ACİL YARDIMMM!!!...

Ön Yükselteç ve Ton Kontrol devreleri » Ön yükselteçler(preampli), equalizer ve ton kontrol devreleri hakkındaki soru(n)lar

Bendeki BOTS Hoparlörler ve SPL

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 06 Kas 2007, 14:47

Bots markasını aslında tavsiye üzerine almıştım, ucuz geldi. DIY için de uygun çünkü ucuz ve bol miktarda bulunabiliyor.

Aslında ürünlere bakacak olursak daha çok seslendirme ve araba için üretlimiş görünüyorlar. Çünkü ses basıncı yüksek ve 12" gibi hoparlörleri gerçekten ses çıkarıyor. Çeşitli amfilerle denediğimde eski bir Sony transistörlü radyo amfi ile inanılmaz bas performansı verdi. Ölçmedim, kapalı kabin ama pek de yumuşak bir hoparlör değil, yüksek SPL için konumlanmış. MDF yi içeriden iyi desteklemiştim, iyi ve derin basları var. Ancak HiFi mi? Orası biraz tartışılır. Lastik süspansiyonlu ve sert bir hoparlör, kon plastik. Bu durumda güm güm sesleri araba tarzı gayet iyi veriyor. Güçlü amfi lazım. HiFi hoparlör kategorisinde ama ölçmeden ne diyeyim ki?

Ama açıkcası caz dinletilerinde de çok yavaş ve ağır aksak kalmadı, ama bu fiyata evde genel amaç için iyi bile derim. Plastik dome tizler ile denediğimde iyi bir kombinasyon oldu, her iki hoparlör de kesinlikle yüksek SPL üretiyor. Bu anlamda distorsiyon ne derseniz, yani iyi bir dinlemede ve yüksek seviyelerde fark edilmez diyemiycem. Sonuçta bu fiyata plastik bir hoparlör için hele hele pop dinlemek için gümbür gümbür rock dinletmek için gayet iyi derim.

Portlu bir kabin tasarımına geçmeyi de düşünüyorum, askıları buna uygun. Ancak önce ölçüm yapmam lazım, Kasım ayı sonlarına doğru karar vericem. Ama kapalı kabinden de memnunum. Aslında ev için gerçekten iyi bir titreşim üreteci diyebilirim. :)

Bir ara JBL GT5-12 serisinden bir band-pass bas kabin yapmayı hedefliyorum, araba için değil, ev sineması için. Aslında tip olarak benzetiyorum, benzer tarzlar, yüksek Xmax, geniş membranla bolca hava iten şeyler. Tabiki JBL'in malzeme kalitesi ile karşılaştırılmaz, çünkü hatırlıyorum, bir çift bots alabilmek için 5 tane felan hoparlör geldi depodan. Kullanılan metal yumuşak, indir kaldır da hemen yamuluyor. Montajda da sorunlu, vida delikleri uğraştırıyor.

Fiyatlar da çok ucuz ama tam hatırlamıyorum, tweeter 10-15 felan acayip ucuza gidiyor. T/S parametrelerini bir ara çıkaracağım, zaman bulamadım. Sitede yok, zaten alınan her hoparlörün de kalitesi aynı değil gibi, ölçmek ve eşleştirmek gerekir.

Midrange olarak geçen iki tane de minik hoparlörü var Bots'un. Sesleri fena değil, aslında tweeter olarak bile kullanılabilir. Böyle bir projem var, bakalım nasıl sonuçlanıcak. Orta ve orta üst frekanslar daha berrak çıktı bunlarla. Üstleri gene dome ile desteklemeli derim.

Resim

C-Mark diye bir çift 8" hoparlörüm de var, ama bütün bu hoparlörler açıkcası yüksek SPL ve seslendirme amaçlı kullanılıyor. Kağıt vb hafif malzemeden yapılmış olanlar az, kevlar olsa da denesek deyip oturuyoruz işte.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul


Pasif ya da aktif

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 06 Kas 2007, 15:00

Pasif filtre kullanmak için iyi malzeme, iyi hoparlör ölçümleri ve kesinlikle 24dB'lik Linkwitz-Riley filtre kullanmak gerekiyor. Böylece belki fazladan bir güç crossover üzerinde kalıyor ama faz kaymaları da engelleniyor. Extra kondansatör ve bobin kullanımı ise maliyeti artırdığı gibi bu malzemenin fiyatı da kalitesine göre oldukça yükselebiliyor.

6-12-18 dB eğimlileri zaten HiFi için boşverin, hepsi de faz kaymaları oluşturuyor. Bu arada piyasada hazır satılan 24dB'lik pasif filtre görmedim.

Bu yüzden gereksiz sinyal yükseltme olarak adlandıramayız pasif filtreleri. Bugün high-end sistemler halen pasif filteleri kullanıyorlar. Daha iyisi için bi-amping yapılabilir, yüksek geçiren mid-tiz arası geçişler nispeten daha kolay, asıl yüksek akım geçen bas hoparlörünün alçak geçiren filtresi ısınma vb. sorunları yaratan.

Aktif filtrede de gene 24dB/oktav şartı var, örneğin Behringer CX3400 24dB'lik Linkwitz-Riley kullanıyor, faz ayarları da istenirse filtre üzerinde ayarlanılabiliyor. Bu ürünle yalnız profesyonel ürünler, gene de evde yapılanlara göre çok daha fazla ayar seçeneği var. Daha iyisi ise 2496 dijital olanı, bu ayrı bir alan, geçelim.

Amfinin işi yorulmak, hamal yük taşır, yorulursa fazladan hamal çağrılır, ama işi de budur. Yorulmadan hamal da olunmaz amfi de. :)
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Önceki

Ön Yükselteç ve Ton Kontrol devreleri


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • Tda 7294 Acil yardım
    gönderen Gökhankaan » 13 Nis 2012, 19:21
    2 Cevaplar
    1182 Gösterim
    Son ileti gönderen elektrobeyin Son iletiyi göster
    14 Nis 2012, 20:38

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir