Doktorun "Forumu yaşatalım" konulu mesajının haricinde bu konuyu açmayı uygun gördüm. Bu konuda, forumun gidişatından ve yaptıklarımızdan bahsedeceğim.
Dikkat: Mesaj uzundur. Özeti için lütfen mesajın sonunu okuyun. Burada anlatılanların özeti bu mesajın altında bulunmaktadır.
Öncelikle yönetim panelinden aldığım şu görüntüyü eklemek istiyorum.
12 Aralık 2006, saat 11:20'de açmışız forumu. Bu bilgi, forum yazılımının ilk kurulma tarihi aslında, DIY Audio Türkiye web sitesinin yayına girmesi Ocak 2007'de oluyor. 2009'a girmeden önceki son günleri yaşıyoruz, dolu dolu iki sene geçirdik, sitemizin üçüncü senesine gireceğiz çok yakında. Bu süreç boyunca bize yardım etmiş, eden, desteklerini esirgemeyen tüm üyelerimiz ve dostlarımıza teşekkür etmeden geçemeyeceğim.
Bu konuda ana sayfa ile alakalı konuşmayacağım ama geleceğinin ne olacağı konusunda da kısa bilgi vereyim. Ana sayfa uzun süredir çok kopuk duruyor. Tasarımı ve içeriği değişerek, yorum sistemini forum ile bağlayacağım. Tozlanmış projeler temizlenip yenileri eklenecek, sırf proje değil, blog tadında yararlı bilgiler, uygulama notları, malzeme bilimi konularında uzun kısa makalelerle sürekli güncel ve ilgi çekici şekilde tutacağız. Yazılımcı olduğumu biliyorsunuz, dolayısıyla altyapı işleri benim. İçerikte Doktor ve siz üyelerden yardım isteyeceğiz. Ayrıca yılan hikayesine dönmüş "nedir" olayı da çalışır duruma getirilerek yayına girecek. Olacaklar kısaca bu.
Şimdi gelelim foruma. Forumu ilk kurduğumuzda bir önceki versiyondu, resim yükleme ve diğer birçok özelliği yoktu, ama zaten gelişmekte olan bir komunite olduğumuz için pek sıkıntı çekmedik. Ama yavaş yavaş toplandıkça, üye sayımız ve mesajların sayısı arttıkça yazılım artık tıkanmaya, yaşlılık belirtileri göstermeye başladı. Bunu görüp, yine uzun bir çalışmayla forumu şu anki versiyona yükselttim.
Sorunlar bitti derken, sitenin çalıştığı sunucunun köhneliği ortaya çıktı. Hepinizin yakından bildiği HTTP 500 "Internal Server Error" mesajlarını almaya, hatta çok sık almaya başladık. Genellikle mesaj yazıp gönder dedikten sonra karşımıza gelen bu hata, yazdığınız mesajı da yutarak klavyeyi kırma, fareyi pencereden aşağı atma ve kasayı tekmeleme isteği doğursa da, idare etmeye çalıştık. En son hata mesajını biraz daha dostça hale getirdim ama hata hataydı sonuçta. Ve düzeltmek için yapacağım hiçbirşey yoktu, başka bir sunucuya geçmek haricinde...
Niçin yeni sunucuya geçtik?
İlk olarak malum forum hatalarından kurtulabilmek için. İkinci sebep, eskiden sitenin yurtdışında bulunması ve Telekomun kablolarının balıklar tarafından kemirilme ihtimalinin yüksek olduğu. Türkiye lokasyonlu diye özellikle söylememin sebebi de bu. Üçüncü olarak, olası sorunlarda gidip ifadelerini alabileceğim birilerinin erişilebilir sınırlar dahilinde olması gerçeği.
Peki sorunlar halloldu mu?
Göründüğü kadarıyla evet. Şu ana kadar karşıma hiç hata gelmedi. Aynı zamanda gitmeyen e-mail problemi de kalmadı. Taşınırken forumu en son sürüme yükseltip, arama motoru optimizasyonu için yığınla modifiye yaptım. Bu işler Cuma akşamı saat 11.00'da başlayıp Cumartesi sabaha karşı 5.00 sularında bitti. DNS yönlenmelerinin tamamlanması, tüm dünyada iki günü bulduğundan, ancak şu an "tam" olarak herkes yeni sunucudan erişiyor siteye. Bu aralıkta üyelerin foruma girmeye çalıştığında "sürprizimiz var" mesajını gördüğünü varsayıyorum. Aslında o mesaj orada 1 saat kadar kaldı, ama DNS meselesinden 2 gün bazı kesimlere gözüktü. Türk Telekom DNS'lerini kullananlar Cumartesi saat 17.00'dan itibaren erişmeye başladılar. OpenDNS kullananlar daha erken erişti. Ben HOSTS dosyamı düzenleyerek kesintisiz erişmeye devam ettim
Reklam koymuşsun, ne iş?
Yavaş yavaş maddi meselelere girelim. Bundan önceki hostingimizin ücreti, şu ankine göre oldukça cüzi sayılabilecek bir rakam idi. Ayrıca, rica minnet ilişkisiyle bir yere kadar işlerimi halledebilecek bir tanıdığım da vardı. Nitekim forum disk alanı ve bandwidth bittiğinde ciddi miktarlar ödemeden bu şekilde yükselttim. Tabi yurtdışında bu işlerin daha ucuz olduğu gerçeği de var, tanıdıksız da ucuz zaten yani. Ben erişimde problem olmasın diye özellikle Türkiye lokasyon seçtim. Türk hosting piyasası genellikle 16-19 yaş gençlerimiz tarafından yönetilmekte ve piyasada bu tarz insanların sayısı "gerçekten" çok fazla. Çok iyiyiz süperiz, sınırsız destek veririz ama MSN ile, vergi levhamız var ama evde, dükkan var ama su bastı tarzı bahanelerle kendilerini belli ediyorlar neyse ki. Gençleri desteklemek lazım ama her Almanya'dan reseller alan gence kelle koltuk siteyi emanet edecek göz bende yok. Ayrıca ucuz mal alacak kadar zengin de değilim. Kazık yemeden alabileceğim en iyi hizmeti aradım ve buldum, sonuç olarak artık Türkiye lokasyonlu bir sunucudayız. Sunucunun bulunduğu yer, İstanbul / Şişli. Mars Datacenter bünyesindeyiz. Sonunda..
Ülkemizdeki Internet fiyatlarının pahalılığı konusunda çok şey yazılıp çizildi, gazetelere, ana haber bültenlerine haber oldu. Bu doğrudur ve son kullanıcı için geçerli olduğu kadar, datacenterların satın aldığı bağlantılar için de geçerlidir. Yurtdışı lokasyonla Türkiye lokasyonun arasında ciddi fiyat farkı vardır. Bu yüzden, eskiden bizzat karşıladığım giderler hususunda siz üyelerden yardım istemenin mantıklı olacağını düşündüm.
Artan hosting giderlerimizi karşılayabilmek, dolayısıyla forumu yaşatabilmek amacıyla, tüm üyelerimize bu duyuruyu yapıyorum. DIY Audio Türkiye'ye bağışlarınızı bekliyoruz.
Bu, istek üzerine yapacağınız, gönlünüzden kopan birşey olacağından, kesin bir ücret belirlemek istemedim. Bağış bedelini siz belirleyeceksiniz.
Fakat bu ufak gelirleri de düzenli bir akış halinde tutabilmek ve önümüzdeki giderlere kaynak sağlayabilmek amacıyla, olası bağışçıların muhtemel sayılarını senelik hosting giderine böldüm ve 25 YTL rakamını elde ettim. Eğer yeterli sayıda kişi duyarlılık gösterip bu ücreti verebilirse, bu ufak ücretlerle bütün bu forum ve site döndürülmüş olacak.
Burası zaten umuma açık ve ücretsiz bir platform ve öyle de kalacak. Fakat bağışçılara teşekkürlerimizi sunabilmek amacıyla forumda ufak ayrıcalıklar vermeyi planladım. Bunlar:
- Forumdaki reklamlardan muaf tutulma (reklam gözükmeyecek)
- Kullanıcı adı için bağışçılara özel bir renk
- Özel rütbe tanımlayabilme olanağı
- Forumdaki mesaj gönderme ve arama yapma sınırlarına takılmama
- ve isminizin altına konulacak bir yıldız.
Bu listeye forum ve site gidişatına göre farklı ayrıcalıklar eklenmesi olası. Fakat ortada kesin birşey yokken açıklama yapmaya gerek yok.
Bu uzun mesajın sonunda, baştan sona okuyup vaktini harcamak istemeyenleri düşünerek bir "özet" veriyorum.
- DIY Audio Türkiye sitesi 3 senedir siz kullanıcılarımıza hizmet vermektedir ve verdiği hizmeti geliştirmek için çabalamaktadır.
- Bu çabaların başında, varolan sorunlarımızı halledebilmek için teknolojik yatırımlar ve yazılım çözümleri gelmektedir.
- Eski yurtdışı sunucumuz maddi gideri az olmasına karşın sürekli hata üreterek üyelerimizi sinir etmekten öteye gitmemiştir.
- Bu yüzden Türkiye lokasyonlu yeni bir sunucu alınmış, site ve forum oraya taşınmıştır. Görüldüğü kadarıyla sorunlar bitmiştir.
- Fakat Türkiye lokasyonlu sunucunun gideri, eskisinden çok daha fazla olduğu için, siz üyelerimizin bağışlarını kabul etmeye başlamış bulunuyoruz.
- Adı üzerinde "bağış", istenilen miktarda olabilir.
- Fakat 25 YTL ve üzeri bağışlarda, 1 yıl süre ile yukarıda bahsedilen mini-ayrıcalıklar bağış sahibi üyelerimize sunulacaktır. Anonim kalmak mümkündür.
- 1 sene sürenin tek sebebi, hosting giderlerinin her sene tekrar alınması ve gelirin sürekli hale getirilmesi gerektiği gerçeğidir.
- Bağışlar banka havalesi yolu ile alınacaktır. Özel Mesaj yolu ile belirttiğiniz takdirde şahsıma ait Garanti Bankası ve İş Bankası hesap numaraları tarafınıza iletilecektir.
Tüm forum üyelerimize duyurulur.
Duyarlılığınız için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla
Hazar Karabay

News