Hoparlör ve Kabin hakkında yardım

Hoparlörler » Tweeter(tiz), mid-range(orta sesler), woofer ve subwoofer'lar hakkındaki tüm soru(n)lar

Hoparlör ve Kabin hakkında yardım

Okunmamış iletigönderen rotring » 14 Şub 2008, 02:35

Arkadaşlar elektro gitar için bir anfi yaptım ancak kabin ve hoparlör konusunda sizlerinde fikrini almak istiyorum.

Karaköy'de bir hoparlör buldum. Adam elektro için bir model tavsiye etti. Hoparlör körüklü değil. Kağıt yapılı ve ortası delik. Delik dediğim yer hoparlör'ün merkez kısmı. O kısma istenildiğinde Tweeter takılabiliyor. Yani diş çekmişler ve bu yere sonradan başka bir tweeter eklenebiliyor (İlk kez böyle bişey gördüm ).

Hoparlör'ün genel olarak çıkışı hakkında bilgi almayı unuttum. 12" boyutunda yaklaşık 200-300W çıkışı var sanıyorum. RMS olarak 100W verse benim işimi görüyor. Bu benim için yüksek bir değer ama kaliteli olsun diye bu modeli seçtim. Hz değerlerini birdahaki gidişimde öğrenip buraya yazabilirim.

Hoparlörün değerleri sanırım wwweminencecom/guitar_speaker_detail.asp?model=LEGEND1258&speaker_size=12&SUB_CAT_ID=4 buradaki gibi olacaktır.

www kısmından sonra ve eminence'den sonra "." nokta koyun.

Bu iş için tavsiye edebiliceğiniz başka tip hoparlör varsa onlarıda değerlendirmek isterim.

Ayrıca birde bu hoparlör'e kabin yapmayı düşünüyorum. Birçok program indirip birçok pdf okudum ancak tam olarak benbim istediğim gibi bir model (elektro için) bulamadım. Tek hoparlör olucak ve yaklaşık ebatları 400x400x200 gibi bir kutu düşünüyorum. Hesaplama yolu ile değil yaklaşık bir değer olarak bu değeri buldum. Hoparlör'ün değerlerini ile kutu yapımı hakkında bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

Anfim: 150W (8Ohm) - 205W (4Ohm) çıkışı var.
Bu hoparlör ve kabin hakkında bilgisi olanlar yardımcı olursa çok sevinirim.
rotring
Yeni Üye
 
İleti: 20
Kayıt: 14 Şub 2008, 02:20
Konum: istanbul


Eminence

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 16 Şub 2008, 20:03

Bu tip kabinler yapmada tecrübeli değilim. Enstrüman hoparlörleri bambaşka bir konu doğrusu. Meraktan Eminence'a baktığımda belirttiğiniz hoparlör için tavsiye edilen bir kabin de yok. T/S parametreleri elinizde olsa da, nasıl bir "sound" elde etmek istediğinize bağlı olarak kabin hesapları ile oynamak gerekiyor.

Doğru bir tavsiye için Eminence'in Türkiye distributörüne gitmenizi tavsiye ederim. Hem demo ortamları var, hem de Eminence'in kendi kabin hesaplamaları için kullandığı bir yazılım var. Belki satın almadan istediğiniz hoparlör için tavsiye bir kabin hesaplayabilirler. Ayrıca seçenekler de oldukça çoğalıyor.

http://www.eceelektronik.com

Seçtiğiniz hoparlör koaksiyel denilen geniş bantlı seslendirme ve enstrüman hoparlörlerine örnek sanırım. Faz kaymasını sıfıra indirgediği için çok da sevilir yani. 15" Kappa serisi bas hoparlörlerle ilgilenmiştim ama ev için anlamsız büyükler. Zaten High-End merakı arttıkça 5-8inç hoparlörlere iniyorsunuz.

Dolayısıyla ya elinizdeki yazılımlarla T/S parametreleri ile denemeler yapacaksınız, ya Ece Elektronik'e ziyaret, ya da kabin hesapları da verilen, işinize uygun bir başka Eminence hoparlörü, ya da B&W, Beyma, ... gibi başka seçenekler.

Başarılar dilerim.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen rotring » 17 Şub 2008, 01:28

Elimde hoparlörün tüm değerleri olmasına rağmen kabin yapamıyorum. Bunun sebebi çok fazla değişken olması ve örnek olarak bulabiliceğim fazla kaynağın olmaması.

Seninde söylediğin gibi enstrüman kabinleri yapı olarak biraz daha farklı. Özellikle kaliteli kabinler 400-500$ seviyelerden başlıyor. Benim amacım bunun kadar olmasa da iyi bir ses almak.

Eminence in kendi programı ile denemelerim oldu ancak istediğim 75Hz-5kHz arası iyi bir bir diagram elde edemedim. Sonuçlar çok uçuk değerlerde çıkıyor. O nedenle hazır kabin tasarımlarına yöneldim.

İnternette arayarak bulduğum bir kabin tasarımını yapmak istiyorum. 2 tasarım arasında kaldım yardımcı olabilirsen çok sevinirim.

İlk değerdeki tablo ile ikinci değerdeki tablo arasında nasıl bir fark vardır ve hangisi daha iyi bir ses aralığı verir? Gitar için frekans aralığı verdiğimi gibi olucak. Benim için en iyisi hangisi olur karar veremiyorum.

İlk tablonun kutu şekli solraki resim. 2. tablodaki ise sağdaki.


Resim
Resim
rotring
Yeni Üye
 
İleti: 20
Kayıt: 14 Şub 2008, 02:20
Konum: istanbul

Okunmamış iletigönderen Kapibara » 17 Şub 2008, 05:07

Eğer bulabilirseniz bir zamanlar bu sektörde epey meşhur olan ECKD serisinin 16 numaralı kitapçığını bulmaya bakın.
Hans Herbert Klinger tarafından yazılıp Türkçeye Münip Öniz tarafından çevrilmiş.
Kitapçığın adı ise " Hoparlör Kabinlerinin Yapımı "
130 sayfadan fazla olduğu için tarayıp yayınlamayı gözüm kesmiyor.

Hatta buradan satın alabilirsiniz.
http://www.ideefixe.com/kitap/tanim.asp ... 1K6KU46XM4

Veya buradan.
http://urun.gittigidiyor.com/Hoparlor-K ... dZZ7587933
Kullanıcı avatarı
Kapibara
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 435
Kayıt: 22 Şub 2007, 03:05
İl: Sakarya

Okunmamış iletigönderen rotring » 17 Şub 2008, 13:50

"Hoparlör Kabinlerinin Yapımı" kitabı bende var ancak orada anlatılan kabinler genelde alışılagelmiş kabinlerden farklı. Arayıpta bulamayacağımız kabinlerden çok var (Fil hortumu, gırtlak, dev kaplumbağa hornu gibi...) ancak benim istediğim gibi bir kabin ne yazık ki bulunmuyor.
En son rotring tarafından, 17 Şub 2008, 23:12 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
rotring
Yeni Üye
 
İleti: 20
Kayıt: 14 Şub 2008, 02:20
Konum: istanbul

Zor seçim

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 17 Şub 2008, 22:43

Sevgili Kapibara'nın bahsettiği kitap bende de var. ECKD serisinin 6, 16 ve 17 (aktif kutu) no'lu kitapları, 8 no'lu çıkış katları üzerine olanı da dahil, artık oldukça eskidi. Ancak halen faydalanılabilir kaynaklar arasında, ama birebir yapmaktan ziyade fikir almak amacıyla.
Nedeni de yıllar içinde, 1980'lerden -ki bunlar Türkiye'de yayınlanma yılları- bu yana çok şeyler değişti. En önemlisi de hoparlörler. Kabin yapma teknikleri çok büyük bir değişim içinde değil, high-end ve low-end dışında, biz DIY severler halen sunta, mdf kullanıp elyaf, sünger vb. malzemeleri uyguluyoruz.
Dolayısıyla bu kitaplardaki tasarımlardan olduğu gibi yararlanmak imkansız, çünkü belirli tip sürücüler (hoparlör) üzerine tasarlanmışlar ve bugün bunları değil Türkiye'de yurtdışında da bulamazsınız. Belki bir iki Fostex, o da belki.
Ayrıca seslendirme ve entsrüman kabinleri çok değiştiler, sürücü verimlilikleri arttı gitti. Ve de bu tip kitaplarda verilenler bu amaca yönelik değiller.
Bildiğim kadarıyla enstrüman aleminde çıkan ses tonundan hoşnut olmak apayrı bir müzik bilgisi gerektiriyor. Bu yüzden de efsanevi amfiler, hoparlörler felan var. Fender gitar amfisi olan şanslı delikanlılar vardı bizim zamanımızda.
Ancak olaya teknik olarak bakarsak, bizler de yüksek verimlilikte, gitardan arzu edilen frekansları ve harmonikleri "normalde" az distorsiyonla üretebilen bir sistem yapmak mümkündür. Verdiğiniz diagramlarda frekans cevapları oldukça inişli çıkışlı görünüyor. Müzik dinlemek için biraz fazla değişken ama gitar için iyi midir, birşey diyemiyorum. Düz bir frekans cevabı almak için gerçekten uğraşmak lazım, ölçebilmek lazım. Tasarımı hazır bile bulsanız crossover gibi elemanlardan dolayı sapmalar, kabin hesaplarının beklenilen sonucu verdiğine dair ölçümler gerekiyor. Ben de zaten şu anda bu konu üzerinde çalışıyorum.
Dolayısıyla hangisi diye bir soruya cevap vermek gerçekten çok zor. Koaksiyel tipteki hoparlörler gerçekten crossover ihtiyacını ortadan kaldırıyor, bas ve tizler arasındaki frekans kaymalarını önlüyor. Ancak özellikle istenen bas düzeyini yakalamak amacıyla kabin hesabı devreye girince ortalık karışıyor. Çünkü 200Hz civarlarına kadar inince artık kabinin önemi daha belirgin hale geliyor. Gönderdiğiniz tasarımlardan ikincisi görece daha düz bir frekans bandı sunuyor gibi. İkincisi çift portlu olan galiba. İlkinde çökmeler ve zıplamalar daha fazla. Bunun dışında belirgin bir şey söyleyemem açıkcası. Aktif gitar amfilerinde bu kararkteristiği düzleştirecek aktif filtreleme yapılıyor, bunu pasif olarak yapmak ciddi zor, nedeni de hesaplamadan ziyade tam değerlerine ulaşacak kaliteli bobin-kondansatör ve direnç temin edebilmek.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen rotring » 17 Şub 2008, 23:11

Kabin olarak 2. tipteki kabinin yapımına en kısa zamanda başlamak istiyorum. Önerilerin için çok teşekkürler.

Verdiğim resimlerdeki iniş ve çıkışlar genel olarak (gitar için olanları) bu seviylerde. Birçok kabin tasarımında bu ve bunun gibi diagramlar çıkıyor. Biraz daha düz yada stabil bir tasarım henüz görmedim. Sanırım bu işin doğası gereği böyle bir tablo çıkıyor.

Crossover'a sanırım ihtiyacım olmayacak. Çünkü tek yollu bir hoparlör kullanıcam ve kabin içinde başka hoparlör olmayacak. Başka bir deyişle bu hoparlörden sadece giar'ın verdiği ses duyulucak.

"Aktif gitar amfilerinde bu kararkteristiği düzleştirecek aktif filtreleme yapılıyor" burada bahsettiğiniz tam olarak nedir açıklarsanız sevinirim. Yani bu diagramın iniş ve çıkışlarını düzenleyebilmek için sonradan anfiye eklenen bir ekolayzer mı acaba?

Kabin hakkında son olarak kullanılıcak malzeme seçimi sizce ne olmalıdır? Ben mdf'den yapmayı ve içini siyah süngerimsi tabaka ile kaplamayı düşünüyorum. Bu yada bundan başka tavsiye edebiliceğiniz farklı bir malzeme varsa onlarıda deneyebilirim.
rotring
Yeni Üye
 
İleti: 20
Kayıt: 14 Şub 2008, 02:20
Konum: istanbul

Tasarım

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 18 Şub 2008, 00:14

Bahsettiğim filtreler bildiğimiz aktif 2-3 yollu kabinlerde kullanılanlar gibi. Ancak buradaki amaç, tek hoparlörlü aktif gitar amfisinin frekans karakteristiği ile oynayarak, olabilecek frekans oynamalarını gidermek. Burada bir ekolayzır da kullanılabilir ama örneğin fender gitarların fender amfili kabini ile kullanılması durumunda daha düzgün ses vermesi için fabrikasyon uyarlamalar yapmasıdır. Bu uayrlamalar frekans eğrisini bozabilir de, aslında istenen gitardan ses tonlarını almak, zaten efektler ile distorsiyon yaratılıp oynanıyor. THD bu anlamda çok önemli değil gibi görünüyor.

Yani tek hoparlör de olsa, frekans eğrisini istenen seviyeye getirme amaçlı, siz bunu ekoloyzır vs. ile de yapabilirsiniz, çok da önemli değil anladığım kadarıyla.

Taşınabilir bir kabin olacaksa, mdf yerine sunta da olabilir. Biraz daha hafif ve ucuz olacaktır. Başka malzeme de kullanabilirsiniz, ithal plakalar var, birch plywood, marine plywood, kontraplak gibi, daha hafif ama daha pahalı ve de parça halinde değil tabaka halinde satılıyor. Ancak suya da dayanıklı olduğu için avantajlı olabilir.

Portlu kabinlerde ince bir tabaka beyaz elyaf yeterli olabilir, yumurta siyah sünger de iş görür ama pek kalın malzemeye gerek olmayacaktır. Önemli olan kabin içindeki sesi sönümleyecek ve köşeleri yuvarlaklaştıracak bir malzeme, akustik sünger de olabilir. Daha pahalı ancak ince tabaka olacağından pek fazla birşey tutmayabilir. Kapalı kabin olsa cam elyafı, taş yünü gibi malzemeler de olabilirdi.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen rotring » 18 Şub 2008, 00:32

Seninde söylediğin gibi gitardan düz bir ses almıyorum. Buna bağlayacağım 4-5 pedal daha olucak. Bu da sesin karekterisliğini oldukça değiştiricek. Zaten distorsiyon başlı başına bozma amacı ile kullanılıcak. Amacım yapıcağım kabinin elimden geldiği kadarıyla en iyi şekilde yapmak. Bu da verdiğin bilgilerle senin sayende oluyor.

Kabin bittiğinde buraya yapım resimlerinide koymak istiyorum. Böylece benden sonra gitar için kabin yapıcak arkadaşlar benim kadar uğraşmak zorunda kalmazlar.

Sevgili hoparlör, verdiğin değerli bilgiler ve yardımların için çok teşekkür ederim.
rotring
Yeni Üye
 
İleti: 20
Kayıt: 14 Şub 2008, 02:20
Konum: istanbul

Arkadaşlar.

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 18 Şub 2008, 14:44

Bu kitaptaki tüm kabinler uzun zaman yapılmış test edilmiş ve denenmiştir.

Fransadan getirtmiştim. Yüksek güçlü, profösyonel kabinlerin yapımı ve ölçümleri var içinde.

Gitar için 4 ayrı model var. Ben sana frekans bandı en geniş ve imalatı en kolay olanını yolluyorum.

İstersen 4* 12 ebadında olan bir kabin daha var. Onuda yollayabilirim.

Umarım işine yarar.


Resim

Resim

Resim

Resim

Resim
Ersoy
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 455
Kayıt: 22 Şub 2007, 15:49
Konum: istanbul

Sonraki

Hoparlörler


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir