Attenuator kullanımı hakkında ?

Entegreli Güç Yükselteçleri » Küçük ama çok etkili. Entegreli(tümdevreli) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Attenuator kullanımı hakkında ?

Okunmamış iletigönderen ekmekji » 20 May 2010, 23:49

İyi akşamlar
Yeni başladığm lm3886 devresinde atantör kullanımı hakkında öğrenmek istediğim birşey var.pek fazla bilgim olmadığı için yanlış bişey yapıp verimi azaltmak istemiyorum bu zaten ilk deneyimim olacak.Sorum şu ki lm3886 yada başka bi entegreli yapımda atantörü kullanırken neye dikkat etmeliyim ve kaç ohmluk kullanıcağımı nasıl hesaplarım?
Ayrıca şunu da sormak istiyorum ucuza NE5532 ses kontrol devreleri satılmakta böyle bişey de ne derece faydalı olur gürültü yapar mı?..cevap ve en önemlisi tavsiyelerinizi bekliyorum teşekkürler.İnş kısa zamanda da projemi sizlerle de paylaşacağım..
1 hz - ∞
Kullanıcı avatarı
ekmekji
Yeni Üye
 
İleti: 3
Kayıt: 20 May 2010, 23:06
İl: istanbul


Ynt: Attenuator kullanımı hakkında ?

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 21 May 2010, 14:39

Sanırım ses seviyesi kontrolü yapmak için kullanmak istiyorsunuz. LM3886 girişine 10K gibi bir potansiyometre koyduğunuzda zaten istediğinizi elde edersiniz.

NE5532 kaliteli bir opamp'dır, sahte olmamak koşuluyla. Nerede ucuza satılıyor bilemiyorum.
hoparlör
DIY Audio Gurusu
 
İleti: 1844
Kayıt: 02 Eyl 2007, 19:30
İl: İstanbul

Ynt: Attenuator kullanımı hakkında ?

Okunmamış iletigönderen ekmekji » 22 May 2010, 11:50

Tavsiyeniz için teşekkür ederim.ebayde 10 $a falan satılıyor bana ucuz geldi kaliteli gibi gözüküyor.10k potans yeter diosunuz yani.peki bi hesabı nasıl yapılır yani devreye göre.Arkadaşım da 10k potansiyometre koy demişt, bana ama o da fw F5 amfisini yaptı tamamladı potansla ses ayarlarken dip gürültü alıyor iyi bi atantör de pahalı oluyor işte onu nasıl ölçüp ayarlayabiliriz onu bilmiyorum
1 hz - ∞
Kullanıcı avatarı
ekmekji
Yeni Üye
 
İleti: 3
Kayıt: 20 May 2010, 23:06
İl: istanbul

Ynt: Attenuator kullanımı hakkında ?

Okunmamış iletigönderen Hazar » 22 May 2010, 17:36

Stepped attenuator yapmak için gerekli direnç değerlerini hesaplamak istiyorsunuz sanırım.
http://www.google.com/search?client=ope ... 8&oe=utf-8 aramasında ilk üç sonuç gayet açıklayıcı hesap makinaları barındırmakta. Her step için istediğiniz dB cinsinden zayıflamayı girdiğinizde size direnç değerlerini sunacaktır. Fakat dikkat etmeniz gereken şey; sunulacak dirençlerin büyük ihtimal "standart" değerlerde olmayacağı gerçeğidir. Ayrıca her direnci de orada kullanamayacağınız için tanesi 1 dolardan daha pahalı %0.5'lik audio dirençler işin içine girecek. Onun için misal DACT marka attenuatorun fiyatı bayağı kallavi.

Potansla ayar yapılırken duyulan gürültüye dip gürültüsü değil de "wiper noise" demek daha doğru olur. Bu, potun içindeki karbon yola sürtünen metal wiper'in (ince metal bir şerit) sesidir. Ucuz potansiyometrelerde sıkça görülür, çözümü daha kalitelisini almaktır. Çok kalitelisi de pahalıdır fakat kaliteli bir stepped attenuator'a göre bedava kalacaktır (ALPS Blue Velvet serisi misal). RK27112'leri Türkiye kargo masrafı dahil 50-60TL'ye temin edebilirsiniz. DACT için 400 TL'yi gözden çıkarın :)

İlla ki attenuator kullanmak isterseniz, bu sitede bulabileceğiniz dijital stepped attenuator projesini önerebilirim. Toplam maliyeti bir RK27112 kadar olacaktır, fakat alacağınız kalite iyi kalite bir attenuator ile aynı olacaktır. Bonus olarak oturduğunuz yerden sesi açıp kapatabilme lüksü geliyor.
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu
 
İleti: 1057
Kayıt: 12 Arl 2006, 12:20
İl: İstanbul

Ynt: Attenuator kullanımı hakkında ?

Okunmamış iletigönderen ekmekji » 22 May 2010, 18:06

hehe :D o zaman hemen DACT almam lazım :P ..neyse artık iyi bir potans işimi görecek sanırım şimdilik pek fazla ileriye gitmeme gerek yok :)) daha yavaş ve öğrenerek gitmek lazım çok teşekkürler.wiper noise de iyi oldu terimleri karıştırmamak lazım...:)
1 hz - ∞
Kullanıcı avatarı
ekmekji
Yeni Üye
 
İleti: 3
Kayıt: 20 May 2010, 23:06
İl: istanbul


Entegreli Güç Yükselteçleri


 


  • Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir