STK 4141X ve STK 4141 II şema farklılığı ?

Entegreli Güç Yükselteçleri » Küçük ama çok etkili. Entegreli(tümdevreli) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Cevap: STK 4141X ve STK 4141 II şema farklılığı ?

Okunmamış iletigönderen sabitsalınım » 04 May 2008, 12:59

Bu arada çek eleştirdiğim sony hoparlörlerimin sinema perfomansının müzikteki kadar düşük olmadığını farkettim.4141 i de film izlerken kullandıkça hayran oldum.Fakat çok yüksek seviyelerde gezindiğim zaman en düşük frekanslı seslerde distorsiyon gözleniyor.Orj entegre kullanmamamdan kaynaklanan bu durumu birde yine sanyo olmayan 4161 entegresi ile tekrar değerlendireceğim.35w/kanal gücü olan bu entegre en azından 4141 den daha fazla distorsiyonsuz güç verebilecek düşüncesindeyim.Eğer bu entegrede de hayran olduğum bir karakteristikle karşılaşırsam o zaman entegreleri sanyo olanları ile değiştireceğim.Sanırım asıl coşku o zaman başlayacak :)
Biz bir ağaç gibiydik. Kökümüzden sökmemeleri için dibimizden kesilmeye razı olduk
Resim
sabitsalınım
DIY Audio Takipçisi
 
İleti: 87
Kayıt: 08 Nis 2008, 02:07
Konum: Kocaeli


Cevap: Cevap: STK 4141X ve STK 4141 II şema farklılığı ?

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 04 May 2008, 14:49

Alt frekanslardaki distorsiyonu pek dert etmeyin derim.

Nedeni de hoparlör distorsiyonunun amfilerinkinden çok daha yüksek olmasıdır. Sizin hoparlörlerinize benzer bir çift de bende var. Ait oldukları Sony setin içinde ise STK'lı bir çıkış katı kullanılmış. Pop, sinema vs. için bum bum bas verir ama bulanıktır, 80-90 Hz altı yok gibidir ve kulaklar hemen distorsiyonu fark eder. Enstrümantal müzikler için pek uygun olmadığını söylemek zorundayım. Ama sinema amfisi ile kullanıldığında çok da memnun kalmıştım, yani size katılıyorum.

STK'lı amfileri değişik hoparlör kombinezonlarında denedim, zaten bir dönem çokca da kullanılmış, ikinci el Sony-Akai vs. ev tipi müzik setlerinde görülebiliyor. Ama farklı çıkış katları ile çok da farklı sonuçlar alabileceğinizi düşünmüyorum. Frekans karakteristiği ile oynamadığınız sürece pek fark etmeyecektir. Nedeni de kabinde kullanılan hoparlörlerin karakteristiğindendir. Düşük volümlerde yine de çapına göre keyif verebilir.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Cevap: STK 4141X ve STK 4141 II şema farklılığı ?

Okunmamış iletigönderen sabitsalınım » 05 May 2008, 06:44

İlginiz için teşekkür ederim.Hoparlörlerin gerçekten anlatılmaz yaşanır türden bir frekans cevabı var.Değişik frekanslarda sabit waw test dosyalarıyla yaptığım ölçümlerde de fikirlerimizde tamamen haklı olduğumuzu anladım.20-45 tamamen boş hiç ses üretilmiyor neredeyse.50hz inanılmaz bir kapı cam sallama eşliğinde rezonans.60-70 Hz yine boş ve 100 Hz de bu sefer sağır edici seviyede rezonans.Nerdeyse tiz sesler kadar yüksek seviyeye çıkan bir 100hz civarı rezonansı var ki bu benim en sevmediğim bas aralığına giriyor.Bundan sonraki frekanslarda en azından alt frekanslarda bahsettiğimiz türden bir sorun yok.
Bunun dışında bir diğer sorun kabinde çıkış terminali olmaksızın doğrudan kablo çıkışı kullanılmış olması.Bana göre hi-fi ile ilgili hiçbir kaygının taşınmadığı ilk önce burdan belli oluyor çünkü bu tip bir durumda kablo değiştirme lüksünüz olmuyor.Ve mecvut kabloya da saygılı davranmak mecburiyeti de var tabii.
Ancak 4161 den 4141 de olduğundan daha fazla verim beklememin sebebi sabit güçlerde ikisini de çalıştırdığımda birinin kapasitesinin "atıyorum" %70 ini kullanırken aynı düzeyde 4161 in (daha güçlü olduğundan) %55-60 ını kullanıyor olacak olmam ve dolayısıyla çıkış düstorsiyonunun daha düşük seviyede olacak olması.Tabii bu söylediklerim sonlara yakın seviyelerde oluşacak koşullar.Düşük ses seviyelerinde distorsiyon bildiğiniz gibi zaten çok düşük.En azından fikren doğru.Uygulamaya ne kadar yansır bilemem.Tabii asıl distorsiyon kaynağının yine hoparlör olduğu fikrinize de sonuna kadar katılıyorum.
Biz bir ağaç gibiydik. Kökümüzden sökmemeleri için dibimizden kesilmeye razı olduk
Resim
sabitsalınım
DIY Audio Takipçisi
 
İleti: 87
Kayıt: 08 Nis 2008, 02:07
Konum: Kocaeli

Cevap: STK 4141X ve STK 4141 II şema farklılığı ?

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 06 May 2008, 13:23

50-100 Hz nedeni genellikle üreticilerin yaptıkları bir hiledir. Aslında maalesef çoğu üründe biz hoparlörleri değil, kabinleri dinliyoruz. Tıpkı amfilerdeki devre elemanlarını dinlediğimiz gibi. Kaynak sinyalinden kulağımıza kadar ulaşan sese kadar sayısız faktör var. Hoparlör rezonans frekansında frekans eğrisini bozacak kadar büyük bir kon hareketi yapar. Bu frekansın harmoniklerini de kutu ve hava tüneli ile kullanacak şekilde ayarlarsanız, sonuçta bazı frekanslarda fazladan ses basıncı elde etmiş olursunuz, ama sesi çıkaran hoparlör değil kabindir. Ancak ara frekansları da çok aşağıda bırakmış olduğunuzdan sesin doğallığı bozulur. Tekno dinliyorsanız bu artırılmış baslar olarak hoşunuza gider, küçük bir kabinden bom bom bas alırsınız, diskonuzda mutlusunuzdur. Ama klasik müzik dinliyorsanız arada birisi durduk yerde çellonun gövdesine yumruk atmış gibi ya da davula ayak basmış gibi sesler duyarsınız. Derin baslar da yoktur, zaten bu hoparlörlerden beklememek lazım katedraldeki org tınısını.
Tek telafisi frekans eğrisini bir ekolayzır ile dengelemeye çalışmaktır ama bu da pek etkin değildir, sonuçta parametrik ekolayzır olmadan tam frekansı yakalamak zor, kısık ateşte, yani volümde biraz daha düzgün ses alırsınız.

İyi anfiden önce iyi bir hoparlör sistemi şart maalesef. Amatörce yapılmış iki-üç yollu kabinlerin bile bu "boom-box" aletlerden daha doğal ses vermesi boşuna değil, ancak bu kabinlerin de orta ve orta-bas seviyelerinde sorunları vardır. Genellikle geçiş frekansı biraz yüksek tutulursa en az sorun tizlerde yaşanıyor. İki yollularda orta ve tiz sesler idare edebilirse de bu sefer alt baslar sorun çıkarıyor.

Dolayısıyla amaca yönelik kullandıktan sonra kötü hoparlör yok denecek kadar azdır, ben uzun süre evde Sony mini setimi severek kullandım. Hoparlörler iyiyse, bundan kastım da müzik beğeninize uygun bir modelse, STK entegreli amfiniz, iyi bir besleme ve kaliteli malzeme kullanarak gayet iyi sonuçlar elde etmek mümkün.

Kolay gelsin.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Cevap: STK 4141X ve STK 4141 II şema farklılığı ?

Okunmamış iletigönderen tiger41 » 07 Ağu 2008, 14:53

Merhaba.. Sitenize yeni uye oldum benim sorunumun da bu konuyla alakalı oldugunu dusundugumden konu uzerinden biraz zaman gecmis olmasına ragmen yardım edebileceginizi dusundum.Bende sabitsalınım arkadasın yaptıgı stk4141II anfi devresini yaptım ilk once reguleli bir besleme devresi kullandım bu devreden randıman alamadıgım icin bu sefer stk4141V nin datasheetinde yayınlanan besleme devresini yapmaya karar verdim ve yaptım.Simdi sorum,anfiye enerji verdigimde besleme devresindeki + ile 0 arasında bulunan 500R lik direnc cok ısınıyor direncin degerini buyuttugumde ısınma biraz azalıyor fakat anfiye biraz yuklenince direnc yine asırı ısınıyor fakat 0 ile - arasında kalan direnc daha az ısınıyor ben bu direncleri kullanmadan besleme yapsam sorun olurmu olur ise sizin bana tavsiye edebileceginiz bir devre var mı?Son olarak hop.da ses varkende yokkende rahatsız edici derecede bir tıslama duyuluyor bu durumda besleme ile alakalımıdır yoksa ben denemelerim esnasında entegreye zarar vermis olabilirmiyim?Tesekkur ederim
.......
tiger41
DIY Audio Fanatiği
 
İleti: 118
Kayıt: 07 Ağu 2008, 14:34
İl: KOCAELİ
Meslek: Genel Çırak

Cevap: STK 4141X ve STK 4141 II şema farklılığı ?

Okunmamış iletigönderen e154 » 07 Ağu 2008, 23:10

500 R lik dirençler besleme ön
yükü ve kondansatör deşarj dirençleridir. kullanılmsada olabilir ancak kullanmnız daha sağlıklıdır. bunlar yüksek güçlü olmaldır mesala 5 W ık taş direnç kullanabilirsiniz hafifi ısınma olabilir doğaldır. fakat belirttiğiniz gibi 2 direnç aynı özellikte olmasına rağman aralarındaki ısı farkı çoksa beslemeyi kontrol edin + ve - arsında dengesizlik olmasın. çıkıştaki gürültünün sebebi sinyal hattının ve geri besleme hattınınm zayıflığından kaynaklanır. girişte mutlaka giriş yükü olmalıdır. geri besleme hattı mümkün olan en kısa boyutta olmalı ve entgre besleme pin lernin hemen dibinde 100nF polyester kondasatörler olmalıdır. Br kaç net foto ile daha çok yardımcı olabilirim.
e154
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 967
Kayıt: 25 Tem 2007, 02:19
İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Reklamlar

Cevap: STK 4141X ve STK 4141 II şema farklılığı ?

Okunmamış iletigönderen e154 » 09 Ağu 2008, 00:32

Besleme Kondansötörleriniz en az 10,000uF olsun. sinyal hattındaki kondansatörünüzde kutupsuz polyester olsun ve bulabilirseniz geri besleme hattındaki kondansatörü NP ( non-polar>>> kutupsuz elektrolitik) cinsi kullanın...
e154
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 967
Kayıt: 25 Tem 2007, 02:19
İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Önceki

Entegreli Güç Yükselteçleri


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir