkış katı öncesine basit bir preampli koyman ya da daha kolayı crossover çıkışlarının kazancını artırman gerekebilir.

Bizim sitenin preamplisi oldukça kaliteli, high-end bir uygulama, sinyal yolu üzerinde kondansatör felan bulunmayan. Nico özellikle bu kondansatör olayını sevmediğini söylüyor forumlarda. Bu preampliden sonra da ancak kaliteli bir MOSFET uygulaması gelir o kadar. Yoksa bu kadar uğraştığına değmez, ekolayzır felan amacından saptırır. Kaldı ki kabinlerin de high-end olması gerekir.

Hani senin tasarıma birşey demiyorum, sakın yanlış anlama. Ancak amacı gerçek müzik aletinin gerçek tonlamasını yeniden canlandırmak olan bir ses sisteminin preamp+RAS100/250/300 vs. ancak bu amaca yönelik bir hoparlör takımı tarafından sese çevrilmesi gerekir. Yoksa uğraşmaya gerek yok, TL072 gibi düşük gürültülü opamp'lar ile yapılacak bir sürü ön yükselteç işini görecektir. Ama Milennium hoparlörler için yapmaya -kendi kanaatimce- değmez. Zaten kablo parası bile yekün tutacaktır.

Eğer önyükselteci yaptıysan da sonucu çok merak ederim, ben malzemeleri bir ay önce aldım ama BD139/140 çiftinin 16 tipinin eşleniklerini kullanmak için durdum. Bu transistörleri buldum ama eşleştirme, benzer kazanç oranlarına sahip olanları kullanabilme amacı ile bekliyorum. Tabiki çift taraflı baskılı devre de ayrı bir mesele, keşke ortaklaşa birleşip 100 tane felan baskılı devre yaptırabilsek. Ben 10 tanesini alırdım yani.

Haydi kolay gelsin, bu kadar yaptıktan sonra kim tutar seni :)
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen grii_35 » 01 Kas 2007, 18:32

yoırumlar için teşekkürler ve dediğiniz gibi sonutça high-end bi sistem kurmuyorum ama diğer yandan pasif-corss ovber la elde ediceğimden çok daha temiz bi ses alabileceğime emiim o konuda bi şüpem yok ama işte dediğim gibi kafama takılan sorun oydu yani girişe bitane daha pre-amp gerekirmi diye ama sanırım gerek olmadığını anladım :) sonuç olarak şimdi bağlantı şöyle olucak

PC>EQ>X-OVER>AMFİ>HOPARLÖR

bakalım bu yolda dewam ediyoruz sonuç ne olucak bende en az sizin kadar merak ediyorum :)
grii_35
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 114
Kayıt: 18 Haz 2007, 02:56
Konum: İZMİR

Okunmamış iletigönderen e154 » 01 Kas 2007, 19:05

zaten pre yi ilk başa koyarsan sistem biter. çünkü pre nin çıkışı yaklaşık 1 voltu bulacak elindeki eq buna dayabnabilirmi. madem crossoverden çıkışı 1 v ayarlayabiliyosun amfiyi rahatlıkla sürersin...
e154
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 967
Kayıt: 25 Tem 2007, 02:19
İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen grii_35 » 01 Kas 2007, 22:42

arkadaşlar eq tamada cross overin devreyi bastım deliklerini delerken devreyle beraber işaret parmağımada 1mm çapında delik açtım :)
grii_35
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 114
Kayıt: 18 Haz 2007, 02:56
Konum: İZMİR

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen the_cantan » 02 Kas 2007, 00:17

kardeş şu halde EQ lazım değil. crossover kullanacaksın hem de aktif. EQ ile crossover arasında ne fark var bir sor bakalım. şu halikarda sinyali PC den alacağından pre ampli de gerekli değil-hele ki ses kartın biraz iyi sinyal üretebiliyorsa- konfigürasyon direktmen PC>A.Crossover ve Power ampli şeklinde olacak.bu da zaten elinde var.hulasa PC de bir crossover programı varsa -yalnız bu durumda kabin içine pasif filtre lazım- onu da kullanabilirsin.bu durumda kabinlerin için çok yollu uygulanmana ters.
kısaca sorun;
PC>EQ>X-OVER>AMFİ>HOPARLÖR ise PC>X-OVER>P.AMP. şeklinde olması yeterli.
bana çok ters gelen şeyler var...10Band EQ varken 3yollu a.crossover neyin nesi... gerek yok. sitede yayınlanan ki güzel bir devre; pre amp. yapılıp istediğin voltajı yolla lazım değil. bu pre ampliden çıkanı EQ ya da a.crossover dan geçirip power ampliye gönder.bir de buna pre eklemek istiyorsan sana kalmış. mükemmel, komplike olması için uğraşmışsın her şey olsun diye çok saygı duydum ama olmasına da gerek yok.
halihazırda masrafa girmen millennium kolonlar için fazla.yani pre amp. devresi için masrafa girmen masraf önemli değilse zamn kaybı.olsun elde bulunsun dersen.ok. ama bir ses sisteminde tüm bileşenler birbirleriyle aynı derecede kalması tercih.ortalama ise en kaliteliyi eklemeye gerek yok.araban var önlerde kumho varken arkaya nitto takman doğru olmaz.en önemlisi bana göre kolon iken-kimine göre değişir- sinyali aptal tutmamamız gerekir. şu vaziyette senin durumuna bakılacak olursa sinyali iyi tutman millennium hop.in daha isabetli çalışacağına işarettir.bu da iyi bir şey.ama sinyal yoluna ne kadar şey sokarsan o kadar bozulma... tekno müziğe razıysan amenna. gelgelelim PC den çıkan sinyalde ön yükseltilmiştir ama PC den çıkıyor kalitesini kendiniz tartışırsınız.çok mu kaliteli analog sinyal gönderiyor? mp3?, CD? PC den dijital çıkış alıp önce DAC ekleriz derseniz -ki isabettir; tutmayan olursa orasını tartışırız en azından koleksiyon için için yararlı.- halihazırda iyi bir ses kartı ve power ampli ile iş biter.
edit:millenium hop. piyasada ki dandiks sürücüler içinde eli yüzü düzgün olan sürücülere sahip. 2 modelini beğenirim.
En son the_cantan tarafından, 02 Kas 2007, 20:40 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
Kullanıcı avatarı
the_cantan
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 294
Kayıt: 04 May 2007, 11:04
Konum: ank.

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 02 Kas 2007, 12:03

Önce geçmiş olsun diyeyim.:)

Aktif bir sistemde ekolayzır ne işe yarar derseniz, öncelikle sesi deforme ederek eğlenmeye yarar derim.

Yaptığım değil ama kurduğum bir üç yollu aktif sistemde önce ses kaynaklarını bir preamplide topladım. PC, CD, Pikap, Tuner, Kaset. Sonra ekolayzır, sonra da aktif crossover ve de çıkış amfilerinin üzerindeki ton kontroller :lol: Yani eğlencenin sonu yok di mi?

Sonuçta sesi ne kadar deforme edebilirim, farklı ses kaynaklarında nasıl ton farkı oluyor, farklı hoparlörler buna nasıl cevap verebiliyor şeklinde oynadım. PC'de basit bir sinyal jeneratörüyle testler yaptım falan filan. Kaldıki aktif crossover'ın gerek geçiş frekanslarını gerekse hoparlör fazlarını, kazançları vs. değiştirebiliyordum. En sonunda müzik değil gürültü dinlemeye çalıştığımı farkedip hepsini sıfırladım ve düz-flat dinlemeye başlayınca ohh dedim.

Ama bazı keşiflerim de oldu yani. Eğer kullanılan hoparlörlerin kullanılan frekans bantlarında 3 dB'lin üzerinde artışlar ya da çöküşler varsa, ekolayzır bu frekansları nispeten dengelemek için kullanılabilir. Ya da oda akustiğinden kaynaklanan benzer etkiler de düz bir frekans cevabı sağlamak için ekolayzırla halledilebilir. Aslında özellikle hoparlör frekansları için crossover devresinde filtrasyonu yapmak, zobel devresi felan kurmak lazım, yoksa örneğin 8 KHz'deki bir şişmeyi engellemek için tüm 5KhZ üstü frekansları crossover'dan azaltmak sistemin de frekans eğrisini bozacaktır. Ancak tüm bunlar için de ölçüm yapacak mikrofon gerekiyor :( Eğer bu işlemleri frekans bazında crossover'dan yapamıyorsan 10'luk bir ekolayzırdan yapmasını da bekleyemeyiz. Sonuçta düzgün bir frekans eğrisi için 1/3 oktavlık yani 31 kanallı ekolayzır gerekiyor.

Yani Cantan'ın dediğine çıkıyorsun, PC'de zaten 10'lu ekolayzır seçenekleri mevcut, gerisi sadece sesi bozmaya yarayan gereksiz cihazlar olarak yer alıyor. Eğer sinyal seviyesi gene yetersiz kalıyor dersen bir de PC'nin varsa kulaklık çıkışını dene derim, çoğunda artık line out ile aynı çıkış ama bazılarında farklı olabiliyor ve sesi biraz bozsa da daha yüksek voltaj çıkışı olabiliyor.

Son birşey daha söyleyeyim, Zaph Audio diye bir site var. www.zaphaudio.com Diyor ki ordaki John amca, insanlar pasif filtre yapmanın zorluğundan dolayı aktif filtrelere yöneliyorlar, çünkü iyi bir hesaplama ve işçilik gerektiriyor ve bu da korkutucu oluyor.

Ben de aynı bu yönde aktif sistemleri tercih ediyordum. Ancak gördüm ki bi-amping vs. gibi uygulamalar dışında çok iyi aktif sistemler olmakla birlikte eğer 24 dB/oktavlık faz farkı yaratmayan pasif filtreler üretebiliyorsak iş bitmiştir. Yapılıyor, ancak piyasayı araştırıp mevcut kondansatörlerle bu iş yapılır mı diye baktığımda hayal kırıklığına uğrayacağımı anladım. Bu tür malzemeler ancak yurtdışından getirilebilir ama bir bobin 3-20 Euro, bir kondansatör markasına göre 3-30 Euro iken ve daha yukarılara çıkabilirken devre pek de ucuz olmayacaktır. Kaldı ki 24dB'lik filtreler -aslında 12 dB'lik iki tane Butterworth filtrenin ucuca eklenmişidir- bu pahalı elemanlardan bolcana kullanır.

Yani ekolayzır filan denemek lazım, kullanmak istiyorsan kullan, eğlenmek de lazım. İyi bir kaset teybin çok yumuşak bir bas tonu ürettiğini duyunca bir süre kaset dinledim. Kulaklar hoş olsun, deneyip oynamayacaksak ne diye kendimiz üretiyoruz ki?
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen grii_35 » 02 Kas 2007, 16:08

hoparlör yazdı:...... Kulaklar hoş olsun, deneyip oynamayacaksak ne diye kendimiz üretiyoruz ki?


işte olayın temeli bu :) diğer yandan şöyle biieyde var tamam milenium hoparlörler çok kaliteli değiller bunu bende kabul ediyorum ama yeni kurduğum di sistemde ilk etapta ben güç denemeleri yaparım (belki doğru belki yanlış). ki zaten bu denemeler esnasında çıkış katı yanabilir doğrudan besleme hattını hoparlör üzerinden boşaltabilir vs. vs. kısacası yani ilk etapta bunalarla yapmayı ben istedim açıkçası nede olsa bu hoparlörleri bi yere kadar kullanıcam yani ya yanıcaklr yada ben sıkılıcam asıl hedefim BNC gibi bi marka sub için araştırdım 46cm 1000W RMS sub için 650€ dediler ve tek satmıyoruz onun için 2 tane almanız lazım bu durumdada 1300€ vermeniz lazım dediler bedne öyle kaldım zaten :) şimndi içinizden sen delimisin ewde öyle bası naapıcaksın dediğinizi duyar gibi oluyorum onuda şöyle açıklıyayım. ben genelde ses sistemi kurduğumda sesi sonuna kaar açarak dinlerim ama ne hikmetse hep istemişimdir sesi sonuna kadr açtığıdma beni rahatsız edicek bi sistem kurmam lazım diye işte onun için uğraşıyorum ve onunt emellerini atıyorum yavaş yavaş :D
grii_35
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 114
Kayıt: 18 Haz 2007, 02:56
Konum: İZMİR

Deneyim herşeydir

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 02 Kas 2007, 19:17

Hiç dert etme, Millennium'lar görece kalitesiz olabilir, bir de Osawa hakkında söylenenleri duysan.

Yaptığın tasarım oldukça güzel, orjinal ve öğretici. Sayende hepimiz yeni birşeyler öğreniyoruz. Ucuz hoparlörler her zaman kalitesiz sonuç vermeyebilir, tasarıma ve amaca göre şaşırtıcı sonuçlar alınabiliyor. High-End farklı bir kategori olduğundan oradaki tatminkarlık farklı bir düzeyde. Ama benim en sevdiğim şeylerden birisi de piyasadan değişik ve ucuz hoparlörler alıp sonuçlarını incelemektir. Gidip 200 Euro'luk 12" bir Beyma alınca aynı heyecanı duymayabilirim, giden paranın arkasından mutlaka o verilen paraya değmeli endişesi ile kasılabilirim. Zaten kasılmaktan gidip alamadım Beyma felan.

Ama 18"'lik bir canavarı eve sokmayı düşünüyorsan dikkatli ol derim. Ben Eminence 15" Cappa LS almayı planlıyordum bu yazın başında. Ucuz da değil ama birden ucuz görüp 12" bots aldım ve kabinleri yaptım. İyiki de yapmışım, kapalı kabin olmasına rağmen ortalık yıkılıyor, bana kalsa 18" alırdım ama anladım ki deneyimle biraz fazla geliyor. Daha önce çeşitli 15-18 inç subwoofer'alrı dinledim, kuzenimde var ama bunlar seslendirme amaçlı ve kesinlikle evde değil !! Ama denemeye karar verirsen kendin kadar bizlerin de bu işten keyif alacağını söylemek isterim :) Yalnız amfilerin de değişmesi gerekecek derim..

Buradan öğrendiklerimle neden yüksek kaliteli sistemlerin 5-8 inçlik baslar kullandığını daha iyi anladım. Hoparlörlerin üretim tarzı, mıknatıs, kon, süspansiyon özellikle benim amacım olan orta-üst Hifi'ye daha uygundu. Bu nedenle artık azman hoparlörlerden bu amaçla medet ummuyorum. Hele kaliteli sürücülerle elde edilen baslar artık illa da kuvvetli bas için 12" hoparlör gerekiyor şeklindeki inancımı değiştirdi. Öğreniyoruz işte.

Kuzenimin depoda kaldığı için hafif küflenen 3 yollu kaliteli bir çift Pioneer kolonunu da açıp baktığımda, iki tane kondansatörle marka adı altında neler satıldığını gördüm. Evvelki gün de 15 sene önce Karaköy'den özene bezene aldığım 3 yollu pasif filtrenin aslında tamamen hatalı olduğunu farkettim :(
Tizlerle sorunum vardı, iki kolon arasında bu durum açıkca farkediliyordu kulakla. Zaten sesi biraz fazla çınca yıllar sonra tekrar denediğimde hem midleri yaktı hem de bas bir kolonun ön suntasını parçaladı.

Resim

Şimdi 15 gündür 10"'lik 20 sene önce aldığım bu sinefon bas ile Motorola KSN1001 piezo tizlerden oluşan kabinlerimde müzik dinliyorum. Yeni tasarımla yaptığım kabinlerim gerçekten benim kulağıma çok daha hoş geldi. Berrak, distorsiyonsuz bir ses, ne aktif ne de pasif filtre, aslında sadece piezodan önce bir 47 ohm taş direnç, amfiyi korumak için, ve bir de 4KHz civarı 6 dB'lik bir geçiş sağlayan kondansatör. Bu niye diyeceksen, basın 3 KHz'den itibaren düşüşe geçen bir frekans eğrisi var, piezonun da 3 KHz'e inen bir alt frekans limiti var. Geçişte fazla şişkinlik olmasın diye kabaca bir öteleme işte. Olsa da olur olmasa da.

Ve de ekolayzır felan yok, basit bir ton kontrol o kadar.

Yaptığın tasarım gerçekten ilginç, fiberi bu şekilde kullanmak, tavana asmak, aktif bir filtre ile kendi yaptığın çıkış katlarını kullanmak, hepsi de keyif verici çalışmalar. Farklı tasarımlar için bana çok ipucu verdi, fiberden yapılmış kürelerin içine tiz ve mid yerleştirmek gibi...

Benim aklımda kalan bir tek mid'lerin arkasını nasıl kapattığın o kadar. Baslar midleri hırpalayacak, eğer hakikaten son sesine kadar açıp dinleyeceksen :mrgreen:
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Sonraki

Ön Yükselteç ve Ton Kontrol devreleri


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • Tda 7294 Acil yardım
    gönderen Gökhankaan » 13 Nis 2012, 19:21
    2 Cevaplar
    1182 Gösterim
    Son ileti gönderen elektrobeyin Son iletiyi göster
    14 Nis 2012, 20:38

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir